Különleges kocsmakaják

Manapság hazánkban is egyre több helyen nyílnak olyan bárok, ahol nemcsak iszogatni lehet, hanem jó ár-érték arányú meleg ételeket, salátákat, akár desszerteket is rendelhetünk. Ezek a kocsmakaják általában már messze túlmutatnak a zsíros kenyér vagy a melegszendvics világán.

[img id=572659 instance=1 align=left img]Nagy-Britanniában a hasonló fogásoknak régi hagyománya van, szinte bármelyik pubban kaphatunk ízletes, meleg egytálételeket. Közülük is kiemelkedik Tom Kerridge, akinek kocsmája, a The Hand & Flowers már két Michelin-csillaggal is büszkélkedhet, ám ő megmaradt az egyszerű, de nagyszerű ízeknél. Az alábbiakban Tom két receptjét osztja meg az olvasókkal, amik igazi ínyencségek: egy könnyen elkészíthető, de annál különlegesebb, meleg paradicsomos hagymasaláta, és egy fantasztikus karamellás-almás pite, ami akár nagyobb vendégváráshoz is ideális.

Tom Kerridge további receptjeivel a TV Paprikán találkozhattok a Tom Kerridge-Kocsmakaják című sorozatban, amely csütörtökön, február 13-tól, hétköznap esténként 21:30-kor látható a csatornán.

Meleg paradicsomos hagymasaláta marhahúsos öntettel és kenyérkockákkal
Ez a kiadós saláta az olasz panzanella brit megfelelője, amelyhez szükséges egy kis marhahúsos alaplé, de a legjobb, ha korábbi marhasült maradékából használunk egy kis szaftot. A saláta erős ízeit ez az öntet ellensúlyozza a legjobban.

[img id=572651 instance=1 align=right img]Hozzávalók
2 fej lilahagyma

repceolaj
3 ek. borecet
fél vekni száraz kenyér
kb. 3dl marhahúsos szaft
só, bors
1 kg paradicsom egyenlő darabokra vágva
2 fej lilahagyma, vékonyra szeletelve
1 csokor újhagyma, felaprítva (a zöld és fehér részek elkülönítve)
1 csokor metélőhagyma, apróra vágva
2 ek. kakukkfű (legjobb a növény levele, nem a szárított fűszer)
2 ek. tengeri só
2 ek. pirított hagymamag (elhagyható)

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra (Gázsütő esetében 4-es fokozat).

Hámozzuk meg a lilahagymákat, vágjunk le a gyökeres végükből, majd vágjuk fel őket kb. 5 mm-es cikkekre úgy, hogy a gyökeres végük egyben marad, így nem esnek szét. Locsoljuk meg egy kis repceolajjal, tegyük őket tepsibe, és pirítsuk meg a sütőben nagyjából 20 percig.

Törjük a kenyeret apró darabokra, és locsoljuk meg a marhahúsos szaft felével. Süssük meg a sütőben aranybarnára, ropogósra. Sózzuk és borsozzuk, amint kivesszük a sütőből, hogy kihűlés közben átvegye a fűszerek ízét.

Tegyük a paradicsomokat egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a metélőhagymát és a kakukkfüvet, majd a tengeri sót, és alaposan keverjük össze. Hagyjuk érni 15 percig. 15 perc után a paradicsom már sok levet eresztett. Csepegtessük le a paradicsomot egy szűrőben, majd tegyük egy tepsibe, és helyezzük a sütőbe 1-2 percre, hogy átmelegedjen. Amikor a paradicsom átmelegedett, tegyük egy nagy tálba a pirított lilahagymával, az újhagyma fehér részével és a kenyérkockákkal együtt.

Melegítsük fel a maradék marhahúsos szaftot egy serpenyőben a borecettel (egy rész ecethez három rész szaft). Keverjük bele a hagymamagot és az újhagyma zöld részét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Öntsük rá a paradicsomsalátára a marhahúsos öntetet, és tálaljuk azonnal.

Almás-karamellás, morzsás pite
Ez a különleges, téli alkalmakra ideális pite, omlós tésztarétegből áll, a tetején morzsákkal, házi, sütés közben elolvadó karamellával gazdagított gyümölcstöltelékkel.

[img id=572650 instance=1 align=right img]Hozzávalók

A karamellához
olaj a tepsi kikenéséhez
450g lágy barna nádcukor
5g tisztított borkő
kb. 1dl juharszirup
kb. 1,3dl sötét cukorszirup (helyettesíthető mézzel)

A tésztához
225g vaj
115g cukor
1 tojás sárgája
400g átszitált liszt
A töltelékhez
100g vaj
100g cukor
1 narancs reszelt héja
8 hámozott, felkockázott alma (ebből négy lehetőleg legyen piros)
1 rúd fahéj

A morzsához
200g liszt
100g porcukor
35g őrölt mandula
10g mandulaszirom
80g puha vaj
Tálalhatjuk sodóval, jégkrémmel vagy tejszínnel.

Elkészítés
A karamell elkészítéséhez béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és kenjük meg olajjal. Forraljunk fel 125ml vizet a nádcukorral. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tisztított borkövet, a juharszirupot és a sötét cukorszirupot vagy mézet. Tegyük vissza a tűzre, és sűrűn kevergetve melegítsük újra, nagyjából 140C-ra (cukorhőmérővel ellenőrizhetjük). Ez eltarthat egy darabig, de legyünk türelmesek, ne hagyjuk ott, mert hamar megéghet! Amint eléri a kívánt hőmérsékletet, öntsük a keveréket egyenesen a kibélelt tepsibe, és hagyjuk kihűlni.

A sütemény tésztájához melegítsük elő a sütőt 150C-ra (Gázsütő esetében 2-es fokozat). Mixerrel keverjük össze krémes állagúra a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojássárgáját és az átszitált lisztet. Keverjük el, de ne legyen túl habos. Csomagoljuk a tésztát fóliába és hagyjuk állni a hűtőben egy órát.

Egy óra elteltével nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 5 mm-esre. Béleljünk ki egy kb. 20 cm-es piteformát a tésztával, és finoman nyomkodjuk bele. Fedjük le fóliával, helyezzük ismét a hűtőbe egy órára. (Megjegyzés: Nem minden fajta fólia alkalmas erre a célra, ezért ellenőrizze a csomagoláson a termékleírást, hogy pontosan milyen hőmérsékleten, milyen típusú ételekhez használható a fólia. Ha nem biztos benne, hogy a fólia használható, inkább tegyen a tésztára sütőpapírt vagy alufóliát.)

Ezután süssük a tésztát az előmelegített sütőben 35 percig, majd vegyük le róla a fóliát, és süssük még 5-10 percig, vagy amíg teljesen át nem sül és aranybarna nem lesz. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

A töltelék elkészítéséhez tegyük a vajat, a cukrot és a narancs reszelt héját egy edénybe. Melegítsük, amíg a vaj és a cukor el nem olvad. Adjuk hozzá az almákat és a fahéjat, és főzzük addig, míg az alma egészen puha, pürésíthető nem lesz, majd főzzük tovább 1-2 percig, és vegyük le a tűzről. Szűrjük le a keveréket, vegyük ki belőle a fahéj rudat, és hagyjuk hűlni.

A morzsa elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 180C-ra (Gázsütő esetében 4-es fokozat). Kézzel keverjük össze a lisztet, a porcukrot, az őrölt mandulát, a mandulaszirmot és a vajat, az ujjaink hegyével dörzsöljük bele a vajba a száraz összetevőket. Tegyük ezt a keveréket egy tepsibe, és süssük kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna, omlós nem lesz. Keverjük át ötpercenként, hogy egyenletesen átsüljön. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

Hogy a pite elkészüljön, kanalazzuk az almás keveréket a kisütött tésztába. Törjük a karamellát apró darabokra, és helyezzünk néhányat az alma tetejére (ne használjuk el az egész karamellát). Teljesen fedjük be az almakeveréket a megpirított morzsával, és szórjuk meg néhány darab karamellával a tetejét.

Süssük sütőben 180C-on 10-12 percig, vagy amíg a töltelék el nem kezd bugyogni, és a karamella el nem olvad. Tálalhatjuk sodóval, jégkrémmel, tejszínnel – vagy mindegyikkel egyszerre!