Jon Stewart antiszemitának nevezte J.K. Rowlingot, de nem úgy gondolta

Viccnek szánta, amikor a Gringotts koboldjairól azt állította, hogy tipikus rosszindulatú zsidó sztereotípiák.

A Daily Show egykori házigazdája, Jon Stewart az Apple TV+-on jelentkező új műsorához (The Problem with Jon Stewart) tartozó podcastben hozta szóba még december 16-án a zsidóság a popkultúrában téma kapcsán a Harry Potter világában lévő bankot, a Gringottsot, amit koboldok irányítanak.

Tudjátok, kik üzemeltetik azt a bankot…? Zsidók!

Majd kifejtette, hogy a Gringotts koboldjai tökéletesen megfelelnek a tipikus rosszindulatú zsidó sztereotípiáknak, és ha megmutatna bárkinek egy példányt a hírhedten antiszemita Cion bölcseinek jegyzőkönyve című pamfletből, az illusztrációkról bárki azt hinné, hogy a Harry Potterből valók. (Bővebben itt írtunk erről.)


Stewart időközben a közösségi médiában megmagyarázta szavait: nem úgy gondolta a dolgot, csak egy vicc volt, amit sokan félreértettek, és felhergelték magukat rajta.

„Nem hiszem, hogy J. K. Rowling antiszemita lenne. Nem vádoltam őt azzal, hogy antiszemita. Nem gondolom, hogy a Harry Potter-filmek antiszemiták.

Nagyon szeretem a Harry Potter-filmeket, valószínűleg túlságosan is szeretem egy korombeli úriemberhez képest... Ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni. Nem vádolom J.K. Rowlingot azzal, hogy antiszemita. Nem kell válaszolnia semmire. Nem akarom, hogy a Harry Potter-filmeket bármilyen módon cenzúrázzák. Ez egy könnyed beszélgetés volt. Állítsátok már le magatokat, a k*rva életbe!”

A Harry Potter- és a Legendás állatok-filmeket gyártó Warner Bros. és Rowling nem reagált minderre. Az írónő egyébként a közelmúltban ellentmondásos közösségi médiás megjegyzései miatt szembesült ellenérzésekkel, és sokan ellene fordultak, transzfóbiával vádolva a szerzőt. Nemrég Rowling azzal került a címlapokra, hogy nem vett részt az HBO Harry Potter-különkiadása, a Visszatérés Roxfortba (kritikánk itt olvasható) nosztalgiázásában, csupán archív felvételeken láthattuk, ezenkívül többen észrevették, hogy hiányzik a neve a közelgő harmadik Legendás állatok-film, a Dumbledore titkai első traileréből, amelynek pedig producere és társszerzője is.

J.K. Rowling. Forrás: Walter McBride / WireImage / Getty Images


A Warner Bros. stúdió decemberben közleményben reagált az írónővel való állítólagos szakításról szóló mendemondákra, amelyben a Rowlinggal való szoros kapcsolatukat hangsúlyozták: „A Warner Bros., illetve J.K. Rowling és csapata 20 éve dolgozik együtt, hogy látványos történetekkel és varázslattal örvendeztesse meg a rajongókat világszerte.

Ez a kapcsolat ma is tart, és az együttműködés erősebb, mint valaha.

Az ezzel ellentétes hírek teljesen valótlanok, és csalódottak vagyunk amiatt, hogy ezek a valótlanságok fájdalmat okoznak a Harry Potter-rajongóknak, akiket reméljük, hogy szórakoztatni tudunk.”

(Forrás: The Hollywood Reporter)

Címlapkép: Gareth Davies / Getty Images

 

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a nő zenészekről is.