"Évről-évre szaporodnak a borkedvelők" - találkozás Dobosi Győzővel, a Balatoni Borút Egyesület elnökével

A Balaton környéke évszázadok óta meghatározó vidéke borkultúránknak. A tó északi felén, néhány kilométerre Zánkától északra terül el a festői fekvésű Szentantalfa, ahol a Dobosi Pincészet műveli szőlőjét és készíti finom borait. Mint kézműves, biogazdákodást folytató pincészetet kerestük fel őket, hogy feltegyünk néhány kérdést a hazai borkultúrával kapcsolatban. Dobosi Győző borász válaszolt kérdéseinkre, aki egyben a Balatoni Borút Egyesület elnöke is.

[img id=417874 instance=1 align=left img]Mióta létezik és milyen múltra tekinthet vissza a Dobosi Pincészet?

A Dobosi Pincészet családi vállalkozás, amely az 1700-as évek elején jött létre Szentantalfán, a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű kistelepülésen.

Pincészetünkben a szőlőtermesztés hagyományai csaknem három évszázadon át apáról fiúra szálltak. 

A pincészet mai formáját édesapám, Dániel fogta össze 1989-ben, aki elkezdte visszaszerezni és újratelepíteni a tönkretett területeinket, így a mostani logónkban helyett kapott a DD és a kettő metszetéből rajzolódik ki a pincészetre utaló P” betű.

Hány hektáron és hol termesztenek szőlőt?  

Családunk jelenleg 20 hektáron művel szőlőt, mivel a magyarság őstörténetében a szőlészet-borászat egy több, mint ezer éves múlttal rendelkező ágazat, ezért úgy gondoltuk, hogy a művelés technikájában a régi jól bevált módszereket alkalmazzuk, melyek eredményeként valódi biobort tudunk készíteni. 

Itt a Balatonfüred-Csopaki borvidéken mindig is az olaszrizling volt a fő fajta, ma is a területek 50 % -át ez a fajta képezi, így nekünk is ez a fő fajtánk.  Emellett készítünk a hagyományos fajtákból, Juhfakr, Kéknyelű, Szürkebarát, Tramin de a mai divatfajtákból is , mint a chardonnay, Cabernet Sauvignon.

Hogyan épül fel a családi munkamegosztás?

A család 7 tagja -2 szülő, 5 gyermek - munka szempontból két részre oszlott, mivel a borászkodás közben elkezdtünk koracél tartályokat készíteni magunknak, de közben erre egy külön céget hoztunk létre a sok megrendelés mitt, melyet a legidősebb bátyám veze a legkisebb öcsémmel együtt. 

A szülők mindegyik vállalkozásban szerepet vállalnak a nagy tapasztalataikkal mozgatják a háttérben. Bálint a szőlő gépi munkákban és pincemunkákban, Icu és én az irodai és az értékesítési munkákban teljesedtünk ki. Nyilván a különböző szezonokban egymásnak besegítünk, így mindenki szerez tapasztalatokat a másik munkaterületeiről.

[img id=417876 instance=1 align=right img]Milyen borászati stílust, irányvonalat képvisel a pincészet?

Egy jól működő többgenerációs vállalkozásban párosítani kell a régi bevált tapasztalatokat a mai technológiák adta lehetőségekkel, ami a szőlőtermesztésre, a borkészítésre, de a csomagolásra is kiterjed.  

A borok felét friss, újbornak készítjük el, amik már október végén, november elején palackba kerülnek, de az évjáratos borok készítését is fókuszban tartjuk, mind fehér, mind vörös kategóriában. 

Célunk, hogy folyamatosan tudjunk fejleszteni. Tavaly a bio szőlőmagolajat és a szőlőmag őrleménnyel jelentünk meg a piacon, idén gyöngyöző borral és egy együttműködés keretében bio alama-szőlő levet fogunk készíteni.

Mióta foglalkoznak bio-borok készítésével és ez milyen technikát jelent? 

Az első területeinket 2001-ben áltunk át biotermesztésre. Először csak az új piacot láttuk benne, mára azonban észrevettük, hogy teljesen helyreállt a környezeti egyensúly és személyesen is meggyőződtünk, hogy a kemény vegyszerek, gyomirtók, tartósítószerek nélkül is, odafigyeléssel kiváló borokat lehet készíteni. 

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb észrevétel, hogy a bioborok után nincs fejfájás, hiszen a kénszint is nagyon alacsonyra van beállítva. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a dolgozók egészségét, hogy az sem mindegy, hogy milyen körülmények között dolgoznak.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy fenntartható gazdálkodást folytassunk, és mindenkit erre bíztatunk.

[img id=417877 instance=1 align=left img]Hányféle borfajtát termelnek és milyen a fogadtatásuk a borpiacon?

A palackos bor választékunk általában 15 fajta, és fajtaházasításoktól függ. Főként fehérborok, de csodálatos rosé illetve vörösborokat is készítünk. 

Ezeket több kiszerelésben, palackos és „bag in boxba” is töltjük.  Emellett szőlőlé és a különböző szőlőmag készítmények is szerepelnek a repertoárban.

Hogyan szerepelnek a boraik a különféle eseményeken, versenyeken?

A borainkat minden évben versenyeztetjük, azért, hogy visszaigazoljuk a vevőinknek, hogy az ő ízlésviláguk egybevág a szakmai zsűriével. Az elmúlt egy évben több ezüstérmet is szereztünk, mind hazai ill. nemzetközi versenyeken is. Több borunk is kapott különböző magazinokban és egyéb szervezésű összehasonlító teszteken legjobb ár/érték arányú bor elismerést.

Divat-e még a borkultúra? Van-e igény a kézműves borokra még hazánkban, a rengeteg hipermarketben kapható közepes bor mellett? 

Szerencsére a borkultúra a gazdasági helyzettől függetlenül folyamatosan fejlődik, és egyre nagyobb divat, ami hitet és bátorságot ad a fejlesztésekre és beruházásokra. Sok fiatal kóstolja meg a kulturált borfogyasztás ízét. 

Mára a legtöbb ember nem csupán szomjoltásból issza csak a nemes nedűket, hanem figyelik, összehasonlítják, jegyzetelnek. Ahogy látjuk, van igény a kézműves borra. Évről-évre szaporodnak a borkedvelők vidéken a pincéknél, és a bor élvezeti íze mellett tapasztalatokkal, ismertekkel és barátságokkal gazdagodnak.

[img id=417878 instance=1 align=right img]Pontosan mit lehet tudni a Balatoni Borút Egyesületről? Mivel foglalkozik az egyesület, mik a céljai és tevékenységi köre?

Szeretnénk összefogni a kisebb borászokat a völgyben és így együtt komoly képet tudunk adni a helyi komoly tradíciókról. 

Éves szinten több rendezvényt szervezünk közösen. A legsikeresebb a Pünkösdi borünnep, ahol kisvonattal, lovas kocsival be tudják járni a völgyet és a pincészeteket a kedves vendég. 

Ugyanis nálunk nem egy pincefalu van, hanem egy a gyönyörű völgy, ami nem egy gyalog bejárható terület. 

Emellett van egy promóciós térképünk, amin fellelhető az összes állomás, de a hegy is ki van táblázva, hogy könnyebben eljuthassunk a cél pincéhez.

Hány pincészet tartozik a borúthoz?

Most 21 pincészet, amiben a kicsik és a nagyobbak is benne vannak.

Hogyan látja, holt tart napjainkban a balatoni borkultúra? 

Idén szezonban észrevehettük, hogy egyre több ember látogat el a pincészetekhez-éttermekhez a strandolás vagy kirándulás után. Sok kerékpáros csapat is képes kerülni a nemes nedűk származási helye felé. Szintén a mi vitorlánkat dagasztja a fehérborok valamint az olaszrizling növekvő népszerűsége.

Miben kellene még fejlődni? Milyen sikereket könyvelhetnek el?

Ugye régebben „csak” borokat készítettünk és ahhoz értünk is. Ma, aki előrébb szeretne jutni annak ételt és szállást is kell adnia a bor mellé, anélkül ma nem borászat a borászat. Igyekszünk ezen a téren is folyamatosan fejleszteni és egyre jobbá válni.

A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy évről-évre többen látogatnak el hozzánk és működik a leghatékonyabb reklám, amit maguk a borkedvelőink végeznek. Minket ez éltet, mert ajánlani csak olyan ember tud, aki elégedett, mi pedig ezért dolgozunk minden nap.

[img id=418527 instance=1 align=left img]