Figyeljétek a pénteket!

Ismét mutatunk néhányat a nap érdekes programjai közül.

Buda Castle Highlights

Budai vár, Szent György tér, március 4., 14:00

Buda Vára című gyalogos idegenvezetésen körbesétálhatjátok a Várhegy leghíresebb látnivalóit, mint a Sándor-palotát, a Karmelita kolostort, a Mátyás-templomot, a Halászbástyát vagy a Budavári Palotát, miközben lélegzetelállító pesti és budai panorámába gyönyörködhettek. Kevésbé ismert gyöngyszemekre is rábukkanhattok, mint a Dísz tér vagy az Úri utca házfalai között megbúvó barokk paloták és középkori díszes kereskedőházak.

Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

Kolibri Fészek, március 4., 15:00

Császármorzsa király lányát, a finom Csokis Minyont elrabolja a gonosz Vérpuding. A kiszabadítására jelentkező nyalánk vitézek mind megfutamodnak a feladat nehézségei elől. Ekkor jelentkezik a királynál Csücsök, a kis kiflivég. Kalandos útja során találkozik a Rémsütikkel, a Bundáskenyérrel, a Vattacukorral, a Diós kalácsokkal és a bátor Marcipánegérrel.

Klímaszorongás és klímacselekvés

Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, március 4., 16:00

Filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés. A programot jelenleg látogatható, TRASH OR ART? című kiállítás kísérőeseményeként szervezik meg - a tárlat olyan művész-diák projekteket mutat be a Jaschik iskola jóvoltából, melyek egytől egyig az upcycling art, azaz a művészeti szempontú, kreatív újrahasznosítás témakörében készültek. A film megtekintése ingyenes. A filmvetítés az Iskola Verzióval való együttműködés keretén belül zajlik, amely a nonprofit Verzió Film Alapítvány ingyenes oktatási programja.

Hatszemszög – Véletlenek az innovációban?

Ludwig Múzeum, március 4., 18:00

Három nézőpont, három világkép. A Ludwig Múzeum és a KÜRT Akadémia közös programsorozata arra tesz kísérletet, hogy egy-egy kiállítás központi témáját hatszemszögből világítsák meg. Vajon mik a különbözőségek a tudomány, a művészet és a gazdaság szereplőinek hozzáállásában? Vajon vannak-e eszközeikben, eredményeikben, gondolkodásmódjukban hasonló vonások? A meghívott vendégek 10-10 perces előadását követően közös beszélgetésen fejtik fel a hatszemszögben rejlő izgalmas találkozásokat.

Buddhizmus és pszichológia

Online, március 4., 18:00

A belső állapotainkat többféle módon közelíthetjük meg. Tudományos szempontból a pszichológia foglalkozik a lelki működéseinkkel, és azok következményeivel. Spirituális szempontból a meditációs utak célja, hogy feltárják tudati működéseinket. Látszólag a két terület nagyon hasonló, de a pszichológia célja, hogy a karma világában tudjunk jól működni, míg a meditációs utak törekvése a karma kötöttségeiből való felszabadulás.

Portrék, parkok, pipacsok | Topor Tünde és Winkler Nóra online tárlatvezetése

Online, március 4., 18:00

Nem tudta megnézni a Szinyei Merse Pál művészetét bemutató kiállítást? Most bepótolhatja! Látta a kiállítást, de felelevenítené élményeit? Kényelmesen elérhető, online programot ajánlunk, élő tárlatvezetéssel! A program a nemrég zárt Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál művészete című kiállítás virtuális tereiben zajlik interaktív, élő tárlatvezetéssel.

Ábrahám Márta és az Ábrahám Consort - Leckék Vivaldival

Zeneakadémia Solti György Kamaraterem, március 4., 19:00

A koncert nyitányaként csendül fel a közelmúltban elhunyt Balassa Sándor utolsó korszakában írt vonószenekari darabja, a Szőke Nyitra – Fekete Vág című műve, valamint Sári József, Vajda Gergely és Zarándy Ákos egy-egy új kompozíciója, természetesen ősbemutatóként.

Száll a kakukk fészkére

József Attila Színház, március 4., 19:00

A történet színtere egy elmegyógyintézet, elbeszélője egy félvér indián, az önmagát süketnémának tettető Bromden főnök, aki egyfelől elszenvedi az eseményeket, ugyanakkor megfigyelőként követi is a kezeltek sorsának alakulását. A Száll a kakukk fészkére a bele nem törődés, a bolondos anarchia bibliája, melynek köszönhetően Ken Kesey nem csupán a beat-nemzedék, hanem a hippik „szószólójává” is válhatott.

GisL

Müpa - Fesztivál Színház, március 4., 19:00

A Giselle a 19. századi romantikus balett stílusteremtő remekműve, népszerűsége a mai napig töretlen, címszerepe minden balerina álma. Az 1841-ben bemutatott darab Adolphe Adam muzsikájával hódította meg a világot. A bemutató valódi kuriózumnak ígérkezik – a Győri Balett előadásában e misztikus, egyszerre gyönyörű és borzongató történet ezúttal Lajkó Félix zenéjével kel új életre.

Klasszikus Puzzle – Szabadi 40

Óbudai Társaskör, március 4., 19:00

1982-ben, 23 évesen robbant be a hazai, majd később nemzetközi zenei életbe Szabadi Vilmos, amikor is megnyerte a Magyar Rádió által rendezett hegedűversenyt. A pályán töltött 40 éves évfordulót a Liszt Ferenc, Bartók-Pásztory díjas Érdemes művész egy koncertsorozattal ünnepli az Óbudai Társaskörben. Ezen az esten külföldi pályatársaival muzsikál, no meg állandó zenésztársával, Gulyás Mártával.

Egyasszony + Podcast beszélgetés

Jurányi Ház, Online, március 4., 19:00

Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle. Mácsai Pál a könyvről ezt nyilatkozta: "Minden élet impozáns, ha őszintén mesélik el. Ez a könyv hű tükre a valóságnak. Se letenni, se elfelejteni nem lehet."

Idesereglik, ami tovatűnt - Óda az énekes madárhoz

Hagyományok Háza, március 4., 19:00

Vajon kik azok a fiatal nők és férfiak, akiket a Magyar Állami Népi Együttes Énekes madár-előadásán a színpadon láthatunk? Honnan jöttek, hová tartanak, miért visel közülük néhány hátizsákot Tulajdonképpen könnyű a válasz: a Tisztelt Néző olyan kitűnő, sokoldalú előadóművészeket láthat, akik rajongva szeretik a folklórt, miközben a mában élnek, és művészetükkel a ma emberét akarják megszólítani.

Apád előtt ne vetkőzz

Jurányi Ház, március 4., 19:00

Párhuzamos történetek, melyek a mélyben összefüggnek. Sorsok, melyek alapvetően meghatározzák egymást. Az 1920-as évek elején a nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Fél évszázaddal később ugyanebben a családban az ötéves Eszter szokatlanul meghitt kapcsolatot alakít ki a nagyapjával. Úgy érzi, csak tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban megbízik. Eleinte észre sem veszi, hogy ezzel a bizalommal a nagyapja visszaél… Vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő, torz családi mintákat? Az Egyasszony alkotói ismét egy tabutémáról készítettek előadást.

Bovary Emma

FILC - Fischer Iván Lakásszínháza, március 4., 19:00

A Dollár Papa Gyermekei és a Je Suis Belle divatszalon közös előadása. Gustave Flaubert regénye alapján, továbbá ifj. Alexandre Dumas, Jacques-Henri Bernardin de Saint Pierre és Walter Scott műveinek felhasználásával. A Flaubert Bovarynéjából létrejött monodráma a regény mellett Emma olvasmányélményeit és vágyait ollózza össze egységes tudatfolyammá, melyből egy férjezett nő teljes személyisége rajzolódik ki. A látszatra egyszerű, fecsegő vidéki nő itt jut el filozófiai magasságokba a férfi-nő, férj-szerető-anya viszonyok elemzése által. Kiss-Végh Emőke monodrámája közvetlen, intim hangulatú előadás.

Óbudai Danubia Zenekar: Bartók - Nő

BMC - Koncertterem, március 4., 19:00

Hogyan szerelmes a férfi, hogyan szeret a nő? Főhősünk egyik központi témája volt ez, ami nem csupán halkan, de fehéren izzó magánéletéből és a központi műből, a Kékszakállúból derül ki, hanem sok egyéb énekhangra írt alkotásból is, mint ahogy nagy zeneszerzőnk szinte minden zenéjét áthatja a szemérmes érzékiség.

A testőr

Bethlen Téri Színház, március 4., 19:00

Az ünnepelt színész házaspár szalonjában vagyunk. A férj, az országos hírű Színész barátjának, a Kritikusnak arról panaszkodik, hogy félti a házasságát; fél év nász után talán már meg is unta őt a felesége, a Színésznő – sőt, lehet, hogy az asszony már ki is szeretett belőle. Ilyenkor egy férfinek lépnie kell: vissza kell hódítania a feleségét. A Színész erre egy kissé bizarr, de hibátlannak tűnő ötletet talál ki: testőrnek öltözik...

Jövőre, Veled, Itt!

Budapesti Operettszínház, március 4., 19:30

Adott egy nő. Adott egy férfi. Van gyerek -szám szerint hét. Adott egy hotelszoba. Adott a házasság köteléke is. Csak épp nem egymással. Szeretni azt, aki igazán soha nem lehet a mienk, mert családja van , és adott esetben a családját választja saját boldogsága helyett.

Pelléas és Mélisande

Eiffel Műhelyház, március 4., 20:00

A cselekmény Trisztán és Izolda történetére emlékeztetheti a nézőt. Itt is egy idősebb férfi áll két fiatal közé, akik életükkel fizetnek szerelmükért. A valós cselekményt szinte teljesen nélkülöző darab álom és valóság határmezsgyéjén játszódik, Debussy érdeklődését azonban éppen ez keltette fel! E különleges, kissé szürreális világnak a színpadi megjelenítéséhez izgalmas párosítás az egyedi formanyelvet alkalmazó dán társulat, a Kirsten Dehlholm által alapított Hotel Pro Forma közreműködése. Opera öt felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal.

Mörk

Magyar Zene Háza, március 4., 20:00

A soul és funk alapokra építkező Mörk 2021 végén megjelent harmadik albumán pszichedelikus neosoul a fő irány, elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témákról szóló dalszövegekkel. A hiphopos grúvok, a jazzes és pszichedelikus hangszerelések, valamint a soulos énektémák minden korábbinál egységesebb megszólalásban, az eddigieknél is megragadóbb flow-ban úsznak. Az In The Golden Hour című lemez anyaga élőben is jól illeszkedik az eddigi repertoárhoz, a koncert előtt pedig a Mörk workshopra invitálja közönségét.

Mingus! Mingus! Mingus!

Jedermann kávézó, március 4., 21:00

A Mingus! Mingus! Mingus! zenekar tagjai a hazai avantgárd zenei élet jól ismert figurái, akik nem egy az egyben játsszák Mingus zenéjét, hanem annak esszenciáját megragadva, megkísérlik azt saját arcukra formálni.