Isten éltesse Harvey Keitelt!

Születésnapja alkalmából összeszedtük a legnagyobb kultszínész néhány legemlékezetesebb szerepét.

Harvey Keitel 1939. május 13-án született román és lengyel zsidó bevándorló szülőktől. A család egy kis étkezdét üzemeltetett, apja mellette kalapos volt. Keitel 16 évesen belépett a tengerészgyalogosokhoz, szolgált Libanonban, majd hazatérve bírósági jegyzőkönyvvezetőként dolgozott, miközben már a színészettel kacérkodott. Stella Adler és Lee Strasberg legendás színiiskolájában (ahonnan olyan színészek kerültek ki, mint James Dean, Marilyn Monroe, Dennis Hopper, Eli Wallach, Dustin Hoffmann, Paul Newman vagy Al Pacino)  sajátította el a method acting rejtelmeit, off-Broadway darabokban szerepelt, majd miután megismerkedett a szintén pályakezdő Martin Scorsese-vel, főszerepet kapott az ifjú rendező első filmjében, az 1967-es Ki kopog az ajtómon?-ban. Többször dolgoztak együtt (Aljas utcák, Alice már nem lakik itt, taxisofőr), míg Robert De Niro le nem váltotta őt a rendező új kedvenceként. Keitel később azért eljátszotta Júdást a Krisztus utolsó megkísértésében, és most a nagy Scorsese-osztálytalálkozóban, a The Irishmanben is szerepel.

Keitel igazi kultszínész, és ha be-becsúszik egy-egy gyengébb filmje, még azokban is képes emlékezeteset alakítani - mint az idióta Sátánkában

Taxisofőr

Az Aljas utcákban még Keitel volt a főszereplő, de a Taxisofőrre már DeNiro lett Scorsese kedvenc színésze. Keitel a gyerekprostik stricijének mellékszerepében is remekel, igazán tenyérbemászó, ócska figura. Jól hasba is lövik.

 

Krisztus utolsó megkísértése

Scorsese nagy botrányt kavart, hírhedt filmjében Keitel a legizgalmasabb karaktert, Júdást alakítja. Júdással csúnyán elbántak az evangéliumok, pedig egyes tanítások szerint ő volt Jézus leghűségesebb és legodaadóbb tanítványa, közülük csak ő ismerte tanítója igazi tervét, hiszen valakinek el kellett árulnia, hogy megfeszítsék. Jézus érdekében pedig meghozta az áldozatot, és önként vállalta, hogy egy nyavalyás árulóként emlékezzenek rá.

 

Kutyaszorítóban

Quentin Tarantino nagyrészt Keitelnek köszönheti a karrierjét, ugyanis a színésznek annyira tetszett a Kutyaszorítóban forgatókönyve, hogy producerként is beszállt a filmbe, és az eredeti 30 ezer dolláros költségvetésből 1,2 millió dollár lett. 

 

Mocskos zsaru

Abel Ferrara kultfilmjében egy borzalmasan gusztustalan, korrupt rendőrt játszik. Vedel, drogozik, szerencsejátékfüggő, és az erkölcsöt hírből sem ismeri. A film egyik legfelkavaróbb jelenete (elég sok van), amikor két lányt igazoltat, és miközben undorító dolgokra kényszeríti őket, az autó mellett kielégíti magát.

 

Alkonyattól pirkadatig

Robert Rodriguez és Tarantino vámpírmozija igazi bűnös szórakozás, tocsog a vérben és a kiömlő belekben. Keitel egy hitehagyott lelkipásztor, aki Juliette Lewis és George Clooney oldalán  szentelvízzel töltött óvszerek és egyéb rafinált fegyverekkel felvértezve veti bele magát a vámpírmészárlásba.

 

Ponyvaregény

Tarantino filmje hemzseg a jobbnál jobb karakterektől, de köztük is élen jár Mr. Wolf, a problémamegoldó. Keitel évekkel később ismét eljátszotta a szerepet egy biztosítási cég reklámfilmjeiben.

 

Füst

A Paul Auster forgatókönyvéből készült filmdráma legfantasztikusabb jelenete épp a végefőcím alatt látható, amiben Auggie, a trafikos (Keitel) egy vak nénivel együtt tölti annak utolsó karácsonyát - és közben Tom Waits Innocent When You Dream című dala szól. Egyszerűen gyönyörű.

 

Végül álljon itt egy Domestos-reklám, amiben Keitel egy rusnya bacilus hangját kölcsönzi.