Mianyánk kivan

  • - sam - / PORT.hu

A frigyek úgyis a mennyben köttetnek.

Hatalmas felfordulás egy elegáns szállodában. Nem elég, hogy csoportos esküvőre készülnek, a személyzet magasabb bérért tüntet. Az igazgatónő próbálja uralni a helyzetet, de főszakácsa - aki amúgy a szeretője is - nem enged a százalékból. Felveszik mindketten a kesztyűt és törvényszerűen el is szabadul a pokol. A másik történetszál szereplője "a" színésznő, aki mindent eljátszott már, amit lehetett, hatalmas villában éli magányos életét, és egy szem gyermeke épp a kertész fiába kell hogy beleessen. A fiatalok bejelentik, hogy összeházasodnak, nincs más hátra, a szülőknek is közelebbről meg kell ismerkedniük. A felmenők persze ennek cseppet sem örülnek - sem a házasságnak, sem a másiknak - eleinte mindent megtesznek, hogy apró gonoszságokkal, piszkálásokkal nehezítsék meg egymás életét, ami törvényszerűen egy hatalmas vitába torkoll, melynek kiváltója nem is az, hogy a gyerekek összeházasodnak, hanem a mélyben meghúzódó, évek óta visszafojtott vágy a másik iránt. A harmadik és negyedik történetszál szereplőinek története egy szálon indul, egy nimfomán anya és egy bárgyú mosolyú kutyatulajdonod hölgy egy vonaton utazik gyermekeik esküvőjére. Akkor még nem is sejtik, milyen mélyen fonódik majd össze életük, hiszen ugyanarra a lagzira igyekszenek. Persze mindannyian az ominózus szállodában kötnek ki, ahol gyermekeik örök hűséget esküsznek egymásnak, ahol azonban minden ara férfi. A mamák azonban - ha nem is elsőre - de örömmel tesznek eleget kötelességeiknek, mondván a frigyek úgyis a mennyben köttetnek.

A történet akár unalmas is lehetne, könnyed love sztorikkal tarkított romantikus történet, ám azzal a választással, hogy meleg párokat helyez a középpontba egyedivé teszi a cselekményt és a filmet egyaránt. E nélkül középszerű alkotás is lehetne, de így belepillanthatunk abba, amit nem ismerünk, és ami mégis olyan, amilyennek mi is ismerjük. A két ember közötti párkapcsolat, melyben apróbb civódásokkal, sértődésekkel, fegyverként használt hisztivel próbálunk boldogulni, és elérni amit akarunk. Talán nincs is, aki ne pánikolna be az utolsó pillanatban, ne ijedne meg a rá váró felelősségtől, bármilyen nemű legyen is az illető. A párok pedig annyi viszontagság után, túlesve a legénybúcsú nehézségein, végre beteljesíthetik régi vágyukat, a boldog végkifejlet most sem marad el. Ilyet is csak spanyol filmben lehetséges.

A történet azonban nem csak a meleg párok helyzetére akar rámutatni, hanem arra is, hogy a szerelem egyáltalán nem függ a kortól sem. Negyven felett ugyanúgy él a vágy, éppúgy vágyunk szerelemre, megértésre és elfogadásra. Filmünk másik szereplői, az anyák szintén vágyódnak partnerre, ám a társadalom ugyanúgy megbélyegzi őket, ahogy a meleg párokat is. Eleinte titkolni kell, aztán letagadni az ismerősök előtt, pedig nyíltan vállalni néha egyszerűbb volna. Tabukat feszegető alkotás, melynek nem titkolt célja, hogy meghökkentse és rádöbbentse a nézőt minderre, de roppant szórakoztató módon teszi ezt. Könnyed, humoros történet szerelemről és toleranciáról, arról, hogy talán bármennyire is toleráns embernek tartjuk magunkat a magánéletünkben, mégis ítélkezünk mások felett, akkor is, ha magunknak nem valljuk be.