Krasznahorkai László elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat!

2015-ben Krasznahorkai Lászlónak ítélték a Nemzetközi Man Booker-díjat, jelentették be május 19-én, kedden este a londoni Victoria and Albert múzeumban. A neves szakemberekből álló öttagú zsűri több kontinens íróiból álló tízfős végső listából választotta ki a győztest.

60.000 font pénzjutalommal járó rangos elismerést 2005 óta kétévente ítélik oda olyan nemzetközi szinten elismert, élő szerzőknek, akiknek legalább egy könyve angol fordításban is megjelent. A teljes életmű elismerését szolgáló díjat a korábbi években olyan világhírű íróknak ítélték, mint a Nobel-díjas Alice MunroPhilip Roth vagy Lydia Davis. A díjat 1968-ban alapította a névadó élelmiszeripari vállalat, de kezdetben csak angolul író szerzők közül kerülhetett ki a nyertes.

Idén hatodik alkalommal jelöltek eredetileg más nyelveken alkotó szerzőket is a rangos elismerésre.

Marina Wraner író, a neves szakemberekből álló döntőbizottság elnöke Krasznahorkai nyelvezetének egyediségét és komplexitását emelte ki, méltatva a fordítók, George Szirtes és Ottilie Mulzet munkáját, akik megosztva maguk is részesültek a díjban.

A zsűri a SátántangótAz ellenállás melankóliáját és a Seibo járt odalent című regényt emelte ki az életműből, hangsúlyozva, hogy ezek a könyvek bravúros sokszínűséggel jelenítik meg az emberi létezést, annak komikus, kilátástalan és transzcendens dimenzióit egyaránt érintve. Krasznahorkai monumentális és rendkívül zenei mondatai hozzájárulnak a XX. század történelmének feldolgozásához, a diktatórikus rendszerek működésének megértéséhez is, emelték ki a díj ünnepélyes bejelentését követően.

A shortlist, azaz a tizes, szűkített lista, melyből Krasznahorkai Lászlót választotta a zsűri 2015-ben a legjobbnak: César Aira (Argentina), Hoda Barakat (Libanon), Maryse Condé (Guadeloupe), Mia Couto (Mozambik), Amitav Ghosh (India), Fanny Howe (USA), Ibrahim Al-Koni (Líbia), Krasznahorkai László (Magyarország), Alain Mabanckou (Kongói Demokratikus Köztársaság), Marlene van Niekerk (Dél-Afrika).

Az eddigi Nemzetközi Man Booker-díjasok: Lydia Davis (2013), Philip Roth (2011), Alice Munro (2009), Chinua Achebe (2007), Ismail Kadaré (2005).

További részletek: The Man Booker Prize