Genezis

Két kérdés lehetséges esetünkben. Egy: Kit ne érdekelne a genezis, világunk, életünk keletkezésének története? Kettő: Kit érdekelne egy lerágott csont, melyet harmadikos áltiban már kívülről fújt minden pirosarcú úttörő?

Szkepticizmusom nem pirosarcú-úttörő-múltamból fakadt, mielőtt beültem a Genezis című filmre, félreértés ne essék. Azonban körülbelül tíz perc leforgása alatt magamra és éles cinizmusomra cáfoltam harmadikos önmagamat megszégyenítő tátott szájammal-szememmel. Nem viccelek: most már valóban valami olyasmit láthatunk 2005-ben, ahogy az tényleg történhetett - már ha így történt és nem szállunk vitába Darwin atyánkkal.

A Mikrokozmosz alkotóinak filmje egészen a semmitől követi végig a világ történetét, az evolúciót, és most ne holmi szőrrel borított, Homo erectusnak álcázott nagydarab sapiensekre tessenek gondolni. Felháborítóan és irigylésre méltóan csodás felvételekben tobzódik az élet a képeken és - némi felesleges narratív száltól eltekintve - a filmet, talán saját akaratán kívül áthatja - magának az életnek a pátosza. Azt gondolom, a biológiaórák szemléltetőeszközeinek idáig szomorú - bár némi színfolttal tarkított - történetében most valami egészen új korszak kezdődik. Természetesen nem akarnám az oktatásban betöltött esetleges szerepére szűkíteni a Genezis jelentőségét. Bár nagysága a Mikrokozmoszhoz talán egy pici híján nem egészen ér fel, olyan követendő minőségi kritériumot állít minden, a továbbiakban készülő dokumentumfilm - és reprodukált valóságot dokumentáló film - elé, amely csak dicséretes lehet - akár érdekel minket a szőrös hátú sapienselőd, akár nem.

Mindazoknak ajánlom a filmet, akik szeretnek elvarázsolódva lenni azáltal, ami itt van közel - ez lenne aztán az igazi háromdimenziós élmény - és azoknak is, akik eddig nem szerettek! Nem beszélve arról, hogy az érzelgősséget is (bár épphogy, de mégis) megkerüli a film - a humor segítségével.

Hat év munkája foglaltatik a varázslatos hangulatú Genezisben. Narrátora egy afrikai bennszülött. Higgadt bölcsességgel érteti meg hallgatóságával nemcsak az élet születését, hanem a világ egységét, az anyag megváltozhatatlanságot és az örök tényt: a mindannyiunk által a körforgásként újra-újraélt genezist.