Ki a szervezetből!

Adósnak lenni nem jó – és most hadd ne utaljak a kérdéskör aktualitásaira, a bőrünkön érezzük, legyen elég ennyi. Na de mi van akkor, ha még a bőr se elég, hanem szó szerint a májunkra/vesénkre/szívünkre vagy más testrészünkre megy a játék? Na, akkor jön Jude Law és Forest Whitaker. Meg az ijesztő célszerszámok.

Az alapfelállás tehát kifejezetten lebilincselő: adva van egy világ, ahol bármilyen szervet meg lehet vásárolni. Nagyon drágán. Kölcsönt is gond nélkül kap rá a szerencsétlen delikvens – de ha nem tartja be a szerződést az összes apróbetűs résszel együtt, akkor nincs ám végtelen telefonálgatás, bírósági tárgyalás! Gyorsított eljárásban elindul a behajtás, akarom mondani a kimetszés. A felvágott szerencsétlen meg ott marad megfagyva a saját vérében. Micsoda világkép!

No de még jó, hogy itt van nekünk Remy és Jake (Law és Whitaker), a két profi, akik hosszú idő óta együtt macsóskodnak. Nekik ez meg csak egy meló, amit kellő cinizmussal és szakértelemmel elvégeznek, és nem kérdeznek. Barátságuk akár még a végtelenbe is tarthatna (vagy tovább), ha a Trükkös fiúk című regényével már egy remek mozifilmhez alapanyagot szolgáltató Eric Garcia nem írta volna bele a Végrehajtókba a nem igazán meglepő, de azért eléggé hatásos csavart: Remy kap egy szervet, amit aztán „nem tud” kifizetni. És innentől jól tudjuk, mi következik: a legjobb haverból lesz a legdurvább ellenség.

Miguel Sapochnik a maga elrugaszkodott módján bizonyára szereti az anatómiát, ez egyértelműen kiderül ebből a meglehetősen vérbő és beteg viccekkel szintúgy teleszórt, fura akciómoziból. Sőt, azt hiszem másoknak is szimpatikus lehetett Miguel "orvosi" hozzáállása, hiszen jó néhány Doktor House epizódot rendezett – de csak miután a Végrehajtók hatalmasat bukott az amerikai filmszínházakban.

Nálunk ki se próbálhatta magát, egyből DVD-n érkezett, pedig megérdemelte volna a moziforgalmazást. Hiszen kinek is szól ez tulajdonképpen? Mindenkihez, meg igazából senkihez sem. Antiutópiának túl komolytalan, sci-fi-nek túl földhözragadt, akció-vígjátéknak túlontúl morbid. Viszont dögös, gyors, kegyetlen. És mindezekkel együtt nagyon szórakoztató.