Ezt nézd meg! - Alföldi rendez és játszik

Egy világhírű kisregény és egy BBC-sorozat színpadi változatait ajánljuk a héten. A két előadást Alföldi Róbert személye köti össze: az Előttem az életet ő rendezte, az Igenis, miniszterelnök úr!-ban pedig az egyik főszerepet játssza.

Előttem az élet (Rózsavölgyi Szalon, rendezte: Alföldi Róbert)

Az Emile Ajar kisregényéből készült előadás különlegessége, hogy Momót, a tízéves, arab kisfiút színésznő játssza. Margitai Ági egyik utolsó szerepe volt ez, halála után egy évvel pedig Nagy Mari vette át.

A történet szerint Rosa mama, aki valamikor maga is az utcán kereste a kenyerét, idős korában abból él, hogy havi apanázs ellenében örömlányok gyerekeire vigyáz. Így kerül hozzá - a haláltábort is megjárt, zsidó asszonyhoz - az arab kisfiú, aki aztán az asszony élete végéig vele marad.

Az előadás egyik legnagyobb erénye a színészi játék, Csomós Mari pedig még a négytagú, erős mezőnyből is kiemelkedik. Rosa mamája minden hunyorításában, grimaszában, nehézkes mozdulatában, mosolyában ott van egy teljes, gazdag élet bölcsessége, humora, érdes jósága és a magatehetetlen tengődéstől, a "spenótléttől" való rettegése. Nagy Mari alkatához igen jól illik Momo szerepe. Ahogy zsebre vágott kézzel, hasát kicsit előre düllesztve áll, és mesél az életükről, tényleg a kisfiút látjuk benne. Egyszer talpraesett, vagány csibész sok humorral, máskor elveszett kisgyerek. Lukács Sándor Lolát, az aranyszívű transzvesztitát játssza, Jordán Tamás pedig Momo váratlanul előkerülő, vehemens apját.

Ahogy Alföldi Róbert másik, Rózsavölgyi Szalonban futó rendezése, Az utolsó óra, úgy az Előttem az élet is a másik tiszteletéről, a megérteni vágyásról, az elfogadásról és a szeretetről beszél.

Az előadást április 8-án 20 óra 30 perctől, április 9-én pedig 19 óra 30 perctől láthatják a Rózsavölgyi Szalonban.

 

Igenis, miniszterelnök úr! (Átrium Film-Színház, rendezte: Znamenák István)

A hatalomhoz való viszonyunk - a teljes lojalitástól a teljes elutasításig terjedő skálán - sokféle lehet. Nevetni azonban ritkán szoktunk rajta. Ez az előadás azonban éppen erre ad alkalmat. Az egyszeri miniszterelnök irodájában a nagypolitika történéseiről is kiderül, hogy kisszerűség, ostobaság és a kultúra semmibevétele áll mögöttük. A miniszterelnök mögött meg egy dörzsölt kabinetfőnök - a két főszerepben Hevér Gábort és Alföldi Róbertet láthatják, Parti Nóra, Ficza István és Némedi Árpád mellett.

A történet persze tele van áthallásokkal, folyamatosan visszaköszönnek a magyar közélet vezérszavai. Az Igenis, miniszterelnök úr! azonban nem a - szintén az Átriumban játszott, és Alföldi Róbert által rendezett - Makbett, hanem egy helyzet- és jellemkomikumra épülő komédia, szórakoztató társalgási bohózat. Hogy kivételesen nevethessünk azon, amin általában nincs kedvünk.

Az előadás április 10-én 19 óra 30 perces kezdettel, május 28-án pedig 15:00-kor látható az Átrium Film-Színházban.

 

Az előadásokat a 7óra7 ajánlja!