Flea a moziban

Itt járt a Red Hot Chili Peppers, eszünkbe juttatva, hogy Flea nem csak a világ egyik legjobb basszusgitárosa, de egy csodálatos filmcsillag is. Utóbbi persze túlzó állítás, de...

Michael Peter Balzary, akit csak Bolha, azaz Flea néven ismerünk, és akinek magyar gyökerei is vannak, nem csak a világ legmenőbb bandája, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa – és mint ilyen, az egyik legjobb a szakmában, de egyben színész is. meglehet, hogy minden szerepe picike, és az is lehet, hogy pénzt sem kapott értük, csak szívességből ugrott be, de több 1983-tól kezdve mint 20 filmben szerepelt, amik közül többet is kultuszdarabként tisztelünk, számos emlékezetes alakítást hozott és elég, ha csak pár pillanatra tűnik fel a vásznon azzal az eszelős fejével, már az is egy élmény!

Legelőször Francis Ford Coppola kívülállók című filmjében láthattuk, mint az ellenséges banda egyik tagját, ám ez nem volt még szöveges szerep. és egy rakás olyan későbbi világsztár mellett tűnt fel, mint Tom Cruise, Matt Dillon, Rob Lowe vagy Patrick Swayze, karaktere gyakorlatilag név nélküli biodíszlet – de akkor is ott volt. Ezután a Suburbia (1983) című drámában Mike. B néven tűnt fel a stáblistán, egy Razzle nevű punk srácot alakítva – még a plakáton is szerepel és van egy kis patkánya. Egy sor filmben játszott ezután zenészt, a Haverokban (1987) pedig ismét punk volt, aki Kaliforniába vágyik, de egy rakás vidéki bunkó végez vele. Ezután jött a Kék iguána (1988) akcíóvígjáték, ahol a maffiafőnök izgága jobb keze, Floyd volt, csúnya véget is ért.

Ezután jött egy nagy klasszikus, a Vissza a jövőbe 2. és a Vissza a jövőbe 3., ahol a Marty McFly-t csőbe húzni igyekvő Douglas J. Needlest alakítja, 1985-ös és idősebb, 2015-ös verzióban is. És ha egy üzlet beindul, akkor nagy a pörgés! Gus Van Sant emlékezetes Shakespeare átiratában, az Otthonom, Idaho–ban (1991) egy Budd nevű meleg srácot játszott, és anekdotaként fent maradt, hogy gyakorlatilag kibulizta a rendezőt a saját házából, akinek végül szállodába kellett mennie, hogy végre aludhasson egyet. A Kasza-kő című Pauly Shore vígjátékban tetoválóművész volt, aki pillangót varrt a hősnő csuklójára és furcsa pofákat vágott. Feltűnt A hajsza (1994) című Charlie Sheen filmben is, ráadásul Anthony Kiedis – aki az eredeti Holtpont (1991) egy szörfös csávót alakított - és Henry Rollins oldalán, mint vidéki suttyó egy monster truckban.

És elérkeztük az igencsak zsúfolt 1998-as évhez. Láthattuk Gus Van Sant a kritikusok által legyalázott Psycho remake-jében, mint Bob Summerfield, a barkácsbolti eladó, és ekkor jött ki a Félelem és reszketés Las Vegasban is. Itt egy LSD-t nyalogató betépett hippi volt – mondjuk itt mindenki be volt tépve, és ekkor jött a (szerintünk) legnagyobb szerep is. Ő volt ugyanis Kieffer, a német nihilista A nagy Lebowskiban, aki a rossz Lebowskiba köt bele. Akárcsak a film, a mellékszereplők is kultikus státuszt élveznek ma is,  tudjuk a nihilisták együttesének a nevét – Autobahn – és a lemezük címét is - Nagelbett. A filmben hordott ruháját később elárverezték, $2,880-at fizettek érte.

1998 volt Flea számára a csúcspont, ezután picike szerepek következtek, mások videóklipjeiben jelent meg szereplőként és rajzfilmekhez adta a hangját. Ilyen volt a Fecsegő tipegők - A vadon szaga és a A Thornberry család, ami még egy Legjobb betétdal jelölést is kapott az Oscaron, illetve Jeff Preiss Low Down című életrajzi drámájában tűnt fel szemüveges jazzzenészként, és ennek a filmnek executive producere is volt egyben. Legutóbb az Agymanókban hallhattuk – ha eredeti nyelven néztük a filmet -, mint az egyik kék zsaru hősnőnk agyában, de nyilván nem ez az utolsó filmszerepe.