Mikulás másnapján

Tél szele hóval, faggyal és programajánlóval jő. Már nem sok van hátra az évből. Keddből kifejezetten kevés. A main kívül még három. Használjátok ki!

Holdbéli csónakos

Budapest Bábszínház, december 7., 10:00

Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. A vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel, darabjában egyszerre van jelen a bábjáték könnyedsége és az élet komolysága. Varázslatos mű, amely a család minden tagjához szól.


Igaz történet alapján

Nemzeti Táncszínház, december 7., 10:30

Az Igaz történet alapján című előadás fókuszában egy, a körülmények hatására széthulló család áll (gyerekeit gyakorlatilag egyedül nevelő anya, útkereső kamaszfiú, szkeptikus kamaszlány és távollevő apa). Történetükön keresztül a 12-14 éves résztvevőkkel arról gondolkodunk közösen, hogyan őrizze meg az emberségét (és a gyerekségét) valaki egy széthulló családban.


From Henel comes to Izsák Schulhof - A budavári zsidó közösség története

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum, december 7., 16:30

A vezetésen résztvevők megismerhetik a középkori és kora újkori Buda zsidó lakosságának történetét, emlékeit, illetve, ami ebből megmaradt: az itt élt 15 generáció mindennapjainak helyszíneit, az egykori zsidó utcákat, az imaházakat, a rituális fürdőt.


Szent Péter esernyője

Karinthy Színház, december 7., 16:30

Amikor az elmaradott Glogovára új plébános, Bélyi uram érkezik, különös csoda történik. A viharban Szent Péter egy piros esernyőt borít Bélyi uram kishúgára, Veronkára. Ezzel megindul Glogova felvirágzása. Megújul a paplak. Veronkához francia nevelőnőt szerződtetnek. Özvegy Münz Jónásné személyében pedig a városkában fellendül a kereskedelem is...


A művészet templomai - Frida Kahlo: Viva la Vida - VÁRkert Mozi

Várkert Bazár, december 7., 18:00

A filmben Frida saját szavait idézzük fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. A Mexikó szívébe vezető művészettörténeti utazáson narrátorként Asia Argento, a David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket.


Iparművészeti estek a Budapest Kerámiával

ISON, december 7., 18:00

Okóberben indult egy új, iparművészeti tematikájú beszélgetés-sorozat az ISON-ban! A következő alkalmon, december 7-én, Zakar István kerámiatervező iparművésszel találkozhattok.


Dalműhely Sziámival az A38 Hajón - Bárdos Deák Ági, Nagy Gábor, Gulyás Sára, Hegedűs Bori

A38 Hajó/ONLINE, december 7., 19:00

A Dalműhely Müller Péter Sziámi egy éven át tartó Napidal című közösségi kihívásából virágzott ki, melyben dalvázlataival több száz gyakorló és befutott zenészt inspirált az alkotásra. A havi rendszerességű esteken színpadra lépnek a Napidalban aktív szerzőtársak: előadják a közös dalokat, valamint mesélnek a dalszerzői folyamatokról.


Káli István: Klastrom utca kettő

Kis Présház, december 7., 19:00

2021. november 5-én Marosvásárhelyen debütált Káli István regénye, amelyet Markó Bélával mutatott be a szerző, majd a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron is komoly sikert aratott. Budapesten a Prae-családhoz kötődő Kis Présház ad otthont a magyarországi bemutatónak. Káli Istvánnal ezúttal a könyv szerkesztője, Illyés Bence beszélget.


Mágnás Miska

Vígszínház, december 7., 19:00

Közel húsz év után újra bemutatják az egyik legnagyobb operettünket Miska, Marcsa, Baracs, Rolla, Pixi, Mixi és a Korláthy família feledhetetlen és szeretett hőseink. Fergeteges humor, irónia és olyan mély szerelem, hogy belefájdul a szívünk. A különleges világú előadást Eszenyi Enikő rendezi.


Poppea megkoronázása

Katona József Színház, december 7., 19:00

Néró akarja Poppeát. A császárt nem lehet visszautasítani. Mindenkin és mindenen átgázol, hogy a kétes hírű nőt maga mellett tartsa. Senki nem korlátozhatja az akaratát. Poppea meglátja a helyzetben a lehetőséget: császárnő akar lenni. És egyetlen túlkapás száz másiknak nyit utat.


Az apa

Pesti Színház, december 7., 19:00

Florian Zeller, a fiatal francia író mély empátiával, szeretettel és sok humorral ábrázolja egy idős férfi küzdelmét a felejtéssel, az Alzheimer-kórral, és azt ahogy eljut a gyermeki öntudatlanság állapotába.


El kell mondanom

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, december 7., 19:30

A Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója. Életműve jelentős; irodalomtörténészek szerint az ezredfordulós válság- vagy krízisérzet költője, írója, drámaírója. Új darabját a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írja. Egy fiktív családi történeten, egy negyvenes férfi kései útkeresésén keresztül üzen a múlt jelennek.


Óbudai Danubia Zenekar, vez.: Holly Hyun Choe, km.: Balog József (zongora)

MÜPA (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), december 7., 19:30

A hangverseny műsora olyan értékeket tartogat a közönség számára, amelyeket már aligha kell felfedezni, de olyanokat is, amelyekről biztosra vehetjük, hogy felfedezésszámba mennek. Biztosan az utóbbiak közé tartozik a fiatal dél-koreai zeneszerző, Donghoon Shin zenekari műve, s abban sem kételkedhetünk, hogy honfitársa, az est karmestere is a felfedezés élményét kínálja - annál is inkább, mivel a világ legtöbb országában mindmáig különlegességnek számít, ha hölgy vezényel egy zenekart.


Váczi Eszter: Balladák

BMC - Opus Jazz Club, december 7., 20:00

Váczi Eszter új formációja eredetileg egy egyszeri alkalomra állt össze, egy zsámbéki jazz koncertsorozat egyik előadásaként."Egy olyan programot állítottunk össze, ami elég merész vállalás, minthogy a műsor javarészt balladákból áll, azon belül is ritka példányokból. A koncerten valóban megtörtént, amire vágytunk: nagyon mély és tartalmas muzsikálás sikeredett, és nem utolsó sorban a közönség is tudott vele azonosulni.


Budapest Bossanova

Budapest Jazz Club, december 7., 20:00

A zenekar – nevéhez hűen – elsősorban bossa novát játszik, célja az 1950-es évek végén Brazíliából elindult, s „világzeneként” Európa nyugatibb felén rendkívül népszerűvé vált zenei stílus autentikus bemutatása, hazai népszerűsítése.


Egyasszony

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház, december 7., 20:00

Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.


A nagy kapituláció

Trafó, december 7., 20:00

Stork Natasa fölkeresi a lakásán Zsótér tanár urat. Csokit meg pisztáciát hoz, és egy könyvet, melyben Pilinszky János beszélget Sheryl Suttonnal.