Varázslatos lett az HBO Harry Potter-különkiadása

Minden rajongónak kötelező látnia a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című nosztalgiamaratont! Sőt, a Potter-vetélkedővel is érdemes egy próbát tenni, garantált a jó szórakozás.

Ha tényleg igaz a babona, miszerint egész évben azt fogjuk csinálni, amit újév napján, akkor a Harry Potter-rajongók miatt ismét papírhiány alakul ki... Január 1-én került fel ugyanis az HBO Max (nálunk az HBO GO) kínálatába a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba, amelynek a megtekintése közben igen sokszor törölgeti az ember a szemét – hol örömében, hol a meghatódottságtól. De van is min felváltva mosolyogni és pityeregni, elvégre

Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint, azaz a Harry Potter-filmek szemünk előtt felnövő sztárjai most először álltak újra össze egy forgatás kedvéért, hogy a 2001-ben bemutatott Harry Potter és a bölcsek köve 20. évfordulóján megörvendeztessék a rajongókat egy másfél órás nosztalgiaműsorral.

Forrás: HBO

 

No persze az HBO most már rutinosan gyártott le egy újabb édes-bús múltidézést, ami betonbiztosan hozza majd a nézettséget, hiszen az utat már kitaposta tavalyi szenzációjuk, a Jóbarátok: Újra együtt. Vagyis a recept adott volt: fogj egy ikonikus, közönségkedvenc franchise-t, aminek a vége óta már eltelt legalább egy évtized, építsd újra a legendás díszleteit, ültesd be az időközben szintén minimum egy évtizedet öregedett színészeket, és egy nagyjából felskiccelt tematika mentén hagyd, hogy fátyolos tekintettel beszélgessenek magukról és a kollégáikkal közös emlékeikről! Garantált a siker!

De természetesen ehhez a sikerhez az is kell, hogy a színészek szórakoztatóan legyenek képesek nosztalgiázni a kamerák előtt. A gonosz, Bellatrix Lestrange-et alakító Helena Bonham Carter vagy az eszelős tekintetű, de a jó oldalon álló varázsló, Sirius Black nevével egybeforrt Gary Oldman esetében ez egy percig nem is volt kérdés. Ahogy a Potter-filmek orr nélküli ármánykodóját, a ma már Darth Vaderrel egyenértékű, jól ismert főgonosszá vált Voldemort nagyurat életre keltő Ralph Fiennest sem kell félteni: sokadszorra is képes lelkesen elmesélni, hogy fogalma sem volt arról, mi ez az egész Harry Potter-láz, és a húga, valamint annak tizenéves gyerekei nyaggatták, hogy tessék csak szépen elvállalni a világ akkor épp legmenőbb gézengúzának szerepét!

Ebben a nosztalgiaműsorban látszódik csak igazán, hogy Daniel Radcliffe és Emma Watson a lesajnált, „jókor voltak jó helyen, de majd felnőve elkallódnak, mint Macaulay Culkin!”-vádakkal illetett gyerkszínészekből igazi színészveteránokká váltak mostanra – simán viszik a hátukon az egész show-t!

A legendás trió harmadik tagja, Rupert Grint viszont kicsit kakukktojás ebből a szempontból, mert őt manapság csak elvétve látni új produkciókban, inkább újdonsült apukaként szokott bekerülni a hírekbe. A mostani évfordulós összeállításból világosan ki is derül, miért alakult ez így: ő a saját visszaemlékezése és a kollégái elmondása alapján sosem volt egy klasszikus értelemben színész, mert végig saját magát, a szertelen, bohóckodó kisfiút alakította. Ám mivel a többi Ron Weasley-aspiránssal ellentétben ő egyáltalán nem volt lámpalázas a kameráktól, és természetesen tudott viselkedni a Bölcsek köve próbafelvételein, övé lett minden tízévesforma vörös hajú álomszerepe.

Ugyanez már nem volt ilyen egyszerű dolog Watson és Radcliffe életében. A színésznő amilyen lelkes és energikus volt kislányként a legelején, annyira meg volt szeppenve a későbbi filmekkel nyakába szakadt népszerűségtől, és attól, hogy a világ összes gyereke autogramot akar tőle, a világ összes újságírója pedig exkluzív interjút. Egy ponton annyira elege lett ebből, hogy ki is akart szállni a Potter franchise-ból, de tudta, hogy nem ezt teheti meg, hiszen csak vele igazán ütőképes Hermione, Harry és Ron triója, butaság lenne új színésznőt castingolni a helyére.

De Radcliffe is megszenvedte, hogy a sorozattal együtt nőtt fel, és erről nyíltan beszélt a műsorban is. A harmadik filmnél döbbent csak rá, hogy mindvégig olyan brit színészóriásokkal dolgozik együtt, mint a Piton professzort alakító Alan Rickman vagy a Dumbledore szerepében a 2002-ben elhunyt Richard Harrist felváltó Michael Gambon, akik vele ellentétben a Royal Shakespeare Company színpadán szívták magukba a színészmesterség minden csínját-bínját, ezért neki is kutya kötelessége képeznie magát, ha vinni akarja még valamire ezen a pályán később. Így cimborált például össze Gary Oldmannel, aki nemcsak a történetben, de a való életben is afféle pótapa és mentor lett a számára, akitől a forgatási szünetekben lehetett kérdezni, a felvételek alatt pedig el lehetett sajátítani tőle egy-két szakmai fogást...

Bámulatos, hogy még mennyi, de mennyi ugyanilyen szívmelengető, apró kis sztori hangzik el ebben a különkiadásban!

A készítők kronologikusan végighaladtak mind a nyolc filmen (vicces intermezzo, amikor az életben is hebehurgya Ronként viselkedő Rupert Grint csak hét részre emlékszik, mire az eminens Hermionét alakító Emma Watson azonnal kijavítja, hogy nyolc volt az...), felidézve a legemlékezetesebb és leglátványosabb jeleneteket, amelyeket nem egyszer vicces werkvideók követnek, de minimum a színészek, rendezők, producerek anekdotái. Például arról, hogy tört el Mike Newell bordája, miután személyesen akarta megmutatni a Harry Potter és a Tűz Serlege forgatásán, hogyan verekedjenek a Weasley-ikrek.

Mégis azt kell hogy mondjam, vannak fájó hiányosságai a produkciónak!

Fentebb már érintettem, hogy Rupert Grint mosolya nem tűnt olyan őszintének és boldognak a reunion alatt, mint a világot megmentő varázslótanonc után a társműsorvezető szerepében is lubickoló Daniel Radcliffe-é, vagy a magánéleti titkait őszintén feltáró, pityergő Emma Watsoné. Igazán beszélhetett volna többet arról, vajon miért alakult ez így, ha tényleg úgy érzi, nem esik rá akkora reflektorfény ma, mint sztárkollégáira...

De legnagyobb bánatomra nem szólalt meg a Minerva McGalagonyt alakító Maggie Smith sem. Pedig a 87 éves színésznő olyannyira ereje teljében van mostanság, hogy nemrég láthattunk tőle a Netflixen egy bűbájos karácsonyi filmet (amit receptre kéne felírni mélabú ellen), és az új Downton Abbey-ban is brillírozik. Bár ki tudja, talán pont ezek miatt nem fért bele a naptárába az HBO nosztalgiaműsora. J. K. Rowlingtól is csak 2019-es interjúrészleteket vágtak be – bár a legutóbbi hírek szerint a stábja mondta, hogy ne szerepeljen, és nem a botrányos nyilatkozatai miatt maradt ki. És még egy súlyos mulasztása van a különkiadásnak:

fájóan rövid, másfél óra egyszerűen nem elég egy rajongónak visszautazni Roxfortba, pláne egy olyan online streaming platformon, ahol nem is létezik az a fogalom, hogy szigorúan betartandó műsoridő!

Ítélet: 9/10

 

Mivel kevés volt a párás tekintetű nosztalgiázáshoz a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba, gyorsan hozzácsaptam az HBO másik viszonylag friss, jubileumi produkcióját, a tavaly év vége óta már streamelhető vetélkedőt, a Harry Potter: Roxforti Házak Bajnokságát is!

Nem bántam meg, kiváló szórakozás ez is, mert bár a folyamatos tapsolás rettentően idegesítő, itt is káprázatos díszletek közt nézhetjük vissza a mozifilmek legjobb jeleneteit...

...mivel ezen filmrészletek alapján kell utána a roxforti házak egyenhacukáiba öltözött játékosoknak megválaszolni a szívatós kérdéseket. Pont mint ahogy anno a Rózsa Gyuri-féle Bűvös hatosban! De más, Magyarországon is népszerű tévés vetélkedők jól ismert elemei is visszaköszönnek ebben a játékban: például a Legyen ön is milliomos! mémmé vált négy válaszlehetőséges kérdései. Amiket ráadásul sokszor olyan Harry Potter-sztárok tesznek fel, mint a Neville Longbottomot alakító Matthew Lewis.

Forrás: HBO GO

 

És ha már sztárok: a vetélkedő házigazdája nem kisebb brit híresség, mint Helen Mirren, aki olyan átéléssel konferálja fel a különféle fifikás feladványokat a grandiózus fantasy díszletek között, mintha mindig is a Potter-univerzum részese lett volna. Igazából nem is értem, miért nem kapta meg annak idején a producerektől valamelyik professzor szerepét a a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola tanári karában (szerintem még akár jobb Dolores Umbridge is lehetett volna, mint Imelda Staunton!), és ezt ő maga is így érezhette, amikor az elbűvölő, de kissé azért pikírt beköszönő szövegében így fogalmazott:

Végre megérkeztem! Ma elfoglalom az engem megillető helyet a Harry Potter világában.

Annak persze nem sok értelme lett volna, ha az HBO csak egy sima Legyen ön is milliomos!-klónt készít, varázslós kérdésekkel. Épp ezért születhetett az a szerkesztői döntés, hogy ebben kvízjátékban legalább olyan fontos elem legyen maga a játékos is, mint a trükkös kérdéssor, vagy a látványos körítés. A válaszadók ugyanis egytől egyig maguk is megveszekedett Harry Potter-fanok, akik időnként elmesélik a nézőknek, hogyan lett belőlük rajongó.

Nagyon megható látni, hogy a Harry Potter-jelenség  mennyire generációfüggetlen dolog, és hogy egy 77 évesen új olvasmányélményeket kereső nyugdíjas is ugyanúgy képes rajongani egy kitalált világért, mint egy most 15 éves tinilány, aki már 6 évesen elolvasta az összes regényt!

Ráadásul a játékosok szívhez szóló vallomásaiból derül csak ki igazán, hogy J. K. Rowling legendás regénysorozata mekkora egyetemes kulturális kincs. Nemcsak az a sokat pufogtatott frázis igaz rá, miszerint „újra megszerettette a gyerekekkel az olvasást”, de az is, hogy bármilyen életkorban képes adni egyfajta erkölcsi útmutatást, iránytűt az élet ezer veszéllyel teli labirintusában, amellyel sokkal könnyebben átvészelhető egy új iskolába kerülés, egy költözés vagy egy szerettünk elvesztése...

Engem például annak idején, a '90-es évek végén valahogy elkerültek a Harry Potter-regények. Vidéki kisvárosból Budapestre felköltözött, a családot és a barátokat hátra hagyó, megszeppent egyetemistaként viszont nagyon megérintett a 2001-es Bölcsek köve mozifilm, mert kiválóan bemutatta, hogy egy több száz éves múltra visszatekintő, rangos iskola (esetemben az ELTE) a rigorózus tanáraival valójában nem is olyan félelmetes, és egyáltalán nem ciki, ha valaki videójátékokat nyüstölő, képregényeket gyűjtő, sci-fi novellákat írogató geek, mert kis keresgéléssel bizonyosan talál hasonló hobbinak hódoló embereket, akikkel máris nem érzi majd magát annyira egyedül! A Harry Potter-regények és -filmek szeretete évek múltán is kitartott nálam: olyannyira, hogy a Könyves Magazin főszerkesztőjével annak idején egészen Pozsonyig hoppanáltunk, hogy a magyar médiában elsőként írhassunk kritikát a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1-ről az Indexre!

Bár végül nem lett belőlem akkora Potter-fan, hogy 100 százalékosan jó válaszokat tudjak adni a Roxforti Házak Bajnoksága bitang nehéz kérdéseire, jó szívvel ajánlom minden rajongónak, hogy tegye próbára a tudását a kanapén ülve az HBO négyrészes vetélkedőjén, garantáltan jól fog szórakozni!

Ítélet: 8/10

 

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a nő zenészekről is.