Kismanók a nácik ellen - meg nem valósult rajzfilmek

Roald Dahl első regénye a Disney-nek készült, de rajzfilm lett volna a Tarzan atyjának, Edgar Rice Burroughsnak a Marson játszódó történeteiből is.

The Gremlins

Roald Dahl 1943-ban megjelent első meseregénye eredetileg forgatókönyvnek készült a Disney számára. A második világháború idején a légierő babonáiban szerepeltek a gremlin nevezetű aprócska, manószerű lények, és játékosan rendre rájuk fogták, ha valami meghibásodott, vagy eltűnt egy-egy szerszám. A történetben ezek a lények rendre bosszúból szúrnak ki az emberekkel, ugyanis az otthonukul szolgáló varázserdőt azért pusztították el, hogy repülőgépgyárat építsenek a helyére.

A történet főhőse Gus, a brit légierő pilótája a manóknak köszönhetően lezuhan gépével, azonban ő az egyetlen, aki talán meg tudná győzni a kis teremtményeket, hogy csatlakozzanak a szövetségesekhez a nácik ellen.

A szerző a brit hírszerzésnél dolgozott, amikor a Disney megkereste, és miután az Egyesült Államok is belépett a háborúba, a brit légierő is támogatta a rajzfilm elkészültét. Hírverés gyanánt 1943-ban a történetet kiadták regényként, ám a produkcióból végül nem lett semmi, mert a Disney-nél úgy vélték, hogy az emberek már belefáradtak a háborús filmekbe.

A gremlinek egyébként később megjelentek a Bolondos Dallamokban, hogy megkeserítsék Tapsi Hapsi életét.

 

Chanticleer

Edmond Rostand (Cyrano de Bergerac) Chantecler című darabja egy öntelt kakasról szól, aki abban a hitben él, hogy a Nap az ő kukorékolása miatt kel fel. A történet megfilmesítésének ötlete - a Hókirálynőhöz hasonlóan, amiből végül a Jégvarázs lett - már a '40-es évektől kezdve rendre felbukkant a Disney tervei között. Először a második világháború miatt tették félre, majd csak a '60-as években vetették fel ismét, és bár több vázlat is készült, a stúdió vezetői már egy zenés Broadway-darabban gondolkodtak. Néhány figuratervet azonban felhasználtak a Robin Hoodban és A dzsungel könyvében.

 

Bár a darab elég laza adaptációja, de a korábban a Disney-t A fekete üst körüli hercehurca miatt elhagyó Don Bluth 1991-ben Mese rockkal című rajzfilmje a Chanticleer alapján készült.

 

John Carter

Azaz Edgar Rice Burroughs A Mars hercegnőjének, illetve a 11 kötetes Mars-ciklus feldolgozása. Bob Clampett, a Bolondos dallamok egyik alkotója, Cucu Malac megteremtője a '30-as években felkereste a szerzőt, hogy rajzfilmet szeretne készíteni a regények alapján. Burroughs lelkesedett az ötletért, ugyanis a Tarzannal ellentétben a kor trükktechnológiája nem tudta hitelesen megjeleníteni Barsoom (a Mars) világát, így a stúdiók nem is gondolkodtak filmadaptációban.

Clampett Burrougs fiával, John Colemannel látott neki a munkának, és hónapokig dolgoztak a rajzfilm előkészületein. Alapvetően egy 9 perces epizódokból álló sorozatban gondolkodtak. A részek önálló történeteket meséltek volna el, ám összefűzhetők lettek volna egy egész estés rajzfilmmé is. A számtalan vázlat, figuraterv és concept art mellett egy 6 perces mozgástesztet is elkészítettek, és Burroughs ezekkel kereste fel a Johnny Weismüller-féle Tarzan-filmeket gyártó MGM stúdiót. A terv először zöld utat kapott - a John Carter lett volna az első egész estés rajzfilm, még évekkel a Disney Hófehérkéje előtt -, majd váratlanul lefújták: az MGM csak Tarzannal akart foglalkozni.

(Források: Den of Geek, The John Carter Files)