Karácsonyi KönyvLavina

Még van néhány napunk karácsonyig, ideje elindulni és felfedezni a könyvesboltokat! Ha még nem tudnád, esetleg fogalmad sincsen, hogy mit tegyél és vegyél a karácsonyfa alá, most eljött az igazság pillanata. Ajánlunk számodra 12 (tizenkét!) tuti könyvet, amelyek kihagyhatatlan választások az ünnepekre. Kicsinek és nagynak, gyereknek, felnőttnek, könnyed és komoly művet egyaránt találsz karácsonyi könyvajánlónkban.

[img id=444594 instance=1 align=left img]Oravecz Imre: Kaliforniai fürj

Nem vitás, hogy az év egyik legjobban várt könyve az Árvai-család történetét folytató Kaliforniai fürj, amely most év végén, alig néhány hete jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. 

A szerző Oravecz Imre korábbi művét, az Ondrok gödre című családregényt fűzi tovább, és követi Árvai István famíliájának történetét az Egyesült Államokban, a huszadik század fordulóján, a népvándorlás legnagyobb hullámai közepette.

Kedvcsinálónak a sztorihoz talán a Keresztapa képsorai juthatnak eszünkbe, amikor a kis Corleone megpillantja a Szabadság-szobrot, de ezért mi magyarok nem voltunk annyira problémás nemzet, mint az olaszok. 

Az igazán izgalmas dolog viszont az, hogy eddig egyetlen nagy formátumú regény sem dolgozta fel a kivándorlási hullám éveit, a magyarok Amerikában töltött mozgalmas sorsát és kalandjait. Oravecz Imre nagyszabású regénye egyszerre családtörténet és szociológiai regény erről a történelmi időszakról.

Lawrence Norfolk: John Saturnall lakomája

Talán kevesen tudják, de létezik egy kortárs brit író, aki az elmúlt évtizedekben rendkívül figyelemre méltó regényvilágot és nyelvi univerzumot hozott létre. Ő nem más, mint Ken Follett és Umberto Eco leszármazottja, egyetlen személyben megtestesülve, Peter Greenaway filmrendező barokk-mániájának és Tom Stoppard posztmodern történetvezetésének örököse: Lawrance Norfolk.

[img id=444595 instance=1 align=right img]Új könyve, a John Saturnall lakomája, ahogy a kiadó írja: „egzotikus receptekkel teli regény a XVII. századi Anglia vallás- és polgárháborúk sújtotta, érzéki és veszélyes világába kalauzolja az olvasót. 

Mítosz és valóság, varázslat és történelem éppolyan elválaszthatatlanok egymástól itt, mint az ágy és az asztal örömei. A főhős boszorkánysággal vádolt anyja a közeli erdőben keres menedéket kisfiával, Johnnal, mikor a falu feldühödött népe az életükre tör. Bár nincs mit enniük, az asszony csodás erejű szakácskönyvének segítségével, képzeletbeli lakomák meséivel mégis életben tartja éhező gyermekét. 

Azonban szép lassan megfagy a lábuk alatt a föld, és John egyik reggel holtan találja az édesanyját. A sors szeszélye folytán a legyengült gyermek mégis átvészeli a telet, és a vadon után rögtön a Buckland Major konyháján találja magát, ahol eleinte inasként kezd el dolgozni, majd az évek során korának legnagyobb mesterszakácsa válik belőle, akinek főztjéért királyok rajonganak. 

Nem csoda hát, hogy amikor Lady Lucretia, a ház urának titokzatos leánya koplalással tiltakozik közelgő esküvője ellen, Johnra hárul a feladat, hogy olyan lakomával lepje meg az engedetlen leányt, amelynek még a holtak sem tudnának ellenállni…”

Magyar borutak

Annak sem kell aggódnia, aki esetleg most szeretne mélyebb betekintést nyerni arra vonatkozólag, hogy az ország mely borvidékére induljon, ha isteni bort szeretne kóstolni. Hiánypótló kézikönyv jelent meg Molnár-Polányi Petra szerkesztésében: a Magyar borutak a legnépszerűbb és legizgalmasabb területeket mutatja be az olvasónak.

[img id=444596 instance=1 align=left img]Ahogy a kiadó írja: „egyre többen szeretjük a jó borokat. Szívesen kóstoljuk újra a már jól beváltakat, de örömmel fedezünk fel újakat, kevésbé ismerteket is. 

És hol fedezhetnénk fel a legkellemesebben a borokat, ha nem ott, ahol születnek, a szőlő közelében, a pincében, egy jó kirándulással, ízletes vacsorával egybekötve? 

A könyv 24 magyar borút csaknem ötszáz tagját mutatja be a nagy nevek mellett az alig ismerteket is, tartalmazza rövid bemutatkozásukat, szőlőfajtáik és boraik, kínált szolgáltatásaik felsorolását és az elérhetőségeiket, mindazt az információt, melyet fontosnak tartottak, hogy közöljenek jelenlegi és leendő vendégeikkel. 

A pincészetek bemutatásánál piktogramok segítik a borturisták tájékozódását. A könyvet Dékány Tibor fotói illusztrálják. „

Eger? Villány? Balaton-felvidék? Sopron vagy Somló? Ne habozz, szerezd be ezt a remek könyvet és tanulmányozd, merre vigyen az utad, amikor felkerekedsz egy kis borkóstolóra!

Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Azt ugyebár tudjuk, hogy a legnagyobb zsenik sohasem pihennek. Mindig, minden percben alkotnak és az emberiség szolgálatába állítják tudásukat. Nincs ezzel másként Hercule Poirot, a nagyszerű belga detektív, Agatha Christie teremtménye sem, aki bizony karácsonykor sem pihen.

Hercule Poirot karácsonya – ez a címe a klasszikus krimiszerző-asszony új köntösben megjelent kötetének, amely Middleshire-ban játszódik, a Lee család rezidenciájában.

[img id=444597 instance=1 align=right img]„A karácsony – olvassuk a kötet fülszövegében - a jóakarat és a családi összetartás ideje - de nem a Lee családnál. Az idei év azonban más lesz. 

A többszörös milliomos, zsarnoki és könyörtelen Simeon Lee öregkorára talán szentimentális érzéseket kezd táplálni a gyermekei iránt? Vagy éppenséggel aljas szándékkal hívja össze őket? A család az ünnephez nem illő izgalommal gyűlik össze. Az irigység és a gyanakvás pompásan megteremtett légkörében brutális gyilkosság történik. 

Természetesen Hercule Poirot is felbukkan a nyomozásánál, és mint mindig, most is „szüksége lesz minden zsenialitására, hogy megoldja a merész bűntettet.”

Agatha Christie angol írónő, „a krimi koronázatlan királynője”.

Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de az utókor számára inkább mintegy 80 detektívregénye és nagy sikereket arató West End-i színpadi darabjai miatt emlékezetes. A Guinness Book of World Records szerint Christie – William Shakespeare mellett – a világ minden idők legtöbb eladott könyvét elérő író. Csak a Biblia ért el magasabb eladott példányszámot.

A krimi nagyasszonya ezúttal is fordulatos regényt írt, és a hátborzongató cselekménynek külön pikantériát ad, hogy a történet az ünnepek során játszódik. Ha már nagyon unjuk a bejglit vagy a halászlevet, nyissuk ki ezt a könyvet és adjuk át magunkat a bűnügyi regény örömeinek!

Verrasztó Gábor: Fedák Sári és a Mészárosné háza

Budán lakni világnézet – vallja Márai Sándor, és milyen igaza van. Buda és Pest, két külön világ. Aki a fővárosban él és gyakran átlépi a két városrészt összekötő hidakat, bátran tanúsíthatja. Aki Budán sétál, a megfelelő utcákon és helyeken szinte még érezheti a régi budai világ levegőjét. A Napkút Kiadó könyvében, amely Fedák Sári és a Mészárosné háza címre hallgat, a szerző, Verrasztó Gábor budai históriákat gyűjtött össze.

A kötet fülszövegében Szilágyi János vall Budáról: "Én igazán szerencsés embernek tarthatom magam, mert egész életemben Budán laktam. És Budán élni jó. Hol volt Pesten annyi zöld terület, ahol reggeltől estig rúghattuk a labdát? 

[img id=444598 instance=1 align=left img]Hol van a Duna túlsó oldalán annyi meredek utca, ahol naponta többször is életveszélyes tempóban lehet leszáguldani egy ócska bringával? Hol lehetett odaát hápogó kacsákkal, rikoltozó libákkal, mekegő kecskékkel találkozni a nyílt utcán? 

Pedig ez így volt, ráadásul az Endrődi Sándor utcában, ahol laktam. A világ azóta persze megváltozott, de a Pasaréti út végén változatlanul ott van az erdő, ahová oly sokszor jártam a kislányommal sétálni, aztán egyedül futni, egészen fel a Hármashatár-hegyre. 

Anyám gyakran leküldött vásárolni a Budagyöngye piacra, ahol néhány fabódéban árulták a krumplit, répát, hagymát. Ma már mindezt a Budagyöngye Bevásárlóközpontban szerezhetem be, de ha akarok, ugyanitt vehetek repülő- meg színházjegyet is, francia sajtot és magyar bort. Sok ismerősöm, barátom él odaát. 

Többen mondták közülük, hogy sokszor hónapok telnek el, hogy bármelyik dunai hídon átjöttek volna, mert nincs dolguk Budán. Nehezen tudom eldönteni, hogy sajnáljam vagy irigyeljem őket. Remélem, ha ez a könyv a kezükbe kerül, kedvet kapnak fővárosunk szebbik részének felfedezésére is."

Bosnyák Viktória: Puszedli és Habcsók

Bosnyák Viktória gyermekkönyvei, ifjúsági regényei és műfordításai már így is rengeteg örömet szereztek az olvasóknak, most újra elvarázsolja a gyerekeket és az arra fogékony felnőtteket. Puszedli és Habcsók – így szól legújabb kötetének címe. A két finomság természetesen a karácsony gasztro-tartozéka, erről (is) vall a mesekönyv.

[img id=444599 instance=1 align=right img]Na és „Miről szól a karácsony? – teszi fel a kérdést a kötet - Ez a kérdés nem hagyja nyugton Puszedlit, a barna medvét, pedig még javában téli álmot kellene aludnia. 

A világjáró sárgarigó azt mondja, a lényeg a díszes karácsonyfa és a nagy halom ajándék. Vagy inkább a figyelmességről és a szeretetről szól, ahogy azt Habcsók, a jegesmedve lány gondolja? 

Amikor Puszedli és barátai végül rájönnek, milyen az igazi ünnep és a szívből jövő ajándék, tökéletes karácsonyi ünnepséget rendeznek, még ha májusban is. A népszerű írónő bájos története a pszichológusok által elismert elméletet, az öt szeretetnyelvet is közérthetővé teszi a gyerekek és felnőttek számára.”

Fontos információ még, hogy a könyv megvásárlásával a MikulásGyárat támogatjuk!

Máté Angi - Rofusz Kinga: Az emlékfoltozók

Jó gyerekkönyvet írni nagyon nehéz. Egyszerre kell több elvárásnak megfelelni. Le kell kötni a gyerekek figyelmét, érdeklődést kell ébreszteni a kobakjukban. Emészthetőnek, könnyednek kell lennie a történetnek, de fontos az is, hogy észrevétlenül és szórakoztató stílusban elgondolkodtasson minket az élet nagy kérdéseiről. 

[img id=444600 instance=1 align=left img]Ha pedig mindez megvan, akkor még színvonalas rajzokat, grafikai világot is szeretnénk látni a kötet lapjain.

Itt mindez sikerült. Különleges mesei világot és lebilincselően egyedi rajzokat találhatunk Máté Angi új, Az emlékfoltozók című mesekönyvében, amely az idei év egyik legjobb gyermekkönyve. Kicsit mintha szürreális történetet találnánk benne, ami nem véletlen, hiszen lényegében minden mese a valóságot írja át, vagyis szürreális.

„Hogy kik is azok az emlékfoltozók? Talán két tündér. Vagy két rigó. Esetleg két kislány. Két tündérrigólány: a limonádéhajú és a faodúbarna. Amerre csak járnak, csodák történnek. 

Igazán nem kell hozzá sok. Elég egy tű meg egy cérna, és megfoltozzák a feledékeny roller és tölgyfa emlékeit. 

Egy horgászbot, és megcsiklandozzák a Holdat. Klakkognak és dübbögnek, de úgy, hogy a villamos kerekei szikrát hánynak. Erdőt szelídítenek és kinyitják a tengert; rókák és őzek a barátaik. 

Azt is megtudhatjuk: együtt mennyivel könnyebb és nehezebb élni, mint egyedül.” 

A nagyszerű rajzokat Rofusz Kinga készítette, így teljesen egyenjogú szerzője a könyvnek.

Az év legjobb természetfotói 2012

A karácsonyi könyvlavina állandó kísérője a szép album. Hiába nézegetünk megannyi gyönyörű fotót az interneten, egészen más kézbe venni és lapozgatni egy remek, fotókat bemutató albumot. Főként abban az esetben, ha művészi színvonalú fényképek sorakoznak a kötetben. 

[img id=444601 instance=1 align=right img]Igaz, manapság már mindenki fotózik és több millió kép készül naponta, az esztétikai tehetségről árulkodó, hiteles gondolatokat tolmácsoló természetfotók még ma is ritkák, vagyis meg kell becsülnünk őket.

Akinek volt alkalma megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeumban A világ legjobb természetfotói című kiállítást, pontosan tudja, miről van szó. Most kézbe vehetjük és a könyvespolcra is tehetjük a lenyűgöző, kiváló műveket: Az év természetfotói 2012 című albumnak köszönhetően.

A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége 2012-ben huszadik alkalommal hirdette meg természetfotós pályázatát. A világszínvonalú pályamunkák ebben az évben is a természet szépségét, erejét hirdetik és ráirányítják a figyelmet az ember környezet iránti felelősségére.”

Káma Szútra Szuperszex – Fedezd fel hétről hétre az erotikus boldogságot

Aki viszont karácsonykor egy kis erotikára vágyna és nem akárhogyan, hanem értő módon szeretné gyakorolni a test művészetét, annak mindenképpen a Bioenergetic Kiadó legújabb kiadványát ajánlanánk. Káma Szútra Szuperszex – vagyis Fedezd fel hétről hétre az erotikus boldogságot, mondja a könyv alcíme. 

Szerzője, Nicole Bailey az ezotéria nézőpontjából közelíti meg a testi szerelmet.

[img id=444606 instance=1 align=left img]„Akarod, hogy a szex a lehető legteljesebb élvezetet nyújtsa számodra?” – teszi fel a kötet az alapkérdést. „Szeretnél meghittebb és intenzívebb kielégülést nyújtó szeretkezéseket átélni? A Káma-szútra mindehhez nagyszerű inspirációs forrást nyújt. 

A Káma-szútra Szuperszex egyesíti magában az ősi bölcsességeket és a szexszel kapcsolatos jelenkori tudásunkat. Érzéki felfedező körút, amely során a művészi képek és a részletes útmutatások segítségével megismerheted és elsajátíthatod a klasszikus keleti erotikus művekben leírt 52 legizgalmasabb szeretkezési pozíciót. 

A tantrikus szex gyakorlatai által mélyről jövő boldogság és beteljesülés érhető el, olyan intimitás megélése közben, amely spirituális és testi kielégüléshez vezet. Merülj el az érzékiségben, erotikában és a gondtalan önfeledtségben úgy, ahogyan még sosem élhetted át! A könyvhöz tartozó ajándék DVD művészi kivitelben mutatja be a Káma-szútra ismert pozícióit.”

Ne féljünk ettől a könyvtől, rakjuk bátran a karácsonyfa alá kedvesünknek, hiszen a karácsony nemcsak a szeretet, hanem a szerelem ünnepe is, ahol helyet kaphat a szexuális fantázia.

Rutkai Bori: Festménymesék és dalversek

[img id=444602 instance=1 align=right img]A karácsony a vers, a költészet ünnepe is, mert a líra mindig a bensőséges hangulat kísérője. 

De ha szeretnénk egyszerre három művészetet megkapni egyetlen könyvben, akkor mindenképp érdemes Rutkai Bori albumát választanunk. Rutkai Bori ugyanis képzőművész, énekes, vers- és dalszerző is egyben. 

Festménymesék és dalversek című, „első önálló könyvében különleges összeállítást készített festményekből, fotókból, szövegekből, melyek egymással párbeszédbe lépve mesélnek egyszerre ironikus és melankolikus történeteket. - olvashatjuk a Scolar Kiadó jóvoltából megjelent könyv ismertetőjében.

A művész magánmitológiája átszövi a különböző művészeti ágakban született, szürreális elemekkel teli alkotásokat: sokszor ismerős budapesti helyszínek között bukkannak fel a mesealakok, többek között a szerző alteregói is, Kovácsné Gyapjas Betonka, Bivaly Ibolya vagy Szabadkőmíves Kelemenné. 

A gyermeki lélek elevensége, fantáziájának gazdagsága és eredeti gondolkodásmódja hatja át ezeket a mese-képeket, melyek sok humorral tárják elénk a sokszor fájdalmas felnőtt lét megtapasztalását.”

Cat Clarke: Entangled - Összekuszálva

Vágyak, barátság és persze őrjítő rejtély.... Nem maradhat el a kamaszoknak szóló misztikus-romantikus regény sem a fenyőfa alól. Ezúttal bizonyos Cat Clarke teljesíti az olvasói igényeket. 

[img id=444604 instance=1 align=left img]Entangled, vagyis Összekuszálva című regényének főhőse egy tizenhét éves lány, Grace, aki egy napon egy fehér szobában ébred, „ahol nincs más, csak egy asztal, tollak és papír. 

Mindeközben pedig fogalma sincs, hogy került oda. Ahogy lassan papírra veti összekuszálódott élete minden apró részletét, kénytelen felidézni azokat a dolgokat is, amiket inkább el akart felejteni. Kiderül, hogy reménytelenül szerelmes a lélegzetelállító Natbe. 

Ahogyan az is, hogy a legjobb barátnőjét Salnek hívják, és kettejük kapcsolata egyáltalán nem hétköznapi. Egy dolog azonban hiányzik. Grace-nek szembe kell néznie a legfontosabb kérdéssel. Miért van itt? Egy történet veszélyes titkokról, mély barátságról és ellenállhatatlan vonzalomról.”

A Könyvmolyképző Kiadó az Alkonyat-széria sikere óta már évek óta forgalmazza az angolszász ifjúsági regényeket, melyeknek hősei napi problémákkal küzdenek és történeteik a tinédzser identitás legfontosabb problémáiról szólnak - izgalmas, kalandos, gyakran misztikus, mesei formában. Az Összekuszálva ennek a stílusnak egy újabb darabja.

Londontól Londonig

Aki viszont az idei, számunkra hatalmas sikereket hozó londoni olimpia pillanatait szeretné felidézni karácsonykor, mindenképpen Karle Gábor kötetét keresse. A Londontól Londonig című kiadvány tökéletesen alkalmas ajándék lesz.

Ahogy  kötet fülszövege írja: „Most, hogy még frissen élnek bennünk fényes londoni sikereink, különösen időszerű felidézni olimpiai aranyaink dicsőséges történetét! 

[img id=444605 instance=1 align=right img]Erre vállalkozik ez a kötet: a szerző az 1948-as londoni olimpiától a 2012-es londoni ötkarikás játékokig eltelt hatvannégy év magyar olimpiai bajnokai közül azokkal beszélgetett, akiknek aranyérmes döntőjét a legemlékezetesebb, az MTVA archívumából származó filmhíradó-, rádió-, és televízió-kommentárok őrzik. 

E forró hangulatú közvetítéseket a csatolt CD segítségével Önök is újraélhetik. A felvételek között megtalálják a magyar olimpiatörténet talán legmegrázóbb, 1984-es bejelentését is. Az interjúkötetben maguk a bajnokok vallanak sorsdöntő küzdelmükről, az odáig vezető útról, az azóta eltelt időről. És megszólalnak a kommentátorok is, akik személyes élményeiket, emlékeiket fűzik hozzá e győzelmek krónikájához. 

A 2012-es londoni játékok úszóbajnoka, Sors Tamás révén ebben a kötetben első alkalommal kerül méltó helyére a paralimpia is. 

"A hang elszáll, az írás megmarad - mondják, de ebben a különleges albumban másképpen van: a hang is megmarad, megőrzi a magyar sport aranyérmes hőseinek emlékét a jövő nemzedéke számára. A lemezt hallgatva és a könyvet lapozgatva megelevenednek sportolóink erőfeszítései, képet kapunk küzdelmeikről és örömeikről." 

Reméljük, sikerült ötleteket adnunk ahhoz, hogy milyen könyvet válasszatok a karácsonyfa alá ajándékba!