Mindenkinek van keresztje

Britney Spears, Amerika legszöszibb-szendébb vasszüze bemutatkozó filmjéről, a Crossroadsról és az álomgyári filmnagyüzem kulisszatitkairól mesél.

Britney Spears, a tinitonik-korból épp csak kilábalt tengerentúli énekesnő - mellesleg főállású szex-szimbólum, megannyi light-pedofil webring bálványozott sztárja - akaratos menyecske hírében áll. A hozzá közel állók véleménye szerint, ha egyszer elhatároz valamit, azt bizony csak légkalapáccsal lehetne kiverni a buksijából. Márpedig Amerika kedvenc bakfisának mindig akadnak meglepő ötletei. Legutóbb például elhatározta, hogy a világot jelentő deszkákon való óbégatással eltöltött évek után az úgyszintén világot jelentőnek deklarált lepedőn (lásd: filmvászon) is kipróbálja magát.

"Azt hiszem, egy darabig elszínészkedek még, mielőtt ismét stúdióba vonulnék, hogy újabb albumot készítsek" - nyilatkozta az újdonsült naiva, még a Crossroads (Keresztutak) bemutatója előtt. "Belefáradtam az állandó koncertkörutakba, semmi kedvem ahhoz, hogy egyik városról a másikra járva haknizzak. A színjátszás viszont új, izgalmas távlatokat nyitott meg előttem" - jelentette ki a tinédzsereknek szánt színes magazinok társasági rovatának kedvenc hősnője, akinek feltett szándéka, hogy további mozikban is megcsillogtassa úgynevezett "tehetségét".

Annak ellenére, hogy Miss Spearsnek - legalábbis a nyilatkozatai alapján - igen magas az önbizalom-indexe, feltehetően maga is megtapasztalta már, hogy a pop-bizniszből Hollywoodba vezető sárga köves ösvény bizony az intrika és a csalódások gyémántkemény gránittömbjeivel van kikövezve: a Crossroads-ot szavahihető bennfentesek tanúbizonysága szerint egész egyszerűen kiröhögték a VIP-bemutatóra összesereglett kritikusok.

Brit a jelek szerint jól tűri a kritikát, a vérestollú ítészek vészmadárkodását legalábbis egy könnyed vállrándítással elintézte. "Én magam biztos vagyok abban, hogy a rajongóim imádni fogják a filmet" - vélekedett az énekesnőből lett díva, a jegyeladási statisztikák adatai szerint nem is alaptalanul.

A szakma hallgat (és bölcsen teszi), a közönség körében viszont komoly ellentéteket szültek az USA platinatorkú pacsirtájának kijelentései. Britney egy rövid epizódszerep erejéig Mike Myers frenetikus kémvígjáték-sorozatának (Austin Powers-széria) legújabb folytatásában is felbukkan majd; erre reagálva a kelekótya titkosügynök kalandjainak elszánt rajongói rögvest véd- és dacszövetségbe tömörültek: megalapították kicsiny glóbuszunk első Britney-ellenes ligáját - gyaníthatóan nem az énekesnő közreműködése felett érzett frenetikus örömük indította őket erre a lépésre.

Az újdonsült filmcsillag mind zenei, mind pedig filmes karrierjét tekintve Marie-Louise Cicconet, azaz Madonnát tartja abszolút példaképének (bár a jólértesült pletykafészkek szerint a fenti érzés távolról sem nevezhető éppen kölcsönösnek)."Imádom, ahogy a színpadon és a filmjeiben szerepel. Ő minden idők egyik legkarizmatikusabb előadója" - áradozik idősb pályatársnőjéről. "Madonna egyszerűen tökéletes. Sikeres énekesnő, a filmszínházak ünnepelt sztárja, remek anya és dörzsölt üzletasszony. Mindig is inspirált az, amit csinál." - teszi még hozzá. Nagyrabecsülése jeléül még az "anyagias lány" egyik híres slágerét is beleválogatta bemutatkozó filmjének zenei anyagába: a Crossroads nyitójelenete az "Open Your Heart to Me"-vel kezdődik.

A merchandising-kiadványok szerint Britney saját életéből merített ihletet a Crossroads - nem éppen szövevényesre sikeredett - történetének kifundálásához. "A film alapötletéül a tinédzserkori élményeim szolgáltak, a karakterek és a mozi dramaturgia-füzérének egyes jelenetei bizony a nagybetűs élet termékei. Hiába, a sors a legjobb fantaszta!"