G.R.R. Martin már bánja, hogy a Trónok harca beelőzte a regényeket

Egészen máshogy fogja befejezni a A tűz és jég dala ciklust, és végre jól halad a következő kötet írásával.

Két éve ért véget a Trónok harca, és az általános vélemény szerint amint elfogyott a sorozat alapjául szolgáló regény-alapanyag, látványosan csökkent a minőség, a rossz bohózatokat idéző befejezést nem is említve. Sokan akkor ki is ábrándultak ebből az egész westerosi purparléból. George R.R. Martin, a A tűz és jég dala ciklus szerzője nemrégiben egy egyetemi beszélgetésen vallotta be, hogy nagyon szerencsétlenül jött ez ki, hogy a sorozat beelőzte a könyveket.

Habár Martin részt vett a sorozat munkálataiban is, egy idő után David Benioff és D.B.Weiss showrunnerek a saját szájuk íze szerint folytatták az irodalmi támasz nélkül maradt történetet – általában onnantól datálják a sorozat színvonalának rohamos esését. Martin a regényciklus utolsó két kötetével (igen, a Winds of Winter után lesz még egy, A Dream of Spring) ki akarja köszörülni a csorbát, ugyanis teljesen máshogy fogja lezárni fantasy eposzát. 

Az ötödik kötet, a Sárkányok tánca nagyjából a sorozat indulásával egy időben jelent meg, ezelőtt tíz éve. A The Winds of Winter című regény befejezését többször megígérte már az elmúlt években, majd a tavalyi koronavírus okozta karanténidőszakban saját elmondása szerint elég jól haladt vele. Persze meg lehet érteni ezt a sok éves csúszást: a világ egyik legnépszerűbb írójaként inkább választotta, hogy a sikert élvezze, mintsem egy laptop mögött görnyedjen hosszú-hosszú hónapokig, évekig, ráadásul az egyre csak terebélyesedő történetkolosszus inkább csak nyomaszthatta, arról nem is beszélve, hogy a sorozat előrehaladtával írhat bármit, akkora a rá eső figyelem, hogy úgyis lesz egy nagyhangú csoport, akik szét akarják őt szedni.

Hogy mikor jelenik meg a The Winds of Winter, nem tudni, de Martin biztosította a rajongókat, hogy gőzerővel dolgozik.

Minden nap hosszú órákat töltök a kézirat előtt, és folyamatosan haladok vele. Tegnap befejeztem egy fejezetet, egy másikat három napja, egyet a múlt héten. De nem, ez nem azt jelenti, hogy a könyv holnapra elkészül és a jövő héten megjelenik. Hatalmas lesz a könyv, és még hosszú út vár rám. Vannak rossz napjaim, amelyek letörnek, és jók, amelyek felemelnek, de összességében elégedett vagyok azzal, ahogy mennek a dolgok.

(Forrás: Indiewire)