Kirk kapitány elnézést kért a béna Star Trek 5-ért

William Shatner kényszerből maga rendezte a filmet, de nem kapott elég pénzt a speciális effektekre.

A régi Kirk kapitány, William Shatner az NBC tévécsatorna Better Late Than Never című műsorában elnézést kért a rajongóktól a pocsék Star Trek 5 miatt - írja az Entertainment Weekly.

A végső határ alcímet viselő film volt az, amiben az Enterprise legénysége találkozik Istennel, egy elég bizarr jelenetben, aholis a szakállas Úr mindenáron egy űrhajót akar. Kirk és Spock viszont ezt nem nagyon értik, sem azt, hogy a Mindenható miért kérdezi meg Kirktől, hogy kicsoda - hiszen tudnia kellene, azért ő a Mindenható!

 

Az 1989-es mozifilmet kényszerből maga a főszereplő, William Shatner írta és rendezte, mivel a hollywoodi írósztrájk miatt máskülönben nem készült volna el. Shatner persze előtte egyszer sem rendezett ekkora költségvetésű filmet, így a költségeket is rosszul mérte fel, így végül nem is olyan lett a látványvilág, amilyennek eredetileg megálmodta, mert a Paramount a pazarlása láttán elzárta a pénzcsapot. Ráadásul George Lucas trükkgyára, az Industrial Light&Magic sem is készítette el a megbeszélt speciális effekteket. Helyette inkább a biztosabb produceri háttérrel és rutinosabb rendezőkkel, azaz Ivan Reitmannal és Spielberggel a fedélzeten készülő Szellemirtók 2 és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag trükkjeit készítették el el.

Shatner maga így emlékezett vissza a Star Trek 5 forgatására:

„Kaptam egy lehetőséget arra, hogy megrendezzek egy sok millió dolláros mozifilmet, de nem kaptam meg azt a segítséget, amivel a költségeket kordában tudtam volna tartani. A fináléba emlékezetes főgonoszt és sok speciális effektet akartam, de addigra már kifogytam a pénzből. Nagyon sajnálom utólag. Abból kellett dolgoznom, amit addig leforgattunk, pedig lélegzetelállító gránitszörnyeket szerettem volna mutatni a nézőknek, akik sziklákat köpködnek! Ehelyett nekem kellett kavicsokkal dobálni a kamerát, hogy időben elkészüljünk a jelenettel.”

Shatner kőemberei egyébként tényleg annyira bénán néztek ki, hogy végül ki lettek vágva a filmből:

 

A fenti forgatás körülmények alighanem közrejátszottak abban, hogy a 33 millió dollárból leforgatott A végső határ lett minden idők legrosszabb bevételét produkáló Star Trek-filmje Amerikában, amit csak a 2002-es Nemesis múlt alul -ben (előbbi 52,2 milliót, utóbbi csak 43,2 milliót kaszált az észak-amerikai piacon).