Hős6os kritika

Értelmes, érzelmes és izgalmas mozi a gyerkőcöknek, de a felnőttek sem fogják unni a moziban töltött időt. Bátran ajánlom mindenkinek, megéri a mozijegy árát.

A Pixar-t senkinek sem kell bemutatni. Lassan 20 éve jobbnál jobb animációs filmekkel ajándékoz meg minket. Filmjeit a Disney forgalmazta, ám amikor a saját filmjeinek nézettsége esett, elgondolkodott. Először is megvette a Pixart, másfelől felhagyott a hagyományos animációval és elkezdett maga is számítógéppel rajzolt filmeket gyártani. Ám ezek stílusa megmaradt a jól ismert Disney stílus. Eddig. A Hős6os ugyanis telivér Pixar mozi, amit nem a Pixar készített. És ez jó.

Hiro (kicsit spoilergyanús név :) ), tehetséges, de a tanulás helyett a robotharc izgatja. Bátyja, Tadashi azonban szívén viseli kisöccse sorsát, és próbálja a jó irányba terelgetni. Közös érdeklődésük a robotika, erre próbál építeni. Úgy tűnik sínen van a dolog, ám egy tragikus baleset mindent megváltoztat. Ezután Hiro új barátja Baymax lesz, egy Tadashi által konstruált egészségügyi robot. Idővel összebarátkozik néhány kockával az egyetemről, és egy rejtélyes eset nem hagyja nyugodni őket. Mivel mérnökök, így könnyen átalakulnak botcsinálta, de aranyos "szuperhősökké", hogy az egyre nyugtalanítóbb ügy végére járjanak. Nagy vonalakban ennyi.

Nem hangzik világrengetően eredetinek. Nem is az, hiszen ez is egy képregény adaptáció a Marveltől, igaz nem része a Marvel Cinematic Universe-nek. Gyerekeknek szól, de felnőtteknek sem unalmas. A történet kiszámítható és kissé sablonos, de működik. Kellő arányban tartalmaz érzelmes, elgondolkodtató és vicces jeleneteket is, amiket kiváló és nagyon mozgalmas animációval tár elénk. A 6 fős csapat minden tagja különböző és egyben hozzáillő "hősképességet" kap, így a változatosságra sem lehet panasz, remekül kiegészítik egymást.

Ám ők is csak mellékszereplők, a lényeg ugyanis Hiro és Baymax kapcsolata. A gyászoló kisfiú, és a segíteni akaró, de kezdetben kissé sete-suta robot barátsága igen jól működik a vásznon. Hiro fiatal és néha elragadják az érzelmei, csak a barátai tudják a helyes úton tartani. Így lesz egy szuperhős moziból az elfogadás, a testvéri szeretet és a barátság szívet melengető és igencsak akciódús egyvelege, alig 100 percben. Bravó!

Vannak zavaró dolgok is a filmben, de ezek nem vészesek. A főgonosz személye előttünk nem sokáig lehet titok, de annyi baj legyen. A jellemfejlődés is elég egyenes vonalú, de működik, a csapat összekovácsolása kissé varázsütésre történik, de mindenre nem juthat idő. A célcsoport nem fog 3 órát kibírni egy moziteremben. Én mondjuk bírtam volna még. :)

Feltűnhet pár hasonlóság az Így neveld a sárkányodat! c. filmmel. Tinédzser feltaláló/mérnök fiú, aki félárva/árva, legjobb barátja nem ember (sárkány/robot), de végül csapatban legyőzi a fenyegtő főellenséget, aki egy egész seregnek (sárkány/mikrobotok) parancsol és hőssé válik. Szerintem nem koppintás, hanem a zsáner része, mint a westernben a magányos hős, vagy filmnoirban a femme fatale.

Értelmes, érzelmes és izgalmas mozi a gyerkőcöknek, de a felnőttek sem fogják unni a moziban töltött időt. Bátran ajánlom mindenkinek, megéri a mozijegy árát. Vigyázat, van stáblista alatti jelenet! Várom, hogy eredeti nyelven is láthassam.

Az imdb igen sokra tartja, 8,2 pontot ér náluk, az RT tetszési indexe még magasabb, 89 %.

Szerintem: 75%.