Mindenki egyért?

Minden tökéletesen működik a Mikulás-manufaktúrában: a csúcs-modern télapótechnikának köszönhetően a világ minden gyereke ajándékához jut szép karácsony éjjelén. Az összes? Hohó, egyetlen kislányka kimarad, és amíg a Hó-szakállú katonás nagyobbik fia erre fittyet hány (és a vezetői piros-bundára ácsingózik), a szeleburdi kisebb a régi módszerekkel igyekszik kiigazítani a tévedést.

Lehetséges küldetés

Nem hagyunk hátra egyetlen gyereket sem! – hangzik el a "csatakiáltás" a brit Aardman stúdió (Wallace és Gromit-produkciók, Csibefutam, Elvitte a víz) új animációs mozijában, a Karácsony Artúrban. A háborús akciófilmekbe (és drámákba) illő jelszó azonban igazi, varázslatos, ünnepi mesefilmet takar; szívhez szólót, látványosat, vicceset, egy szó, mint száz: lebilincselőt. Sarah Smith rendezőnő – aki korábban producerként és tévésorozatok írója-rendezőjeként (például: The Armando Iannucci Shows) szorgoskodott – első egész estés mozifilmes munkájában remek arányérzékről tett tanúbizonyságot, úgy alkalmazta a "pixaros" módszert, hogy nem vitte túlzásba: az alapvetően a kicsiknek szóló mesét megjelenésében és tartalmában modernizálta, a sok jópofa viccet giccsmentes érzelmekkel és a felnőtteknek való kikacsintós filmutalásokkal (itt: Mission Impossible) vegyítette. Végeredményben egy olyan vérbeli karácsonyi mozi-élményt nyújtva, ami az egészen piciktől az egészen nagyokig kellemes és minőségi szórakozást nyújt.

Hagyományos kontra modern

[img id=320821 instance=1 align=left img]Miről is van szó? Minden gyermekben – és gyermeklelkű felnőttben – felvetődik a kérdés, miképpen lehetséges, hogy a Mikulás egyetlen éjszaka alatt a földkerekség összes csöppségét megajándékozza? (Most hagyjuk azokat a dőréket, akik racionalista alapon kételkednek a Hó-szakállú létezésében.) Természetesen a modern technika vívmányaival: az északi-sarki "high tech" karácsonybázis másfél millió manója – szánmotívumokat őrző – űrhajóra hajazó szupergépén a legfejlettebb segédeszközökkel szórja az ünnepi csomagokat a milliárdnyi célközönséghez (így egészen pontosan 18.14 másodperc jut egyetlen kézbesítésre). Mindehhez katonás szervezettség, rend és fegyelem szükséges, amit tökéletesen testesít meg Mikulás jobb keze, nagyobbik fia, a télapói titulusra joggal bazírozó Steve (eredeti hangja: Hugh Laurie, szinkronkölcsönzője: Epres Attila). Részéről abszolút a statisztikai hibahatárba sorolható, ha egy kisember ajándéktalan marad, nemde tényleg, jelentéktelen egy tévedés az egyetlen a kétmilliárdhoz képest. Ám Mikulás kisebbik fia, a lelkes, de kelekótya Artúr (eredeti hangja: James McAvoy, szinkronkölcsönzője: Molnár Levente) másképp gondolja.

Mert bizony megtörténik a megtörténhetetlen, a nagy ajándékosztó akcióban egy kicsi lányról megfeledkeznek, és míg a mikulás-főnökségi babérokra törő Steve "eltussolná" a dolgot, a többnyire háttérbe húzódó Artúr kezébe veszi az ügyet. A nyugdíjba vonult, szenilis Téltata (eredeti hangja: Bill Nighy, szinkronkölcsönzője: Fodor Tamás) segítségével nekilát, hogy kiköszörülje a csorbát, hiszen a modern technika előtt is létezett Mikulás-élet, és "használaton kívüli" repülő szarvasok húzta szánján, egy jó adag varázsporral felszerelkezve, Téltatával és egy flúgos manóval kalandos bevetésre indul.

Történik mindez akkor, amikor a hetvenedik karácsonyát élő Télapóban (eredeti hangja: Jim Broadbent, szinkronkölcsönzője: Törköly Levente) felvetődik a visszavonulás gondolata, miszerint a Santa Claus-klán – technikailag forradalmasított – családi vállalkozását és a Télapó címet valamelyik utódjára hagyományozná…

Minőség Mikulásra

A Karácsony Artúr magva legbelül a mesefüggő kicsiknek kedvez, miszerint senkit sem lehet árván (ajándéktalanul) magára hagyni, és a kisportolt, ám szívtelen tökélyember, illetve a jószívű, de csenevész legkisebb fiú között mindig az utóbbi diadalmaskodik. Nyilvánvalóan a döntő momentum az oly sokat emlegetett szív.

Sarah Smith a jól sikerült forgatókönyvet Peter Baynhammel közösen jegyzi. Az író-rendezőnő képes volt kollégájából kihozni a gyereket, a kicsiknek egyáltalán nem való két Sacha Baron Cohen-szatíra (Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika és Brüno) után Baynham – és Smith – olyan scriptet alkotott, amiben a sziruptényezőt elkerülve minden, az élvezetes szórakoztatáshoz szükséges elemet megfelelő mértékben beillesztettek.

Az animáció tetszetős, a (térdimenziós) látvány lendületes, a karakterek kidolgozottak és kedvesek (tulajdonképpen még a "gonosz" is szerethető), a humor – például a szánhúzó szarvasok nevével való élcelődés, vagy Téltata mulatságos történetei – hatékony és mindenki számára érthető. A Karácsony Artúrnál nehezen tudunk elképzelni jobb ünnepi mozis kikapcsolódást a családnak, játékos, fantázia-gazdag, könnyed és üzenetében egyértelmű.

Miszerint: minden gyermek fontos.

Kinek ajánljuk?
- Igazi karácsonyi mozira vágyó családoknak (kicsiknek és nagyoknak).
- Akik hisznek a Mikulásban.
- Akik szeretnek egyszerre nevetni és meghatódni.

Kinek nem?
- Az animációt minden formában elutasítóknak.
- Akik nem hisznek a Télapóban.
- Akik tartózkodnak az érzelmektől.

9/10