Íme itt van a péntek!

Ismét eljött ez a nap, és mi megint válogattunk a nálunk található pénteki programokból. Érdemes benézni a programoldalakra is, mert a kínálat folyamatosan bővül, változik. Kattints és böngéssz!

Játékos tudomány - Kezedben a jövő kiállítás

KMO Művelődési Központ, február 11-13., 09:00-18:00, vasárnap: 09:00-17:00

Interaktív kiállítás a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről. Nagyméretű játékokon és színes képes paravánokon keresztül mutatják be a levegő, a talaj, a víz és az élővilág védelmét. Gyakorlati tanácsokat ad a környezetvédelemre.

Várból Palota - Séta a Budavári Palotanegyedben, a Várkápolnában és a Királypincében

Várkert Bazár, február 11., 10:00

Ismerd meg a Budavári Palota viharos történetét az Anjou királyok erődítményétől a második világháborút követő eseményekig! A Budavári Palota, uralkodóink egykori rezidenciája, a kultúra és a művészet központja, nemzeti szimbólumunk. A sétán megismerheted a ma látható épületegyüttes viharos történetét az Anjou királyok erődítményétől Ferenc József és Erzsébet fényűző palotáján át egészen a második világháborút követő eseményekig.

Fesztivál Plusz 2022

Fővárosi Nagycirkusz, február 11., 11:00

A 2022. január 12. és 17. között megrendezett XIV. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjnyertes produkciói.

Hatékony fellépés a gyűlöletbeszéd ellen - online önvédelem

Online, február 11., 15:00

A magyar gyűlöletbeszéd jogi szabályozásának történeti áttekintése és a hatékony megelőzés eszközei. A foglalkozást Jósa Bálint tartja.

Múzeumi teadélután – „Primadonnacsaták”

Bajor Gizi Színészmúzeum, február 11., 15:00

A Színészmúzeum állandó és rendszeresen megújuló időszaki kiállításai gazdag anyagát szeretnék közelebbről bemutatni. Havonta tárlatvezetéssel, vetítéssel, alkalmanként beszélgetéssel várják az érdeklődőket. Ez alkalommal olyan színésznőkről mesélnek, akikkel a múzeum állandó kiállításaiban találkozhatnak. Küry Klára, Fedák Sári vagy éppen Honthy Hanna egymással vívott csatáiról szólnak a történetek, a korabeli híradások. Meghökkentő és tanulságos históriák a 20. század színi világából.

Bullying, cyberbullying: Iskolai erőszak, mint társadalmi probléma és megoldási lehetőségei

Online, februrár 11., 16:00-18:00

Az előadás során a probléma gyakorlati és elméleti hátterét az előadók segítségével tekintik át, és igyekeznek olyan megoldási javaslatokat is adni a résztvevőknek, amelyeket útravalóként elvihetnek az előadást követően. Míg dr. Kádár Annamária elméleti oldalról közelíti meg a témát és segít megvilágítani az iskolai bántalmazás mögött meghúzódó okokat, lelki folyamatokat, addig Attis a hozzá forduló diákok oldaláról mutatja be a jelenséget. A program végén lehetőség lesz kérdések feltételére is az előadók felé. Az online előadás Zoom-linken keresztül lesz elérhető. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Rodney Garland: A számkivetett szív

Írók Boltja, február 22., 17:00

Rodney Garland: A számkivetett szív című könyvének bemutatója az Írók Boltjában. A fordítóval, Bojti Zsolttal Nádasdy Ádám költő, műfordító beszélget.

Klamm háborúja

Kolibri Pince, február 11., 17:00

Kai Hensel 2002-ben Német Ifjúsági Színházi díjjal elismert monodrámája egy tanár és egy osztály különös háborújának története. A tanulók levélben tudatják némettanárukkal, hogy őt tartják felelősnek az előző tanévben, az érettségi előtt öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért. Hadüzenetükben teljes ellenállást, igazi passzív rezisztenciát hirdetnek. Scherer Péter egy tanóra hosszúságú, kicsengetésekkel tagolt játéka a Németországban egyre népszerűbb osztályteremszínház első magyarországi adaptációja. A kamaszoknak szóló új, színházi műfaj iskolákban, osztálytermekben szembesíti a diákokat azokkal a sajátos problémákkal, melyekkel a mindennapi iskolai élet során találkoznak. Szórakoztatva, elgondolkoztatva segít fejleszteni a tizenévesek kommunikációs-, konfliktuskezelő- és empatikus készségét.

Per il Signore Pisendel

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, február 11., 18:00

A 18. század első fele, a szász–lengyel perszonálunió időszaka Drezda kultúrtörténetének aranybetűs fejezete. Az Elba Firenzéjeként is emlegetett város számos művészeti ágban, többek között a zenében Európa egyik centrumává vált. Messze földön híres zenekarának koncertmestere Johann Georg Pisendel (1687–1755), korának egyik legnagyobb hegedűművésze volt. Munkássága nemcsak a hangszeres játékban és zenekarvezetésben volt maradandó, hanem az általa repertoáron tartott művekkel elévülhetetlen érdemeket szerzett a legújabb olasz trendek német földön való elterjesztésében is. Közreműködik Németh Zsombor (barokkhegedű), Jánosházi Péter (barokkcselló) és Szabó Nóra (csembaló).

Cezanne Finisszázs

Szépművészeti Múzeum, február 11., 18:00-22:00

A programon a látogatók egy esti nyitvatartás keretében tekinthetik meg a február 13-án záró Cezanne-tól Malevicsig - Árkádiától az absztrakcióig kiállítást. Az este jó lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők közelebb kerüljenek Paul Cezanne életéhez, munkáihoz, kortársaihoz és mindazon alkotókhoz, akiknek inspirációs forrást és hivatkozási pontot jelentett. A résztvevők becsatlakozhatnak a húszpercenként induló tárlatvezetések valamelyikébe, az Élő MúzeumCafé beszélgetés keretében meghallgathatják Geskó Juditot, a kiállítás kurátorát, visszanézhetik Winkler Nóra és Topor Tünde rendhagyó tárlatvezetését, majd kellemes jazz-zene mellett kóstolhatják meg a Fine Art Bistro ételkülönlegességeit.

Roletti

Jurányi Ház, február 11., 19:00

... avagy Jakab és János legendás barátsága. A férfibarátság határainak őre már jó ideje szemmel tartja Jakabot és Jánost. Jelentése szerint kezdetben csupán átlagos szomszédok voltak, majd ivócimborák lettek, de aztán történt valami, ami miatt már képtelenség őket kategóriába sorolni. Egyre furább dolgokat művelnek együtt...

Tóték

Örkény István Színház, február 11., 19:00

Tót Lajos községi tűzoltó a kies Mátraszentannán. Háza tiszta, kertje napfényben fürdik. Ha a fia nem szolgálna az orosz fronton, Tót Lajos csak a rádióból tudná, hogy háború van. Amikor a fia parancsnoka egy szép napon megjelenik, hogy Tótéknál pihenje ki a háború megrázkódtatásait, Tót Lajos és családja mindent megtesz azért, hogy az őrnagy jól érezze magát. Mindent, ami emberileg lehetséges...

Simply Quartet

Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem, február 11., 19:00

A három különböző nemzet muzsikusaiból alakult Simply Quartet a fiatal generáció egyik legígéretesebb vonósnégyese, az együttes tagjai Kínából, Norvégiából és Ausztriából származnak. Közösen vallják azt a kínai bölcseletből eredő elgondolást, mely szerint a legnagyobb teljességben az ellentétes dolgok kölcsönösen függenek egymástól. Ebből a világképből kiindulva kombinálják a komplexitást és az egyszerűséget.

Gunda

Budapesti Távmozi, február 11., 19:00

Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született meg, hogy beteljesítse azt a sorsot, amit az emberi civilizáció szánt neki: utódokat szüljön, majd élelemként szolgáljon. Gunda azonban erről mit sem sejt, számára idilli környezetben neveli malacait a tanya többi állata között, minden egyes nappal közelebb jutva az elkerülhetetlenhez. A Gunda egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket.

Dr. Szondy Máté: Szorongásoldó technikák

Online, február 11., 19:00

Dr. Szondy Máté pszichológus, mindfulness oktató "Szorongásoldó technikák" című online előadása az Auditóriumban. Az előadás elérhető jegy vásárlásával az Auditóriumban, ahol korlátlan ideig és korlátlan számú alkalommal megtekinthető. De megvásárolható havi előfizetés keretében is, ez esetben nemcsak ehhez az előadáshoz, de az Auditórium (szinte) minden tartalmához egy hónapig hozzáférsz majd. A jegy ára egységesen 1800 forint, az előfizetési feltételeket (amennyiben előfizetést szeretnél vásárolni) az Auditórium oldalon találod meg.

Budafoki Dohnányi Zenekar: Karneváli hangulat

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, február 11., 19:00

A karneváli időszakban igazi karneváli hangulatot idéző darabbal köszönti közönségét a BDZ. A cseh zeneirodalom egyik legismertebb szerzőjétől, Antonin Dvořáktól hallgathatják meg a Karnevál nyitányt, majd felhangzik Ott Rezső Fagottversenye, Kotroczó Szabolcs, a BDZ fagottművészének előadásában. Végezetül Martinů 6., a szerző megfogalmazásában " forma nélküli" szimfóniája szólal meg.

RögvEst

Momentán Társulat, február 11., 19:00

A Momentán Társulat 2003 óta sikerrel játszott előadása 100% improvizáció. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Elég, ha mondasz egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon látod viszont. Rövid, pörgős jelenetek, tele fordulatokkal és váratlan megoldásokkal.

Góbé lemezbemutató, vendég: Zajnal

Akvárium Klub, KisHall, február 11., 19:00

Fantasztikusan indul a 2022-es év, hiszen érkezik a Góbé negyedik nagylemeze! Ünnepeljetek a zenekarral! A Góbé merészen, kísérletező kedvvel nyúl az autentikus zenéhez. Olyan “népi popzenét” alkotnak, amely szórakoztató és kortárs, de megőrzi tradicionális gyökereit. A zenekar eddigi 14 éve alatt az egész Kárpát-medencét és fél Európát bejárta, és több mint ezer koncertje során - a népzenei színterek mellett - szinte minden nagyobb hazai könnyűzenei platformon szerepelt.

Ónodi Eszter & the Open Pub

B32 Galéria és Kultúrtér, február 11., 19:00

Az Ónodi Eszter & The Open Pub közfelkiáltással jött létre az Én úgy alszom című dal videójának forgatásán. A klip így aztán egy nagylemez első gyöngyszeme lett, amely 2021 októberében jelent meg. A „kocsma” törzsvendégei és személyzete kiváló muzsikusok, élükön az ország legnépszerűbb színésznőjével! A lemez hangulata a sanzonok, a hazai alter és a jazzy popzene határai közt mozog, széles, meleg akusztikus hangzás jellemzi.

Mundstock úr

Gólem Színház, február 11., 19:30

Ki kerülhet ki élve a koncentrációs táborból? Az, aki praktikusan, rendszeresen, módszeresen készül
fel rá. Mundstock úr békés lelke kettéhasadt, és megszületett belőle a rettegés szülte képzelt alak, az
árnyéka, Mon. Mundstock úr tudja, hogy valamiképpen le kell győznie a rémet, különben tönkremegy
még azelőtt, hogy a levélszekrényben felfehérlene a rettegés kiváltó oka: a transzportba szólító
behívóparancs. Egy nap ráébred a megoldásra...

Patricia Kopatchinskaja és a Budapesti Fesztiválzenekar

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 11,. 19:45

A pókerpartit elmesélő és a vásári Pierrot-bábu történetét feldolgozó balettzenék között Stravinsky hegedűversenye szólal meg, amely érdekes módon épp a szerző hangszerismereti hiányosságai miatt tudott leválni a műfaj hagyományairól. Fischer Iván szerint az est szólistája is a maga útját járó művész: „Patricia Kopatchinskaja rendkívül ötletes és néha provokatívan eredeti. Hallatlan fantáziájú hegedűs.”

The Easy Babies farsang · One night only!

Muzikum Klub & Bisztró, február 11., 20:30

Hamisítatlan szving buli és fergeteges farsangi koncert a The Easy Babies-zel! Legyél ott a DAL című televíziós műsor legjobb 40 felvétele közé bejutott „Szerelem” című dalelső nyilvános premierjén! Ha jelmezben érkezel még egyéb meglepetés is érhet…

Midnight Music - Budapesti Fesztiválzenekar

Budapest Kongresszusi Központ, február 11., 23:30

Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban várja a komolyzenére éhes éjjeli baglyokat Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. Azoknak, akiknek a nap java csak éjszaka kezdődik, és persze azoknak is, akik lazább környezetben hallgatnának nemcsak zenét, de az ahhoz kapcsolódó magyarázatokat is. Ez a Midnight Music, az éjféli koncert, babzsákokon, a zenészek között ülve – a kultúrára éhes fiatalok randevúja egymással és a komolyzenével, minden komolyság nélkül. Vigyázat, a Midnight-jegyek gyorsan fogynak!