Ezeket a programokat hozta az ősz

Idén is megtartja évadkezdő piknikjét az Örkény Színház, borozhatunk a várban, felfedezhetjük a Dunakanyar szépségeit, és megünnepelhetjük a magyar dalt.

27. Budapest Borfesztivál – Budavári Palota, szeptember 6-9.


A Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST” program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

II. Budapesti Klasszikus Film Maraton - Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi, Francia Intézet, Szent István tér, szeptember 4-9.

6 nap alatt több mint 60 film: értékes, restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikusok, ritkaságok, újrahangszerelt közönségkedvencek, az európai filmarchívumok frissen felújított gyöngyszemei, magyar és magyar vonatkozású külföldi filmremekek, Hollywoodot megteremtő közép-európai alkotók örökzöld filmjei, filmóriások a vadnyugatról és a világűrből, portréfilmek a filmtörténet meghatározó női karaktereiről, a Cannes-i Fesztivál filmtörténeti programjának legjava – nagyvásznon, igazi moziélményként, szabadtéren is, szakmai és zenés programokkal, hazai és nemzetközi sztárvendégekkel. Magyarországra jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer és Jean-Marc Barr, itt lesz Ingmar Bergman munkatársa, Katinka Faragó. A nyitógálán először lesz látható a gyönyörűen restaurált, Oscar-díjas Mephisto. A programot workshop és konferencia egészíti ki, az európai filmarchívumok vezetőinek részvételével.

Nemzetközi Lóverseny & Food Truck Show - Kincsem Park, szeptember 7-9.

Szeptember 7 és 9. között jön az év legnagyobb őszi street food fesztiválja. Péntektől vasárnapig egész napos gyerekprogramokkal, koncertekkel, Street Art Show-val, körhintával, rengeteg meglepetéssel és természetesen az ország legtöbb food truckjával várják egy helyen!

Gallery Weekend Budapest - Budapest, szeptember 8-9.

2018. szeptember 8–9-én ismét eljön a budapesti kortárs magángalériák szezonnyitó fesztiváljának az ideje: a Gallery Weekend Budapest (GWB). Az idei már az ötödik alkalom, hogy a budapesti kiállítóhelyek egész hétvégén színes programokkal várják a közönséget. A GWB egy speciális fesztivál, a nemzetközi gallery weekend műfaj magyar meghonosítója. Egy hétvége, amikor bárki veheti magának a bátorságot, hogy megismerkedjen a kortárs képzőművészet világával. Szombaton és vasárnap, 12–18 óráig ingyenes kiállítások, tárlatvezetések, körtúrák és megnyitók várják a közönséget a legjobb budapesti kortárs galériákban. A GWB az a pillanat, amikor a friss vizualitás iránt érdeklődő, de a színtéren még idegenül mozgó néző is vehet egy nagy levegőt, legyőzheti „küszöbfélelmét”, és beléphet a galériákba, ahol figyelmes és kedves kalauzok várják. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik.

 

Természetjáró Fesztivál – Dunakanyar, szeptember 7-9.


A Magyar Természetjáró Szövetség idén első alkalommal szervezi meg a
természetjárást és a szabadidő aktív eltöltését népszerűsítő, közösségépítő rendezvényét, a Természetjáró Fesztivált. A Dunakanyarban és a Börzsönyben vezetett gyalogos, kerékpáros, valamint vízitúrák mellett a fesztivál központi helyszínén napközben ügyességi játékok, sportbemutatók, előadások, gyerek- és családi programok, este pedig koncertek várják a látogatókat a verőcei Csattogó-völgyben. A Zebegény – Nagymaros – Kismaros – Verőce – Királyrét – Katalinpuszta térségében zajló vezetett gyalogos, kerékpáros és kenutúrák mellett különböző kombinált (pl. kerékpáros és gyalogos, vízi és kerékpáros, gyalogos és kisvasút stb.), valamint tematikus túrák, kirándulások közül választhatnak a fesztiválra érkezők. Az érdeklődők részt vehetnek többek között ökoturisztikai szakvezetésen, gyógynövénytúrán vagy vezetett nordic walking túrán is.

L1danceFest - RS9 Színház, Vallai kert, CEU Auditórium, Magyar Táncművészeti Egyetem, Trafó Stúdió, MAMÜ Galéria, Bakelit Multi Art Center, Szlovák Intézet, szeptember 4-9.


2018. szeptember 4. és 9. között 17. alkalommal rendezik meg Budapesten az L1danceFest nemzetközi szemlét, melynek fókuszában a kortárs előadóművészetek (tánc- és társművészetek, illetve a performatív művészetek) állnak. Az L1 Egyesület 17 éve biztosítja és bizonyítja, hogy a kortárs, független formában működő hazai és nemzetközi előadók jelenléte szükséges és építő a hazai táncszakmai életben is. A 15. jubileum kapcsán új struktúrákat próbáltak ki a szervezők, s ezen az úton tovább haladva az idei esemény fesztivál a fesztiválban eseményként, valamint friss alkotókkal gazdagodik.

Quimby, vendég: Frenk – Budapest Park, szeptember 7. 17h


"Szeptember 7-én ismét bevesszük a Parkot! A tavalyi esőtáncunk után ismét átadjuk magunkat, hogy a nyár méltó zárásaként hozhassuk a nagyképernyős csodalámpásainkat és perfekt Quimby-szeánszt celebrálhassunk nektek, egy kis őrülettel, megbabonáztatással, leheletnyi kelet-európai countryval és csurig rock and rollal!" - írja az együttes a pénteki koncertjéről.

Örkény Kert - Madách tér, szeptember 8. 10h

A színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren: most 8. alkalommal.

Szándékuk, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosiak és általában a budapestiek érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt.

Vegetáriánus Fesztivál - Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, szeptember 8-9.

Az esemény idei arca Kowa, aki immár 16 éve maga is vegetáriánus. „Részemről ez egy szellemi döntés. Fontos állomása volt az életemnek, hogy háromnegyed évig krisnások között éltem. Még ma is ez a szakrális háttér a gerince a táplálkozásomnak.” – mondta a Kowalsky meg a Vega frontembere. A 22. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A rendezvényre a belépés ingyenes!

Dallamos Villamos – Széll Kálmán tér és Újbuda Központ között a 4-6-os villamos vonala, szeptember 8.


Szeptember 8-án, szombaton kora délutántól estig újra zenél majd a Nagykörút. Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén 50 éves BKV együttműködésével, a 4-es villamos vonalán fut a nosztalgia szerelvény, melynek mindkét kocsijában élőzenével, a délután folyamán összesen tizenhat fellépővel találkozhat az utazó közönség. Fellép többek között az Anna and the Barbies, Molnár Tamás (Jetlag), az OliverFromEarth és YOULÏ is. A Zeneszöveg.hu kultúrmissziója mára a magyar zenét támogató, nagyszabású rendezvénnyé nőtte ki magát, amely idén új elemmel: a „gyerekzenei idősávval” gazdagodik, kedvezvén ezzel a kisgyermekes látogatóknak és illeszkedve a Családok Éve koncepciójába is.

33. Wizz Air Budapest Félmaraton - Pázmány Péter sétány, szeptember 9. 8h

Idén 33. alkalommal rendezi meg a BSI a Wizz Air Budapest Félmaratont, Magyarország és a régió egyik legnagyobb futását. A szervezők idén is rekordszámú jelentkezőre, legalább 15000 futóra számítanak. Ők egyéniben, párban vagy hármasban futják le a 21,1 kilométeres távot.

Magyar Dal Napja - Női Különkiadás – Kobuci Kert, szeptember 9. 16h


A Magyar Dal Napját most csupa női előadóval ünnepelhetjük a Kobuci Kertben. Fellépők:
16:00 Bognár Szilvia és Zenekara
17:40 Herczku Ági és a Banda
19:20 Szalóki Ági népzenei koncert
20:50 Palya Bea és Zenekara