Mélyfúrók

Kezdeném a dobogós helyekkel: első Andy Garcia, mert tudja, hogy arca védjegy, és hogy a filmben nem szabad mosolyognia, egyáltalán csak néznie kell, mert úgy titokzatos (v. ö. Al Pacino). Második Brad Pitt, elég hogy eszik a nők, a harmadik helyen George Clooney ? ő a főszereplő ?, hadd kapjon valamit, annyira pedálozik. Borostával még szexis. Ennyi az Ocean?s Eleven ? Tripla vagy semmi című akció- (akarom mondani: eksön) mozi. (Állítólag egy ?60-as film remake-je, de abban Frank Sinatra meg Sammy Davis jr. játszott. Mellesleg ma már angol címén futnak a mozidarabok, magyarul csak olykor: mit fognak csinálni az új nyelvvédő rendelet árnyékában?) Ja, és Julia Robertsnek nem jutott dobogós hely: alig játszik benne, amit csinál, az rendben, de minek? Sorry.

Nem, nincs semmi baj. Ha kibírod a felét ? annyi ideig tart, amíg összeszedik azt a tizenegy manust, akik lenyúlják a legnagyobb pénzt Las Vegas föld alatti páncélszekrényéből ?, akkor nyert ügyed van, mert onnan isteni ötleteket láthatsz, ahogy a rosszak (a lopók) átverik a jókat (Andy Garciát) meg téged, mert ilyen rafinált cselre te se számítasz. (Nem mesélem el, ne félj, már csak azért sem, mert a részleteket most se értem.) Szóval dolgoznak benne a fiúk, csak minden részelemet láttunk már valahol. (Pedig nem akárki rendezte: Steven Soderbergh ? csak annyit mondok: Erin Brockovich ?, és mégis. Van ez így. Kuglófsütésnél is mindent beleraksz a receptkönyvből, és a tészta mégis összeesik a tepsiben.)

De igazságtalan vagyok: az alapanyag kibír egy estét, és külön csemege, hogy minden a nő miatt van, ahogy az életben. (Ezért is fájó, hogy Julia Roberts nem kap semmi csinálnivalót.) A nőért persze Andy Garcia és George Clooney csatázik, az egyik gazdag, a másik most jött a sittről, de mondják, hogy azért rendes srác. Micsoda romantika lenne ? lenne, mondom, ha a műfaj (eksön) engedné, hogy romantikázzanak. Helyette lézerhárító, ionbomba, videobuhera ? high-tech játékok viszik a prímet, no sex, jóarcú gengszterek vagyunk. (Ja: most jut eszembe, sikerül lődözés nélkül megoldaniuk a történetet: azért valamit mégiscsak tudnak.)

Már megint arcokért csinálnak újra egy filmet. Az az érzésem, hogy Hollywoodban hiánycikk a jó fej: innen tekintve Brad Pitt és a Garcia fiú tényleg unikum ? a baj csak az, hogy az álomváros szemtelenül csak ezt használja belőlük, pedig mondjuk Brad Pitt biztosan tud mást is. De a közönség a vizuális gyönyörre fizeti be magát, a főnökség meg úgy gondolja, most ilyen kisfiús arcokat akar csodálni. Leonardo DiCaprio, Tom Hanks és Pitt is olyan kamaszos, bájos szépségfajta ? kommandósból, katonából, zsaruból, szívdöglesztőből van elég, a mostani divatnak tán épp ezért a kisfiús ? bár azért férfias ? báj kell. Hátha igazuk van? Ki lát bele a nők fejébe?

A sztorinak mégiscsak van egy fontos tanulsága: nem a nyers erő, nem is a hihetetlen biztonsági rendszer győz, hanem az, aki többszörösen tud túljárni a másik eszén. Amit odakint úgy becéznek, hogy tudásalapú gazdaság, annak, íme, itt van filmvariánsa: Clooneynak mindig van valami zseniális extra ötlete, olyan nincs, hogy valami véletlen keresztbe tesz, és ő ne lenne rajta. A mozi extrája viszont úgy hangzik, hogy az igazi észpörgés csak nő közelében indul be. (E tézisről azért ? gondolom ? nem konzultáltak jobb fejekkel.)

A fényképezés gyatra, én például Julia Roberts helyében perelném a csinálókat, szőnyegminta lett belőle, tán valami világítási manírnak esett áldozatul. A publikum jókat nevet az ötleteken, még az is lehet, hogy örül is, hogy ezúttal nem kell halálra izgulnia magát. Olyan filmből ugyanis sok van. Nyugis eksönből tán csak ez az egy. Grata.