Harcos lányok

Lányok, fiatalok, vékonyak mégis felveszik a harcot a gonosszal szemben. Nagyon vártam már ezt a filmet, és ahhoz képest egy kicsit csalódtam benne. Azt gondoltam, hogy harcos amazonokat nézhetek majd ámulva, amint lekaszabolják a rosszfiúkat. Úgy ahogyan a Kill Bill-ben a Menyasszony, vagy Trinity a Mátrixban, vagy maga Lara Croft. Bevallom nagyon szeretem az ilyen női karaktereket, gondoltam itt majd rögtön öt ilyen szereplőt csodálhatok. Tévedtem.

Valószínűleg azért, mert lány vagyok nagyon kedvelem az olyan filmeket, amiben a nők nincsenek kosztümben, habos-babos ruhákban, vagy rózsaszín mini ruhában. Sokkal jobban szeretem, amikor igazi démonok szerepében tűnnek fel a színésznők. Akár bérgyilkosként, akár szuperhősként, akár vámpírként. Bárhogyan is a lényeg, hogy kiállnak magukért, harcolnak ha kell, verekszenek, fegyvert rántanak. Rossz beidegződéseim miatt, ha egy ilyen amazont kell felidéznem magamban rögtön Uma Thurman vagy Angelina Jolie ugrik be. Ezért gondoltam azt, hogy most majd újdonsült harcosok épülnek be a filmtörténelembe. Ez most egészen biztosan nem történik meg. Sajnos.

Zack Snyder rendező, aki korábban a Watchment, vagy a 300-at rendezte, ezúttal egy felettébb bizarr világba vezet bennünket. Most nem szeretnék azzal az olcsó poénnal jönni, hogy egy szőke nő koponyájának belseje, azaz gondolatai okozzák ezt a bizarr környezetet. A történet elején ismerjük meg a főszereplőt, Baby Doll-t, aki édesanyja halála után nevelőapjával kényszerül együtt élni. Velük lakik a lány húga is, amikor a férfi megtudja, hogy minden vagyon a két lány öröksége lett, féktelen haragra gerjed. Azt már sejtjük, hogy itt baj lesz, de azt nem, hogy Baby Doll miközben testvérét próbálja megmenteni, megöli a kislányt. A nevelőapa elmegyógyintézetbe viteti a lányt, ahol néhány dolgozó pénzért bármire hajlandó…

A kalandok ekkor kezdődnek, nem tudni pontosan miért, de Baby Doll úgy képzeli, hogy nem a bolondok házába van zárva, hanem egy lokálba, ahol táncosnőként kell dolgoznia. Csakhogy amikor táncra perdül, mindenki ráfigyel és ilyenkor a lány egy másik világba kerül. Az álom az álomban sok filmben, regényben megjelent már, de az biztos, hogy ilyen módon még sosem. Baby Doll minden képzeletbeli kalandjában harcol óriásrobotok, és sok-sok felismerhetetlen lény ellen. Nem egyedül teszi ezt, hanem négy társával. Ők is az elmegyógyintézet lakói, de Baby képzeletében ők is táncosnők, és harcosok is egyben, akik a szabadságért küzdenek. Rocket (Jena Malone) és Sweet Pea (Abbie Cornish) testvérek, bármit megtennének egymásért, így amikor egyikük részt akar venni a szökésben a másik minden negatív előérzet ellenére segíti őt. Blondie-t a High School Musical sztárja alakítja Vanessa Hudgins, őszintén szólva nem is rosszul. Nagyon kíváncsi voltam, hogy fog éneklő kislányból harcos amazonná válni, de sikerült neki. A negyedik tag Amber (Jamie Chung), aki Baby Doll álmaiban leginkább a sofőr szerepét kapja.

A látványvilág és a zene egyébként fantasztikus élményt nyújt. A történetbe ne gondolj bele túlzottan, ne akard megérteni, hogy a képkockák miért és hogyan épülnek egymásra és akkor rettentően élvezni fogod a filmet. Ajánlom a kissé elvontabb filmek kedvelőinek, azoknak, akik kikapcsolódásra vágynak. Azoknak, akik szeretnének megnézni öt csinos lányt egy filmben, és azoknak, akik még emlékeznek a leginkább a Spice Girls korszakból ismert kifejezésre: girl power. Mert az bizony megvan benne, ráadásul teljesen új köntösbe bújtatták, új értelmet kapott!

7/10 pont