Hétvége indító programok

Indul a hétvége és a húsvét, olvassátok ajánlókat, élvezzétek az online programokat!

Ágoston, avagy egér a felhők között

április 2., péntek, 09:00

Ki ne álmodozott volna már a repülésről? Milyen lehet a felhők között suhanni? Nem könnyű ez a feladat, különösen akkor nem, ha az álmodozó illető egy kisegér. Egér a levegőben! Lehetséges ez egyáltalán? Ha valaki elég kitartó, és nem adja fel az álmait, akkor elrugaszkodhat a földtől, és megpillanthatja fentről a mi kicsi, de csodálatos világunkat.

Utazás a szempillám mögött

április 2., péntek, 15:00

Kinek nem voltak megvalósíthatatlan álmai? Egy magányos kisfiú, Lackó, elgurult üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Elgurult golyójátéka álmában is csak gurul, csak gurul… Hősünket egy hűséges kísérő, a Hangya kíséri, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása katartikus szituációkba helyezi Lackót.

Minden nagyon jó lesz

április 2., péntek, 15:00

Születésnap egy részben. Zach Braff komédiája az életben elkövetett hibákról, gyökerekről és útkeresésről, reményről és társakról mesél szellemesen és életszerűen. A szerzőt a magyar közönség filmszínészként, illetve a Dokik (Scrubs) című tévésorozat főszerepében, J. D.-ként, és egyes epizódok rendezőjeként ismerhette meg. Zach Braff azonban filmrendezőként, Grammy-díjas zenei producerként és íróként is aktív, Magyarországon a Minden nagyon jó lesz című darabjával debütál színpadi szerzőként.

HUBBY - Gyerekkönyv Fesztivál

április 2., péntek, 17:00 - április 4., vasárnap, 19:00

A harmadik hullám ellenére sem kell nélkülöznünk a fesztiválhangulatot! A Mindannyiunknak hiányzik a Nemzetközi Könyvfesztivál, ezért a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum kiadói tagozata háromnapos online minifesztivált hozott létre.

Rövidzárlat

április 2., péntek, 18:00

Elgondolkodtál már azon, hogy mitől olyan okos, naprakész és figyelmes a telefonod? Minden lépésed megjegyzi, a kedvedre szóló oldalakkal bombáz, és még azt is megpróbálja kitalálni, amire még nem is gondoltál. De vajon mi, pontosabban ki van a kijelző mögött? Az előadás a Platform Shift + nemzetközi együttműködés keretében, az észt VAT Teaterrel koprodukcióban készül. 12-15 éveseknek.

A szecsuáni jólélek

április 2., péntek, 19:00

Egy ideig az ember jó akar lenni. Aztán csak boldog. Mintha a kettő nem járhatna együtt. Bizonyos körülmények között pedig csak túlélni lehet. A nyomor önzőséghez vezet. A jólét még inkább. Ki tud önzetlen maradni ebben a világban? Ha saját terheinket képtelenek vagyunk vinni, és más kapujába tesszük le, valaki összeroskad alatta. De mit tegyen az, aki segíteni akar másokon? Az Y Csoport előadása.

Sztárcsinálók

április 2., péntek 19:00

Az első magyar rockopera története, mely tele van szellemes, játékos anakronizmusokkal, mai áthallásokkal, az ókori Rómában játszódik. Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt megmérgezi felesége, az ambiciózus Agrippina, hogy helyette a fiát, Nérót ültesse a trónra. Agrippina és a fiú nevelője, Seneca azt gondolják, hogy ezt az új császárt bábként használva, a háttérből majd gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat.

Lefitymálva

április 2., péntek, 19:30

A Lefitymálva című darabban mindenkit kinevethetünk, önmagunkat is. Nevethetünk a két baráton, akik nem tudnak beszélgetni, mert az egyikük mindig attól fél, hogy antiszemitának, rasszistának bélyegzik majd: "Vigyázz, hogy mit mondasz, nagyon vigyázz!" - ismételgeti.

Müpa Home – Händel: Messiás

április 2., péntek, 19:30

Ezen a koncerten a remekmű dublini és korai londoni (azaz 1742/43 körüli) verzióját állították színpadra, teljes terjedelmében. Händel számára, az általa irányított koncerteken a jelek szerint rendkívül fontos volt, hogy minden szöveg elhangozzék, mivel - a zenetörténetben talán egyedüliként - kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgoz fel.

Bartók-est

április 2., péntek, 19:30

Bartók Béla Amerikában írt nagyzenekari műve, a Concerto tartalmában és formájában elválaszthatatlan attól az élethelyzettől, lelkiállapottól, amelyben szerzője 1943-ban, a mű megírása előtt volt: állandó betegsége, honvágya, aggódása hazája és Európa sorsáért.
Három évig nem komponál. Majd jön a felkérés egy nagyzenekari mű megírására, amely éppen a kórházban éri. A születendő zenébe minden lázálmát, fájdalmát, keserűségét, ugyanakkor – éppen a mű hozta fellángolása kapcsán – minden életszeretetét és optimizmusát is beleírja.

Harmónia Jazzműhely: Szalóky Group

április 2., péntek, 19:50

A zenekarvezető trombitás, Szalóky Balázs így ír erről a Harmónia Jazzműhely Színpadán először bemutatkozó, fiatal együttesről: Amikor hazatértem New York-i tanulmányaim után, már tudtam, hogy nekem az ott tanultakat arra kell használnom valamilyen módon, hogy az itthoni kultúrát színesíteni tudjam. Már csak ennek a módját kellett megtalálnom. Mikor 2018 tavaszán a Jazz At The Lincoln Center Orchestra bécsi koncertje után a zenészekkel beszélgettünk éjszakába nyúlóan, megfogalmazódott bennem a konkrét terv, és 2018 szeptemberében megalapítottuk a “Szaloky Group”-ot.

E-Néző #17 - In memoriam Tar Sándor

április 2., péntek, 20:00

„Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában” – írta róla Bodor Ádám, s valóban: a tragikus sorsú Tar Sándor a magyar mélyvilág leghitelesebb ismerője. Hősei a történelem számkivetettjei: a megalázott, megnyomorított, a térkép szélére, a társadalom peremére szorított kisemberek, akiknek sosem osztanak lapot. Lenézett melósok, akik egész életükben építették, úgymond, a szocializmust, hogy aztán magukra maradjanak, s a rendszerváltásba végképp belerokkanjanak, belehaljanak.

Sajnáljuk, nem találtuk otthon

április 2., péntek, 20:00

Rick családja a gazdasági válság óta egyre nagyobb adósságokkal és nehézségekkel küzd. A munkanélküli családfő egyéni vállalkozásba kezd, egy szállító cég alvállalkozójaként csomagkézbesítőnek áll, s ehhez hitelre vesz egy furgont. Nap, mint nap keményen dolgozik, a munkanapok hosszúak, és fárasztók, a határidők szorosak, nehezen tarthatók. Az elcsigázott Rick mindenáron próbál talpon maradni ebben az embertelenül kizsákmányoló vállalati rendszerben, miközben családját is kezdi elhanyagolni.

Anima Musicae Kamarazenekar, Nyíregyházi Cantemus Kórus, vez., Szabó Soma

április 2., péntek, 20h

A János-passió Jézus szenvedéstörténetét és halálát jeleníti meg János apostol evangéliuma alapján. A mű 1724 Nagypéntekére íródott oratórium. A bibliai szöveget a szereplők beszélik el, legfőképpen az Evangélista (tenor), aki a narrátor szerepét tölti be, illetve Jézus (basszus) és az ún. turba kórusok, amelyek a népet szimbolizálják. A cselekménybe ékelt áriák és ariózók, a darab érzelmi oldalát tükrözik.

A végső ítélet

április 2., péntek, 22:00

Miután a nagy pestis idején elveszíti férjét, Grace Haverstockot igazságtalanul azzal vádolják, hogy boszorkány, és Anglia legkegyetlenebb boszorkányüldözője, Moorcroft bíró őrizetébe kerül. Kénytelen elviselni a testi és lelki megpróbáltatásokat és miközben rendületlenül őrzi ártatlanságát, Grace szembesül saját belső démonaival, amikor maga az ördög kezdi hatalmába keríteni.