Igazi téli, egészséges finomság: a sütőtök

Ez a gyönyörű színekben pompázó, a tökfélék családjába tartozó zöldség egy remek téli alapanyag, amiből – talán nem is hinnénk – hányféle finomság készíthető. Krémlevesként, köretként, töltelékként, de még desszertként is tálalhatjuk, ráadásul egy igazi vitaminbomba a téli időszakban szervezetünk számára.

[img id=531175 instance=1 align=right img]A sütőtök Közép- illetve Dél-Amerikából származik, eredetileg az őslakos indiánok fogyasztották, a spanyol hódítókon keresztül jutott be Európába. Népszerűsége azóta is töretlen, hazánkban is századok óta termelik. Korábban igazi népi ételnek számított, manapság viszont szinte minden, a szezonális alapanyagokra sokat adó étterem étlapján megtalálható.

Amellett, hogy C-vitamin és ásványi anyag tartalma igen magas, jótékonyan alkalmazható meghűléses tünetek kezelésére, de az allergia, asztma tüneteit is csökkenti. Kiváló hashajtó, béltisztító, jótékonyan hat a szívműködésre, a keringési rendszerre, antioxidáns hatása révén erősíti az immunrendszert, hasznos a rák megelőzésében, és még a bőrt is szépíti! Alacsony kalóriatartalma révén ráadásul fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

A karácsonyi időszakban is kiválóan hasznosítható. Íme, egy ínycsiklandozó süti recept, természetesen sütőtökből!

Narancsos-krémsajtos sütőtök tekercs
(Elkészítési idő: 30-60 perc)

Hozzávalók 4 személyre:

[img id=531181 instance=1 align=left img]17 dkg sütőtökpüré
10 dkg liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
4 evőkanál darált mák
1 mokkáskanál szódabikarbóna
20 dkg barna cukor  
3 egész tojás 
50 dkg mascarpone krémsajt
2 darab narancs
5 evőkanál cukor
0.5 dl víz

Elkészítés:
Az egész tojásokat a barnacukorral habosra keverjük, majd összedolgozzuk a sütőtökpürével. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát, a darált mákot, a lisztet, a fűszerkeveréket és óvatosan elkeverjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd egyenletesen ujjnyi vastagságúra simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon, 12 percig sütjük.

Közben a kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd hozzáadjuk az apró csíkokra vágott narancshéjat és a narancsot. Sziruppá forraljuk, majd kiszedjük és a narancs egy részét félretesszük a díszítéshez. A másik felét összekeverjük a krémsajttal.

A kisült, kihűlt tésztalapot megkenjük a narancsos krém kétharmadával, majd feltekerjük. A megmaradt krémmel kívülről is bekenjük, végül a félretett, kandírozott naranccsal díszítjük. 10 perc hűtés után felszeleteljük.

A receptet nemrég Görög Zita modell is elkészítette a TV Paprika Sztárséf című műsorában. Hogy a gasztronómiai vetélkedőben szereplő hírességek közül ki az esélyes az „Év Sztárséfje” címre, az kiderül péntek este, december 13-án, 20 órakor a TV Paprikán!