Miért nincsenek igazi húsvéti filmek?

De nem is baj. Mi lenne bennük? Nyúl? Tojás? Tojást tojó nyúl? A húsvét misztériumát szerencsére még nem sikerült kommercializálni.

A karácsony, az ún. szeretet ünnepe, valószínűleg a legfelszínesebb ünnep. Persze, együtt a család, közösen éneklik a Mennyből az angyalt, de az egész annyira kiüresedett, hogy a "szeretet" mértékét pénzben mérik - gondoljunk csak arra az idegbeteg állapotra, amikor sáskákként lerabolják a boltokat a karácsonyi előtt hetekben, de inkább napokban. A karácsony verseny és erőfitogtatás. Aki nem kap drága ajándékot, azt nyilván nem szerethetik eléggé, és aki nem költ sokat ajándékra, az meg szégyellje magát. Aztán ezt az egészet elfedik közhelyekkel, giccses szlogenekkel, és kész is a "szeretet ünnepe". A filmek jó része is zömmel ezt a felszínességet mutatja be, szórakoztatóan meghatóak, de azért vannak kiváló alkotások és olyan örök slágerek is, mint a Reszkessetek betörők, a Karácsonyi vakáció vagy az Igazából szerelem.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen ekkor halt a bűneinkért borzalmas halált Krisztus, majd három napra rá feltámadt. És azért lássuk be, ezt azért elég nehéz felfogni, és szerencsére ezért sem sikerült anyagiasítani a misztériumát.

Talán fel sem tűnnek, de vannak húsvétkor játszódó filmek, amelyek netán használják is a szimbolikáját, de ha konkrétan történetében az ünnephez kötődő filmet keresünk, akkor talán csak Mel Gibson Passiója juthat az eszünkbe, ám az meg nem több erőszakpornónál, hiszen semmi mást nem látunk, csak két órányi tömény kínzást. Az orrunk alá dörgöli, hogy Jézus mennyit szenvedett értünk, a bűneinkért, de elég közönségesen teszi, szélsőségesen lebutítja a kereszthalál és a feltámadás valódi üzenetét.

A húsvétnak nincsenek látványos kellékei sem, csak a tavaszünnep népszokásaiból, hagyományaiból származó, mára jórészt jelentés nélkülivé vált nyúl és tojás. Egy nyúlról és a tojásáról szóló film pedig gyaníthatóan nem lenne túl izgalmas.

De ez éppen így van jól. Mert akinek nem négy, evéssel-ivással töltött munkaszüneti nap a húsvét, az tényleg érdemben, zavaró külsőségektől mentesen ünnepelheti Jézus feltámadását.