Játék a fehér körben

Ellenáramlatok címmel kortárs angol költők és prózaírók munkái hangzanak el szerdán este a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A nem éppen szokványos produkció rendezője a fiatal színész- és rendezőnemzedék egyik legsikeresebb alakja, Bodó Viktor. Szerinte egy ilyen előadás akkor izgalmas, ha az alkotók azt tudják megmutatni, ők hogyan viszonyulnak a választott irodalmi művekhez. Vagy azt, hogy sehogyan sem viszonyulnak hozzájuk.


- Lehetséges egyáltalán irodalmi szövegeket eredeti formájukban élményszerűen megjeleníteni a színpadon?

- Eredeti formájukban lehetetlennek tartom, új formai megoldásokat keresve, kísérleti jelleggel közvetítjük a verseket, novellákat. Abban biztosak voltunk, hogy a hagyományos felolvasóestek formája, amikor egyenként felállnak a színészek, és egy jól begyakorolt testtartásban, begyakorolt hanghordozással elmondják, felolvassák a szövegeket, nem izgat bennünket. Mi fogtuk a műveket, közösen elemeztük őket, a magunk észjárása és humora szerint, és megpróbáltunk mindegyiknek valami formát adni. Ebből néha egészen bizarr ötletek kerekedtek ki.

- Színházi előadásról van szó?

- Amit teszünk, egy színházban történik, tehát innentől kezdve az egész előadás valamilyen értelemben színház. Olyan eszközöket használunk, amelyek a "színházszerűséget" erősítik. Stilizált díszlet, jelmez, kórus, rap. Az előadás egy nagy fehér körlapon folyik majd, a teljesség, az egység szimbóluma, ugyanakkor szeletelhető, felosztható, másképp rendezhető be, mint egy négyzet. Ebben folyik a játék. Használunk projektort is, amin időnként - az irodalmi szövegeket illusztrálandó - rövid filmes szkeccsek láthatóak, illetve az irodalmi szövegek jelennek meg eredetiben, tehát angolul, illetve magyarul.

A produkciót a British Council szervezi, a verseket Szirtes György (Két éves korától Angliában élő, elismert költő, eddig nyolc kötete jelent meg, kizárólag angolul. Felnőtt fejjel tanult meg magyarul, kortárs magyar lírát fordít, és a mai magyar irodalom egyik legismertebb terjesztője a szigetországban. Az évente megjelenő New Writing című kiadvány idei, tizedik számának egyik szerkesztője. Az előadás e szám alapján készült - a szerk.) válogatta, nekem csak annyi a feladatom, hogy ezeket színpadon bemutassam.

- Kikkel dolgozik együtt? Kik adják elő a műveket?

- Létrehoztuk a Magma Társaságot, amely fiatal alkotókat tömörít a művészetek minden területéről és új kifejező formákat keres.

- Filmeket, színházi előadásokat készítünk, kiállításokat, koncerteket és fesztiválokat szervezünk. A Magma amolyan Kultúrmaffia.