Filmek az autista büszkeség napjára

Ma van az autista büszkeség nemzetközi napja, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az autizmus spektrumzavarral élők helyzetére.

Több, mint normális

Amikor az autizmus spektrumzavarral küzdő tinédzser úgy dönt, hogy barátnőt szerez, a függetlenségért folytatott küzdelme az egész családot önfelfedezésre kényszeríti. (Netflix)

 

Világot látok

Dakota Fanning egy autista Star Trek rajongót alakít, Wendyt, aki megszökik gondviselőjétől, hogy az ötszáz oldalas Star Trek regényével részt vehessen egy forgatókönyvíró versenyen. A lány hősi eposzának főhőse Spock, aki a Deep Space Nine-ra is ellátogat. A lány élete szűk körben mozog, meghatározott menetrend szerint él, amitől eltérni nem ajánlatos, mert összezavarja. Audrey, a nővére az egyetlen, aki befogadhatná, de saját családja miatt nem tudja felvállalni. Wendy szökésével egy igazi road-movie indul, jó és rossz kalandokkal teli, hogy odaérjen a leadási határidőre.

 

X+Y

Nathan, a tinédzser matekzseni az emberekkel való kapcsolatteremtéssel hadilábon áll, és ez alól még anyja, Julie sem kivétel. Enyhe autistaként a számok világa jelenti számára a menedéket egy olyan világban, amelyet nehezen ér fel ésszel. Unortodox és szabad szellemű tanára, Mr. Humphreys keze alatt világossá válik, hogy a fiú tehetsége még a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia brit csapatába való bekerülésre is elegendő. Amikor azonban a csapat Tajvanra utazik felkészülésre, Nathan nem várt kihívásokkal találja szemben magát, nem utolsósorban új és addig ismeretlen érzésekkel, amelyek egyik tajvani versenytársa, a gyönyörű Mei Zhang iránt kezdenek kibontakozni.

 

Más, mint a többiek

Fred igazi csodagyerek. Ez már zsenge gyerekkorában kiderült. Különleges tehetségét mutatja, hogy egyévesen könyvet olvasott, négyévesen pedig verset írt. Most hétéves, remekül fest, és mesterfokon old meg minden matematikai feladványt. Rendkívüli képességei miatt azonban nem élheti a vele egykorúak gondtalan életét, az egyszerű, hétköznapi édesanyjával sem találja meg a közös hangot. Kívül reked az ő szeretetteljes életén csakúgy, mint tanítója kihívással teli világán. Fred minden vágya, hogy normális életet élhessen, ám hosszú, fáradságos út vezet ahhoz. (Apple Tv)

 

Rém hangosan és irtó közel

Oskar a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásban veszítette el az édesapját. A tizenegy éves, szokatlanul érett és érzékeny fiú az apja holmijai közt talál egy kulcsot, és mivel úgy véli, hogy ez egyfajta üzenet tőle, elhatározza, hogy megkeresi a hozzá illő zárat. Miközben a várost járva kutakodik, sokféle emberrel találkozik, és kezdi felfedezni a hiányzó apjához fűződő láthatatlan szálakat, valamint a zajos, idegen és veszélyes világot, ami körülveszi. (Google Play Filmek)

 

Nevem Sam

Sam Dawson (Sean Penn) okos, mint egy hétéves. A baj csak az, hogy elmúlt harminc, és egy betegség miatt sosem fogja meghaladni egy kisgyerek szellemi színvonalát. Ő neveli kislányát, Lucy Diamondot (Dakota Fenning), aki lassacskán okosabb lesz az apjánál. A gyámügyi hatóságok a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik Lucyt, ám Sam agya vissza akarja kapni lányát. A kirendelt védőügyvéd, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) kezdetben vonakodik az ügytől, ám lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat szellemileg visszamaradott védencétől.

 

Gilbert Grape

Gilbert Grape egy a sok kisvárosi huszonéves közül, mégis különleges a helyzete. Egy élelmiszerboltban dolgozik zöldségesként. Ő számít a családfőnek, hiszen túlsúlyos édesanyja már ki sem tud mozdulni a házból. Ráadásul három testvére közül az egyik különösen problematikus eset. Arnie értelmi fogyatékos, túlérzékeny kamasz, aki csak rá hallgat, s akit csak ő tud kihúzni a bajból, amibe folyton belekeveredik. Gilbert és Arnie minden évben megbámulja az országúton tovaszáguldó lakókocsikat, hiszen ők nem mehetnek sehová. Ám egy napon az egyik lakókocsiból kiszáll egy lány, aki mindannyiukat kimozdítja a megszokott körforgásból.

 

A könyvelő

Chris Wolff (Ben Affleck) a világ egyik legjobb könyvelője és kissé autista - kerüli az embereket, magányosan él és nem is vágyik másra. Amikor egy nagy, robotokat tervező gyár könyvelésében furcsa hibák tűnnek fel, természetesen hozzá fordulnak. Ő és a cég egyik munkatársa (Anna Kendrick) hamar új, megmagyarázhatatlan eltérésekre figyel fel, és ez valakinek nagyon nem tetszik. Egy különleges katonai egység leszerelt tisztje megbízást kap, hogy végezzen a párral. Chris és Dana kénytelen együtt bujkálni. De Chris tartogat egy-két meglepetést. Néhány közülük halálos lehet... (Apple Tv, Google Play Filmek)

 

Esőember

Charlie Babbitt, a csupán pénzköltésben jeleskedő aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot, meg egy majd' 40 éves kocsimatuzsálemet. Hamarosan még egy keserű meglepetés éri - kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja. Charlie egy intézetben talál rá Raymondra, s magával viszi őt, annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont. Közös útjuk során Charlie sok újat tanul, s Raymond segítségével végül legyőzi saját korlátait, s átértékeli életét. (Apple Tv, Horizon GO, Google Play Filmek)

 

Kocka

Hat teljesen különböző és idegen ember egy napon szürreális börtönben találja magát. Labirintusszerű, egymáshoz illeszkedő, tökéletes kockákból áll a tér, tele apró halálos csapdákkal. Rendőr és rabló, pszichológus és matematikus, építész és egy autista felnőtt. Egyikük sem tudja, miért került oda. Ki alkotta a labirintust és miért? Félnek az ismeretlentől és egymástól. Amíg nem találják meg az utat a közös gondolkodáshoz és cselekvéshez, kevés esélyük marad az életben maradásra. (Netflix)

 

A kód neve: Merkúr

Az elszigeteltség erőt ad, ha nincs vesztenivalód... Art Jeffries kiábrándult és kiégett FBI ügynök. Az idegösszeomlás szélén áll, miután felettesei bűnbaknak kiáltották ki egy évekig tartó akció véres kudarca miatt. Rutinfeladatai során egy kilencéves autista kisfiú eltűnése ügyében kell kutatnia. Simon szüleit megölték. Art rátalál a rettegő kisfiúra és megérzi benne saját lelkivilágának tükörképét. Segíteni akar neki. Felettesei nem adnak hitelt Art gyanúinak, de mikor Simon életére törnek rendőri őrizet mellett, az ügynök maga akarja megoldani a rejtélyt. Simon különleges kombinációs készsége révén véletlenül megfejtette az amerikai hadsereg legtitkosabb kódját, a Merkúrt. A katonai hírszerzés feje, Kudrow ezredes hiú ember. Nem engedheti meg magának, hogy fontos pozícióját egy kisgyerek veszélyeztesse. (Apple Tv, Google Play Filmek)