Majdnem Bond lett Liam Neesonból

Ma ünnepli 69. születésnapját az ír akcióhős. Összegyűjtöttünk néhány izgalmas momentumot a karrierjéből és a magánéletéből.

  • Nem sokon múlott, hogy nem bokszoló lett belőle. Gyerekkorától rajong a sportágért, 8 és 17 éves kora közt ő maga is űzte. 15 éves volt, amikor eltörték az orrát, ennek még ma is látszik a nyoma. Megnyerte az ír ifjúsági bajnokságot, de miután egyszer elvesztette az eszméletét a ringben, a visszavonulás mellett döntött.
  • A középiskola elvégzése után fizikát és számítógép-tudományt tanult, de nem kötötte le, ezért inkább elment dolgozni. Egy ideig targoncakezelő volt a Guinness sörgyárban, majd idővel sofőr lett, de dolgozott egy építész asszisztenseként is. Mielőtt a színészi pálya mellett döntött volna, egy newcastle-i tanárképzőre is járt két évet.
  • Karrierje egyik legkínosabb pillanatának azt tartja, amikor megjelent A herceg menyasszonya castingján, hogy a Fezzik nevű óriás szerepére bejelentkezzen, és Rob Reiner rendező megvetéssel nézett rá, amikor kiderült, hogy „csak” 193 centi magas. A szerepet végül a 2 méter 26 centis André the Giant kapta meg.
  • Az 1981-es Excaliburba viszont pont azért került be, mert John Boorman rendező egy nagy darab embert szeretett volna látni Gawain szerepében a Lancelot elleni párbaj során. Ezen a forgatáson találkozott Helen Mirrennel, akivel négy évig élt együtt.

  • Már akkor képregényszerű filmben szerepelt, amikor az még nem volt divat, sőt a Sam Raimi-féle Darkman volt az első igazi főszerepe. A forgatás során napi 18 órát kellett egy 10 részből álló maszk alatt töltenie. A film később kultikussá vált.
  • Szerepét a Schindler listájában többek közt annak köszönheti, hogy már korábban, a Felhők közül a napban (1992) is játszott magas rangú náci tisztviselőt, amivel felhívta magára Spielberg figyelmét.
  • Ma már senior kategóriás akcióhősként (is) ismerjük a színészt, de jóval korábban is kipróbálhatta volna magát a műfajban, ha az Aranyszem idején Pierce Brosnan helyett őt választják az új James Bondnak. Lehetett volna Van Helsing is a 92-es Drakulában, de amint kiderült, hogy Anthony Hopkinst is érdekli a szerep, nem volt esélye rá.

  • Spielberg, akivel jó kapcsolatot alakított ki a Schindler listája forgatásán, eredetileg őt szerette volna Lincoln szerepében látni a 2012-es filmjében. Neeson végül saját maga mondta vissza a szerepet, mert úgy érezte, már túl öreg hozzá. Végül az a Daniel Day-Lewis játszotta el az elnököt, aki mindössze 5 évvel fiatalabb nála.
  • Annyira szeretett volna bekerülni a Baljós árnyakba, hogy a forgatókönyv elolvasása nélkül mondott igent, gyakorlatilag azonnal.
  • Felesége Natasha Richardson 2009-ben, egy síbaleset következtében életét veszítette. Neeson ezt követően keményen elkezdett inni, esténkét két vagy három üveg bort is megivott. Végül csak úgy tudott leszokni, hogy végleg felhagyott az ivással.
  • 1999-ben megkapta a Brit Birodalom Tisztje kitüntetést II. Erzsébet királynőtől.