Hajrá péntek!

Ezen a napon is színes az online programkínálat. Kattintsatok és válogassatok!

A Magyar Film Napja

április 30., péntek, 18:00-tól

Április 30-án a Nemzeti Filmintézet a hagyományokhoz híven megünnepli a Magyar Film Napját. E jeles nap a 120. évfordulója Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streaming szolgáltók is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően 100-nál is több kiváló magyar filmet nézhetünk tévében és online.

Autizmus spektrumzavar-elméleti és gyakorlati ismeretek

április 30., péntek, 09:00

Az autizmus spektrumzavarban érintett gyermekpopuláció ellátásához szükséges alapvető elméleti és gyakorlati ismeretek.

“Az egész világból zenét csinálni” Cserepes Károly & Weyer Balázs // Hangvető Podcast E02

április 30., péntek, 15:30

Cserepes Károly zenei esztétikájának különleges, természetes varázsa és azonnal érezhető magnetizmusa van. A dalaiból áradó nyugalom viszont nem harmóniára való törekedésből, pont hogy az egész pályáját meghatározó újító, felforgató hozzáállásából születik. A Hangvető Podcast második adásában Weyer Balázs a '70-es évek népi kulturális hullámától egészen a mai elektronikus technikákig “elszármazott” művésszel beszélgetett.

Régészeti TOP10

április 30., péntek, 17:00

Az állandó régészeti kiállítás ősi kincsei a régmúlt idők homályába repíti vissza a látogatókat. Mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor előembere? Hogyan törte fel az ember a fémek megmunkálásának titkát? Fejtse meg a szkíta aranyszarvasok rejtélyét, ismerje meg a Duna két partját elfoglaló rómaiakat és barbárokat, gyönyörködjön a hunok pusztítása elől elrejtett szilágysomlyói kincsekben, vagy csodálja meg a fél évszázaddal későbbi honfoglalók fémművességét a galgóci tarsolylemez vonásaiban!

Emma csöndje

április 30., péntek, 18:00

A hétéves Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. Az emberekkel nehezen kommunikál, ám a tengeri állatokat megérti. Szülei munkahelyén, a tengerbiológiai kutatóközpont állatkórházában barátja lesz a sebesült cápa, a narvál, a lamantin, a rája, a polip. Emma úgy képzeli, hogy a világ egy nagy akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka az akvárium fenekén.

Játékbisztró Online

április 30., péntek, 18:00

Nincs már kivel Fifázni? Elegetek van már a Honfoglalós robotokból? Ráadásul az egyetemi barátok is hiányoznak? Ha bármelyikre igennel válaszoltatok, vagy csak csinálnátok már valami mást is este, akkor nagy szeretettel várnak Titeket a Játékbisztró Online eseményre. Ha tetszik a program és lenne kedvetek egy pázmányos estéhez, akkor nincsen más dolgotok, mint az alábbi kérdőívet kitölteni és egy Discord profilt létrehozni, amin keresztül majd kommunikálni tudtok a szervezőkkel és egymással.

Lyukasóra Próza 03

április 30., péntek, 18:00

Játékos irodalmi fejtörő, nem csak irodalmároknak! A játék során kortárs írók olvasnak fel részleteket egy-egy általuk kiválasztott irodalmi műből, amelynek a szerzőjét a játékostársaknak kell megfejteniük.
A közönséghez idézett kérdésekre a válaszokat a jokaiannaszalon@budavar.hu e-mail címre várják május 10-ig.

Rain

április 30., péntek, 19:00

A 12 éves Ats bátyja, Rain hirtelen felbukkan a tengerparti kisvárosban és családja életében. A két makacs férfi találkozása két generáció és két radikálisan eltérő világlátás összecsapása. Amikor Rain meginog, egy kétes múltú, misztikus nő, Aleksandra mellett talál reményre. A Szívhez szóló történet testvéri szeretetről, törődésről, gyűlöletről, szeretetről és arról, hogy mit jelent embernek lenni.

Bánatdalok - Rajk Judit, Borbély László és Zétényi Tamás kamaraestje

április 30., péntek, 19:30

Rajk Judit énekművész, a Zeneakadémia tanára különös érzékenységgel megkomponált habilitációs koncertjének műsora a halál, az elmúlás és az emlékezés lelki és filozófiai kérdéseire próbál választ, megnyugvást adni három tételben, Schubert, Brahms, Liszt és Sosztakovics mellett Kurtág György, Jeney Zoltán és Balogh Máté műveivel.

Swing á la Django - POPera light

április 30., péntek, 19:50

Az előadás során egy varázslatos zenei körutazás Mozart leghíresebb áriáinak feldolgozásával a Mozarti zenei világ és a huszadik század legkellemesebb szórakoztatózenei műfajai között. Bossa nova, swing, tangó, jazz valz, jazz ezek mind olyan zenei stílusok melyekkel a klasszikus zenei dallamok igazán jól megszólalnak. Az izgalmas dallamokat két popzenei énekes szólaltatja meg ezzel is populárisabbá téve az előadásmódot. Az előadás zenei egységét Hábetler András történetei törik meg aki Mozart olyan oldalát mutatja be amelyiket igazán kevesen ismernek.

Harmónia Jazzműhely / International Jazz Day: Borbély-Dresch Quartet

április 30., péntek, 19:50

A jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos és jóformán minden fafúvós hangszeren játszó Borbély Mihály, maga is nagyszerű zenekarvezető, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, kinek improvizatív muzsikáját a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal. A tenor- és szoprán szaxofont, de szintén majdnem minden fafúvós hangszeren is játszó Dresch Mihály a magyar népzenéből táplálkozó jazz legkiválóbb művelője. Saját világhírű együttese valóságos zenei műhely. A kettő együtt: zenei dinamit!

Jon Fosse: Én vagyok a szél

április 30., péntek, 20:00

A nyílt tengeren céltalanul hánykolódó bárkában ketten vannak: az Egyik és a Másik. Névtelenül, nemtelenül. Közös nevezőjük a Magány. Szófoszlányok, gondolat-reminiszcenciák utalnak valami élhetőre, valamiféle vágyképre, de erős a sodrás, és egyre vonzóbb a mélység. Ebben a párbeszédben minden emberi benne van, még a remény is, hogy partot érnek, hogy megszűnik az ingadozás, egy másik távlat ígérete… új láthatár.

Kolozsvári piactéren

április 30., péntek, 20:00

A Magyar Állami Népi Együttes ennek a kolozsvári képzeletbeli piac a hangulatát varázsolja a színpadra – nem teljességre törekedve, de történeti távlatokat is nyitva az emlékezet horizontján – természetesen nem drámában, hanem a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

Müpa Home – Ida Nielsen & Band

április 30., péntek, 20:00

A Bassida vagy Ida Funkhouser művészneveken is emlegetett előadó már saját jogán is ünnepelt sztár, de sosem fogja elfelejteni, mennyit tanult Prince-től - legfőképp azt, hogy csak a szükséges hangokat játssza. És Ida minden szükséges hangot eljátszik.

...ÉS FEHÉR

április 30., péntek, 20:00

A magába feledkezett, fekete zakóvá lett élet története. Halvány fény dereng az úton, égő mécses: az érzékiség, a szív valódisága, a női minőség szakrális ereje. Mágia és belső fény. Öt gyönyörű nő, igazi jelenések. Megjelenítik a rohanó világunkat, a törtetést, a fekete arctalanságot és azt a rejtett erőt, ami megnyilvánulni kívánkozik, hogy utat mutasson: a mágikus belső fényt és varázslatot. Hatalmába keríti az embert az érzelmek pulzálása, a nő bonyolultnak tetsző és lenyűgöző szépsége.