Minimálbérből élő szuperhősök mentik meg a magyar vidéket

Szörny a Balatonban, techno-összeesküvés, emberkereskedelem és női horror. Ilyen sorozatötletekkel bombázták Enyedi Ildikóékat a Hypewriter pitchfórumán.

Harmadszorra rendezték meg az RTL Magyarország és a Paprika Studios nemzetközi televíziós pitchfórumát, a Hypewritert. A kezdeményezés célja, hogy a fiatal és már nem annyira fiatal alkotók lehetőséget kapjanak sorozattervük megvalósítására. A fődíj 10 ezer euró, a Paprika Studios pedig emellett vállalja, hogy segít elkészíteni a győztesnek a széria pilotepizódját, amit az RTL műsorra is tűz. Idén rekordmennyiségű nevezés érkezett: 38 országból 450-en próbáltak bekerülni a pitchfórumra: közülük választotta ki a nyolc döntőst az előzsűri.

Enyedi Ildikó és Trunkó Bence (Fotó: Baski Sándor)


Az esemény rögtön egy bejelentéssel kezdődött: Kolosi Péter, az RTL Hungary vezérigazgató-helyettese és a zsűri egyik tagja elmondta, hogy az előző Hypewriteren győzött Golden Age-ből végül nemcsak a pilot, de rögtön az egész évad elkészül. (A sorozat cselekménye egy vidéki kisvárosban játszódik, főhőse egy idősek otthonában élő nyugdíjas búvár, aki az egyik fiatal karbantartóval összefogva egy II. világháborús kincs nyomába ered.) A legelső Hypewriteren díjazott A hentes pilotja pedig már meg is nézhető az RTL Most+ platformon.

Sandra Becerril (Fotó: Baski Sándor)


Idén is elég széles volt a műfaji merítés, a mexikói Sandra Becerril például egy horrorantológia tervével érkezett. A Queens of Horror mind a 13 epizódja egy női elmegyógyintézetben játszódik, és mindegyik más-más karaktert követ, legyen az beteg, orvos vagy látogató. Az epizódokat egy átívelő szál is összeköti, találnak ugyanis egy azonosítatlan hullát az intézetben, és minden részben kapunk egy kulcsot ahhoz, hogy ki lehet az áldozat és a gyilkos. Becerril, aki íróként eddig már 27 horror-, illetve thrillerregényt jegyez, és négy filmet is rendezett már, azt is elmondta, hogy a műfaj női oldalát akarja megmutatni, ezért az epizódokat női rendezőkkel forgattatná le.

Dubinyák Réka és Osváth Gábor (Fotó: Baski Sándor)


Természetfeletti jelenségekkel foglalkozna a Paranorm is, csak sokkal viccesebb formában. Dubinyák Réka író és Osváth Gábor producer krimikomédiájának főhőse egy fiatal nyomozó, Máté, akit kirúgnak a rendőrségtől, ezért a nagynénje kizárólag női detektívekből álló magánnyomozó-ügynökségénél kezd dolgozni. Itt kizárólag paranormális esetekkel foglalkoznak, például a Balatonban látott szörnnyel, szellemekkel és a magyar folklór által ihletett, Hany Istók-féle legendákkal. Máté nem igazán hisz a természetfelettiben, nem úgy a partnerének kijelölt Alíz, akivel kezdetben ellenséges viszonyuk idővel romantikusba fordul. A magyar Mulder és Scully párosnak minden epizódban új rejtélyt kell kinyomoznia.  

Pados Gabriella és Zsigmond Nóra (Fotó: Baski Sándor)


És ezzel még nem volt vége a paranormális koncepcióknak, Zsigmond Nóra és Pados Gabriella sorozattervében ugyanis egy szellem a címszereplő. A Tanti a mai Budapesten játszódik, és egy problémás tinilányt, Petrát követhetünk benne, aki előtt egy nap megjelenik a nagynénje. Tanti hírhedt bárénekes volt a 60-as években, egy Gábor Zsazsához hasonló szexszimbólum, de fogalma sincs róla, hogy került ide 30 évvel a halála után. A rejtély megfejtésében Petra segédkezik, a díva cserébe vállalja, hogy afféle life coach-ként megtanítja a tinilányt kiélvezni a fiatalságát, mert ugye semmi sem tart örökké.

Streit Krisztián és Laky Dóra (Fotó: Baski Sándor)


A valóságtól elemelt, de nagyon jól ismert műfajt hozott Laky Dóra, Szeli György és Streit Krisztián triója is. A Szuperhősök minimálbéren, ahogy az a címből is kiderül, a magyar környezethez adaptálja a szuperhősfilmek alaphelyzetét. A sztori szerint Tiszaszegen egy balul sikerült kísérlet nyomán három átlagembernek szuperképességei lesznek. Se Szotya, se Gréta, se Béla nem az a kimondott hőstípus, de minden bénázásuk ellenére kénytelenek szövetségre lépni, hogy kiderítsék, mi folyik itt Gyöngyösön, illetve Tiszaszegen.

Lauri Lippmaa (Fotó: Baski Sándor)


A pitchfórumon természetesen elhangzottak fajsúlyosabb témákat boncolgató sorozattervek is. Az észt Lauri Lippmaa egy konspirációs technothrillerrel érkezett. A The Deep sztorija szerint meggyilkolják Észtország leggazdagabb családjának ikerpárját, az ügyet pedig egy idősödő, technofób nyomozó kapja. Kiderül, hogy a háttérben egy olyan, a legfelsőbb körökig érő összeesküvés áll, amelynek célja Európa legjobban digitalizált  demokráciájának manipulálása és irányítása.

Jakab Ádám (Fotó: Baski Sándor)


A 16 éven át az RTL riportereként dolgozó Jakab Ádám is szövevényes politikai sztorival érkezett. A 2009-ben játszódó Pegasus főhőse egy egykori titkos ügynök, Juli, aki a rendszerváltás idején, 1989-ben balesetet szenvedett, és csak a cselekmény jelenidejében ébredt fel a kómából. Édesanyja időközben elhunyt, apja pedig, aki korábban kémszoftvereket fejlesztett, eltűnt Afganisztánban. Juli megpróbálja kideríteni, mi történhetett vele és apjával, nyomozása közben viszont a magyar, az amerikai, az orosz és az izraeli titkosszolgálat figyelmét is felkelti.  

Teodora Markova és Martichka Bozhilova (Fotó: Baski Sándor)

 

A bolgár Teodora Markova és Martichka Bozhilova párosa is erősen politikus témát hozott. A valós események által inspirált Gold War a hidegháború idején játszódik, főhősei pedig olyan bolgár tornászlányok, akik uralják a ritmikus sportgimnasztika mezőnyét, de ezért komoly árat kell fizetniük. Spártai körülmények közt élnek, és mindent megtesznek, hogy kivívják szadista edzőjük, Vera elismerését. Sikereik azonban nemzetközi konfliktusokhoz vezetnek: legyőzik ugyanis a szovjet versenyzőket is, amit se Moszkva, se a bolgár kommunista párt illetékesei nem hajlandóak elfogadni.

Besenyei Katalin (Fotó: Baski Sándor)


A pitchfórum messze legnyomasztóbb sztoriját Besenyei Katalin prezentálta. Az Angyaltrombiták középpontjában Anna és Jázmin története áll, akik emberkereskedelem áldozatai voltak, ezért most egy magyarországi védett házban élnek. Miután megtudják, hogy Jázmin húga, a 15 éves Bella is külföldre kerülhetett, megszöknek a védett házból, hogy megmentsék a lányt, bosszút álljanak a maffián és végre szabadok lehessenek.

Besenyei elárulta, hogy nem feltétlenül happy endben gondolkodik, az Enyedi Ildikó, Branko Cakarmis, Petr Kolecko, Kolosi Péter és Trunkó Bence alkotta zsűrit azonban ez nem rettentette el, és

az Angyaltrombitáknak ítélték a Hypewriter fődíját.

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sorozat pilotja mindenképp elkészül, és látható is lesz az RTL Klubon.

Fotó: Baski Sándor


A fődíj mellett a Paprika Studios és a Hypewriter észt partnere, a TV Beats nevű sorozatötlet-pályázat „Fast Track” különdíját is kiosztották. Az elismerést elnyerő Gold War bolgár alkotópárosa, Teodora Markova és Martichka Bozhilova így bemutatkozási lehetőséget kapott az észt verseny döntőjében. A zsűri szóbeli elismerésében részesült továbbá a Queens of Horror Mexikóból érkezett írója, Sandra Becerril és a Szuperhősök minimálbéren magyar alkotógárdája, Streit Krisztián, Szeli György és Laky Dóra.

Fotó: Baski Sándor