Közprédává válhat Mickey egér

Egy republikánus politikus elvenné Mickey egeret a mikiegeres cégtől.

Folytatódik a Disney elleni politikai hadjárat. Josh Hawley szenátor egy olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely a jelenleg érvényben lévő 95-ről 56 évre csökkentené a szerzői jogi védelmet az Egyesült Államokban a 150 milliárd dollárnál nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező szórakoztatóipari vagy vidámparki vállalatok esetében, ami a gyakorlatban azt eredményezné, hogy a Disney elveszítené többek közt a Mickey egérre vonatkozó szerzői jogait is.

Hawley nem is titkolja, hogy mi az előterjesztés célja, a sajtóközleményében így fogalmaz:

"A nagyvállalatoknak nyújtott republikánus segélyek kora lejárt. Hála a Kongresszus által biztosított különleges szerzői jogi védelemnek, az olyan woke cégek, mint a Disney, milliárdokat kerestek, miközben a woke aktivisták kegyeit lesték. Itt az ideje, hogy elvegyük a Disney különleges kiváltságait, és meghirdessük a kreativitás és az innováció új korszakát."

Az ügy előzménye, hogy elfogadtak Floridában egy olyan törvényjavaslatot, amely megtiltja a szexuális irányultság vagy a nemi identitás témájának a tárgyalását az óvodákban, illetve az általános iskola harmadik osztályáig.

Ryan Reynolds, Mickey egér és Blake Lively (Forrás: Getty Images)

 

A floridai székhelyű Disney eleinte nem szólalt fel a törvény ellen, amire válaszul a cég LMBTQIA+ dolgozói tüntetéssorozatba kezdtek. A közvélemény nyomására végül a Disney is beleállt az ellenkampányba, mire a republikánus többségű floridai törvényhozás válaszul úgy döntött, megszünteti a cég adókedvezményre jogosító különleges adókörzeti státuszát, és így 2023 júniusától elvileg a Disney-re is ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint Florida bármelyik másik cégére.    

Mickey egér először az 1928-as Willie gőzhajó  című filmben tűnt fel, tehát a jogok jövőre amúgy is lejárnának, de a Disney állítólag hosszabbítást akar majd kilobbizni.

A republikánus törvénytervezet nagy valószínűséggel el fog bukni, nemcsak azért, mert a Szenátusban demokrata többség van, hanem mert hagyományosan mindkét politikai oldal képviselői támogatják a szórakoztatóipari vállalatok jogsértések elleni küzdelmét.

Via: Deadline