Kellemetlen igazság

  • morka / PORT.hu

Al Gore filmje zseniális! - rámutat, hogy mi is tehetünk valamit, hogy van megoldás a probléma mérséklésére, és hogy van helye véleményünknek - tőlünk függ!

"Vízesés lett a Gyöngyösi úti metrólejáróból!"
"Ezreket érint a Tisza szokatlanul nagy áradása!"
"Milliós károkkal kell számolni az ország minden részén!"

Ilyen és ehhez hasonló híreknek lehetünk tanúi az elmúlt években. A jelenség már nem csak a távoli tájak lakóit érinti. Meg kell szoknunk a gondolatot, hogy az időjárás szélsőséges jelenségei nem csak a virtuális média - térben léteznek, hanem számunkra is egyre erőteljesebben érezhetőek itt, a Kárpát medencében.

Megdöbbentő és igaz.

Soha nem volt olyan aktuális a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" sokat használt mondata, mint az utóbbi évtizedben. A milliószor hallott globális felmelegedés és klímaváltozás témaköre úgy épült be a hétköznapjainkba, mint egy átlagosan jó tusfürdő reklám, és jelentősége sem lett nagyobb, mint bármi másé, amiről azt gondoljuk, hogy Mi magunk nem tehetünk semmit, a Megoldás nem a mi kezünkben van, és tökéletesen Mindegy, hogy az egyén mit gondol, mit tenne - vagy mit lenne képes megtenni a változásért.

Dokumentumfilmhez méltó tényfeltárás és témavezetés, részletekig menő pontosság jellemzi a téma feldolgozását és bemutatását - nem hiába, évtizedek óta foglalkozik a klímaváltozás és globális felmelegedés jelenségeivel és hatásaival Al Gore. Előadásának stílusa és finomsága becsületére válna a legjobb egyetemi előadóknak is - zseniális showman, politikus és természetvédő.

Nem látunk mást, mint egy elszánt embert, aki tenni is hajlandó azért, hogy a világméretű sötétségbe fényt vigyen. Nem foglalkoztat a tény, mely szerint saját hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban jól fényképezett propaganda film - is.
Kiáll gazdasági és politikai szinten is azért, hogy kicsi és nagy egyaránt tisztán lássa: milyen változáson ment keresztül a bolygó az ipari forradalom óta; mit hozott a nagyságrendekkel megnőtt olajkitermelés, a mértéktelenül nagy autógyártás - és felhasználás, miként árasztják el a nappalikat a generált igények és a fogyasztásra buzdítás.

Végül itt van néhány tipp, hogy látható legyen, nem kell a szomszédba menni...

1. Fogmosás közben zárja el a csapot.

2. A fürdés helyetti zuhanyzáshoz négyszer kevesebb energia szükséges. A kazán termosztátját nem szükséges 60 celsiusnál magasabbra állítani, a használati melegvíz se legyen melegebb.

3. Általában autót vezet? Próbálja ki a kerékpározást, a gyaloglást, a tömegközlekedést is. Kerülje a különösen rövid autóutakat, mert az üzemanyag-fogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás aránytalanul magasabb, ha a motor még hideg.

4. Fogyasszon helyben termesztett, szezonális élelmiszert.