Karácsonyi jégajánló

Újfent eltelt egy év, és semmi sem változott a tavalyi, csökött programfelhozatalhoz képest. Fesztiválok és egyéb néprendezvények hiányában idén mást próbálok megfényezni a választható teendők közül. Tavaly az online felületet részesítettem előnyben, idén inkább fókuszálok a csoportosan, vagy egyénileg végzett, de mindenképpen mozgás gazdagabb cselekvésterületek felé. Egy mondaton belül ezt gyorsan leredukálom a korcsolyázásra, a területet pedig Budapestre. Én magam az úri sportok neveltje vagyok, nem érintett meg a téli szórakozás eme plebejus formája, de mindig irigykedve néztem a vékony jégen táncolókat. Hogy valamiféle rendszerbe helyezzem a kiválasztott helyszíneket, kerületeként és emelkedő sorrendben fogok haladni. Nem fognak ki rajtam a duplikáló igazgatási részegységek, az irányítószámértéke lesz a döntő!

Alapos kutatóként a Várnegyedben (101.) kezdek el szaglászni, remélve, hogy nem tud minden kerület kiállítani egy tisztességes jégpályát, illetve hogy ezért nem áldozzák be a Mátyás templom főhajóját. És valóban. Első találatom a második kerületbe vezet, helló Buda! A Hello Buda (1025 Bp., Törökvész u.93/A.) gasztronómiai piactér igazi téli ínyencségként ajánlja ideiglenes, de hosszú távú jégpályáját, ahol szerencsés esetben még DJ-ket is hallgathatunk napközben, nem beszélve az alapszinten elérhető streetfood kajákról!
Az irányítószámokat követve Óbuda felé veszem az irányt (ééérted), ahol két jelentkezőt is találok, kezdem a közelebbivel és kisebb irányszámúval. Az Advent Óbudán rendezvénysorozatnak (1033 Bp., Fő tér) otthont adó Fő tér bizony csúszástérrel is kedveskedik az ide látogatóknak. Két siklás közt – mint a legtöbb helyen – itt is meleg italokkal és ételekkel kényeztethetjük magunkat. Tovább utazva a kerületben a Békásmegyeri Piac (1039 Bp., Heltai J. tér) területén találunk pályát a téli időtöltéshez, ám a távolság korlátokkal is jár, hétköznapokon 8 és 12 óra között a kerület iskolásai használhatják a pályát. Ha nagyon alacsonyak vagyunk és lelkesek, tán kijátszható a tanerői éberség.
Negyedik kerületbe szóló buszjegyem nem volt, meg el is fáradtam, így a belváros következett. A Bazilikánál (1051 Bp., Szt. István tér) történő Advent is tradicionálisan berendelt egyet a jégpályákból, amit körülvett mindenféle árussal, külföldivel és programmal. Korai sötétedéssel például a fénnyel festett Bazilikában gyönyörködhetünk.
Mivel a hetedik én magam vagyok, a hatodikkal folytatom. Ott megint kettő! Bár a Westend (1062 Bp., Váci út 1-3.) már átkacsint, mi több, átnyúl a tizenharmadik részegységbe, politikailag még a hatban marad, és a tetejére csábítja a csúszkálni vágyókat. A Westend Winter Wonderland névre keresztelt vigalom már összeget is kér az aktív pihenésért a kerületen kívüliektől, de cserébe ezt a helyszín alatti üzletekben levásárolhatjuk. Kicsit távolabb de még ebben a kerületben megtaláljuk a következő helyet, ahol önként pofára eshetünk, mégpedig a Hunyadi téren(1067 Bp. Hunyadi tér). A kerületiek itt is ingyen eshetnek.
A következő pár kerület erre alkalmas tereit templomok borítják, ott kérem nincs helye bohókás sportolásnak, ezért ugrunk egyet a 9-ikbe. Itt három jelöltet is találok, elsőként a legszebbiket veszem górcső alá. A Müpa jégpályája (1095 Bp., Komor Marcell u.1.) eddig a legjóképűbb, a panorámás siklás ígérete nem kacsa, ráadásul zenére is tudjuk ropni a jégen, ha alkalmas rá a testünk. Élő koncertes dupla leszúrt! Térben visszafelé kanyarodva megtaláljuk a nemrég megnyitott, nagyságával nem kérkedő, de szintén panorámás jégpályát a Bálnánál (1093 Bp., Fővám tér 11-12.), ami viszont ingyenes. (De nem úgy a korcsolyakölcsönzés!) Kissé távolabb jegecesedik elém a Budapest Park pályája (1095 Bp., Soroksári út 60.), impozáns mérettel és gasztronómiailag jól felszerelve. Cserébe ide sokat kell utazni.
Elég nagy hülyeség volt ez az irányítószám sorrendiséghez való ragaszkodás, gondolom Újbuda felé tartva, miközben távolodom a még csak majd következő Zuglótól. Információforrásom a Bókay-kertbe (1181 Bp., Szélmalom u.33.) vezetett, ahol szintén szép méretű jégpályával lehet találkozni, amit a kerület lakói kedvezményesen használhatnak. Biztosan meg is teszik ezt, hisz igen jól kiépült szolgáltatás várja a hobbi jégtáncosokat. Állítólag még sípálya is van, de nem hagyom, hogy eltérítsenek küldetésemtől, és csak a koris cuccal foglalkozom.
Cselhez folyamodok, és innét majd Csepelre megyek, de itt szúrom közbe a matematikának megfelelő Városligeti Műjégpályát (1146 Bp., Olof Palme sétány), amit fejből is tudok, és amit valószínűleg mindenki ismer, mint a legrégebbi és ismertebb siklóhelyet. Na, az ő környezete is eléggé odatesz, és méreteiben a legnagyobb. Ide még a nagyszüleim is jártak önbizalmat szerezni akár 25 centis ugrásaikkal! Nem volt szükségük az itt hivatásszerűen működő oktatókra, magabiztos mosollyal fikázták a gyerekcsoportokkal küszködő szakembereket, és csak ugrottak, ugrottak tovább! A nosztalgia után jöjjön az – szigorúan területileg – utolsó pálya, az egyetlen szigeten található és különleges jégfolyosóval is rendelkező Csepel jégpálya (1211 Bp., Szent Imre tér). A horrorszigethez képest meglepően csinos környezetben törhetjük el végtagjainkat, ha nem vigyázunk. Több kerületet, még ha lenne sem tudnék már meglátogatni, mondja a lábam, és ráhagyom, hogy csak ennyi van. Öregnek érzem magam új sportág elsajátítására, de ha hazaértem megdobom nagyobbik fiamat a rég látott korcsolyájával, hogy az otthon döglés helyett fázzon inkább az egészséges közterületeken, mielőtt kimelegszik, és utána ott is egyen, hadd pihenjen a konyha is. Ja, és mindenkinek ezt tudom javasolni, mert, mint ahogy látszik, bárhol is lakik az illető, biztosan van hozzá elérhető közelségben egy hívogató jégpálya! Az aktuális nyitvatartást viszont érdemes az elindulás előtt ellenőrizni a kibernetikus térben, mert ünnepi hangulattól függetlenül érhetik az embert meglepetések. És ahogy a mondás tartja, jó síkos ugrabugrát!

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.