Észak-Korea egy tévésorozatra haragszik

A világ utolsó kommunista diktatúráját általában is könnyű felbosszantani, de most egészen furcsa okból sértődtek meg Phenjanban.

Tavasszal egy mozifilm, a Seth Rogen és James Franco főszereplésével készülő The Interview miatt kapták fel a fejüket Észak Koreában, mert a forgatókönyv szerint a páros Kim Dzsong Un elnök meggyilkolásával próbálkozott. Az ország fegyveres agresszióval fenyegetőzött, ha a filmet bemutatják – amiből aztán állítólag ki is vágtak néhány jelenetet -, és még az ENSZ-nél is bepanaszolták a vígjátékot. Most egy tervezett brit tévésorozat borzolja a kedélyeket Phenjanban. Az Opposite Number című széria főszereplője egy atomtudós, akit foglyul ejtenek az észak-koreaiak, és arra kényszerítik, hogy segítse őket egy új nukleáris fegyver kidolgozásában.

Észak-Korea hivatalos nyilatkozatban hitvány rágalmazásként aposztrofálta a sorozatot, és azzal vádolta a brit kormányt, hogy ezzel hivatalosan is támadást indítottak ellenük – a gyártó Channel 4 valóban közszolgálati adó. A tízrészesre tervezett sorozat, amelyhez jelenleg külföldi koprodukciós partnert keresnek, brit és amerikai titkosügynökökről szól, akik az elrabolt atomtudóst próbálják megmenteni, miközben versenyt futnak az idővel, hogy elkerüljenek egy globális katasztrófát. A kommunista országot azonban nem az bosszantotta fel, hogy tervezett agresszióval vagy emberrablással vádolják, hanem az, hogy feltételezik, segítségre szorul a fegyverkezés területén. Az Észak-Koreai Nemzeti Védelmi Bizottság azonban sietett kijelenteni, hogy az ország így is „elképzelhetetlenül erőteljes nukleáris fegyverzetet” birtokol, és nincs szüksége idegen országok technológiájára.