Ne szegje kedved a tél, csapj a programok közé!

Koncert, színház, kiállítás és könyvbemutató - ez a csütörtöki nap kínálata otthonra. Jó válogatást és szórakozást nektek!

DERKÓ '20

Online, január 28., 18h

Az idén online megrendezett kiállítás a fiatal művészek ösztöndíjas időszak alatt készült legfontosabb munkáit mutatja be, összegezve a művészek egész éves alkotói tevékenységét. A Derkósok művein keresztül reprezentatív képet kaphatunk a 2020-as év legmeghatározóbb tapasztalatainak művészi lenyomatairól.

Líra Könyvklub élőben: Szabadulógyakorlat

Online, január 28., 18h

A Líra Könyvklub januári, szépirodalmi adásában: Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat - Szabó T. Anna legújabb könyvéről Balázsy Panna beszélget a szerzővel. 

Zádor Trió live stream from iF

Online, január 28., 18h

Jazz muzsika a fiatalokkal, online! Közreműködik: Zádor Oszkár (pianínó), Kováts Zoltán (bőgő), Lotz András (dob).

Kolibri MobilMesék

Online, január 28., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesével kedveskednek közönségüknek. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Szentendrei Építészszalon - Ekler Dezső és meghívott vendégei építészet-hermeneutikai sorozata

Online, január 28., 18h

Ebben az évben is folytatódik Ekler Dezső építész elméleti sorozata Szentendrei Építészszalon címmel. Január 28-tól hét hónapon át követhetitek az előadásokat, elsőként a nyelvújító világsztár építészek kerülnek terítékre, először dizájnerként, aztán stílusteremtőként. Vendégek: Regős Anna iparművész és Regős István festőművész - Palmetta Design, Szentendre. Az eseményt online közvetítik Facebook-oldalukon. 

Gólem Színház: Szalonklára (bemutató)

Online, január 28., 18.30h

A Gólem Színház először tart online bemutatót, ráadásul egy olyan darabról van szó, amely az újonnan nyíló Gólem Központnak az első produkciója! Az online verzió felvételére az épülő Gólem Központ termeiben került sor, melyben természetesen kis változtatások vannak, az élő előadáshoz képest.

Múzeum+ Rippl-Rónai Light

Online, január 28., 18.30h

Hagyományokhoz híven idén is folytatódik a Múzeum + című programsorozat. A járványhelyzet nem teszi lehetővé, hogy a múzeum falai között fogadják a látogatóikat, de annak semmi akadálya, hogy a múzeum "házhoz menjen". Az online térben eljuthattok a múzeumba,  otthon, számítógépetek monitorján vagy okos telefonotokon keresztül.

Juhász Kata Társulat: ÁLLATMESÉK // TRIP WebSzínház

Online, január 28., 19h

A Juhász Kata Társulat nagysikerű gyermekelőadásainak legújabb darabja, az Állatmesék újcirkusz produkció, amely gyerekeknek és szüleiknek egyaránt tartalmas szórakozást nyújt. Az Állatmesék január 28-án, 19 órakor jelentkezik élőben a TRIP Hajó WebSzínházából.

The Royal Freak Out – OMC Live Session

Online, január 28., 19h

A The Royal Freak Out egy csipetnyi progresszivitással, stonerrel és nagy adag hangerővel megspékelt energikus, erőteljes rockzenéjét vétek lenne kihagyni! Főleg élőben, interaktívan, ahogy az OMC streamjében találkozhattok velük.

Gózon Gyula Kamraszínház: Egy nyári nap

Online, január 28., 19h

Az Egy nyári nap című színművet a kortárs norvég irodalom világhírű képviselője, Jon Fosse írta, akit a mai Ibsenként is emlegetnek. Prózái és drámái magyarul is olvashatók, számos darabját bemutatták már hazai színpadokon. Az Egy nyári nap először hangzik el magyarul, magyar színészek tolmácsolásában.

Vámos Miklós: Dunapesti álmok

Online, január 28., 19h

Ugye emlékeztek arra, amikor alig vártuk késő este Vámos Miklós műsorát a televízióban? Igen, azokat a bizonyos régi, ráérős történetmesélés hagyományaira épülő, szerethető műsorokat. Éld át a újra. Régi értékek, új csatornán. 

Játékszín: A szőke ciklon

Online, január 28., 19h

Rejtő Jenő népszerű regényéből Szente Vajk készített színpadi adaptációt, melyben maga Rejtő Jenő is fölbukkan... Öt színész huszonöt szerepben, meg még egy zongorista. Az előadást a Színház TV közvetíti jegyvásárlást követően. 

Miskolci Szimfonikus Zenekar, km.: Szabadi Vilmos (hegedű), vez.: Antal Mátyás - Élő online közvetítés

Online, január 28., 19h

Január 28-án a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjét láthatjátok. Az estén Mendelssohn három zseniális alkotása hallható, melyekben érezhető a német zeneszerző barokk zene iránti tisztelete, valamint érett, sajátos művészete. A koncerten vezényel Antal Mátyás, Liszt Ferenc és Bartók–Pásztory-díjas magyar fuvolaművész, karmester, közreműködik Szabadi Vilmos Liszt Ferenc-díjas, hegedűművész.

Móser Ádám - téli minikoncertek

Online, január 28., 19h

Móser Ádám minden délután rövid, kb. 10 perces minikoncertet ad saját szerzeményiből, improvizációiból, amit élőben, a facebook-oldalán közvetít. 

Szövegek találkozása – Lola Gruber és Tóth Krisztina

Online, január 28., 19.30h

2020 végén, az Hors les murs Stendhal program keretében Lola Gruber bejárja Közép-Európát, hogy megírja harmadik regényét, amelynek egy része Budapesten játszódik. Itt találkozik Tóth Krisztina író-költővel, aki műveivel számos irodalmi díjat nyert, köztük a József Attila-díjat. A vírushelyzet átírja kezdeti terveiket, és végül az őket körülvevő világról, valamint a világhoz fűződő érzéseikről írnak. A felolvasást a Francia Intézet Facebook-oldalán lehet megnézni.

Dr. Almási Kitti: Ki vagy Te? Beszélgetőtárs: Szabados Ági

Online, január 28., 20h

Dr. Almási Kitti Ki vagy Te? című új sorozatának harmadik epizódja a Nyitott Akadémia YouTube csatornáján. A neves pszichológus ezúttal ismert közéleti személyiségeket kérdez önazonosságról, elvárásokról, megfelelésről - arról, hogy kik is ők valójában, és milyenek szeretnének lenni.
Ötödik vendége: Szabados Ági, híradós műsorvezető, olvasásnépszerűsítő.

Formatex Jazz Est: Balázs Elemér Group

Online, január 28., 20h

Balázs Elemér formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, melyeket a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. A koncertet jegyvásárlás után követhetitek.  

Táncszínház ON - Bozsik Yvette Társulat: Antigoné

Online, január 28., 20.30h

Bozsik Yvette koreográfiája drámai képekben és mozdulatokban ragadja meg a görög dráma sorsszerűségét és ma is aktuális üzenetét, harmóniában a zenével, a színpadi látvánnyal és a táncosok kisugárzásával. 

Rising Stars Digital - Müpa Home – James Newby

Online, január 28., 20.30h

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. James Newby Rising Stars műsorában, melynek címe „Love's Poetry”, azaz „A szerelem költészete”, egy-egy dalciklust hallhattok a Schumann-házaspártól, Claratól és Roberttől.

Nyitott Műterem #08 - Katarina Šević

Online, január 28., 21h

A sorozat nyolcadik eseményén Katarina Šević berlini műtermébe látogathattok el Somogyi Hajnalka kurátor, az OFF-Biennále Budapest alapítója vezetésével. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műterem látogatás végén pedig ugyanitt feltehetitek kérdéseiteket.

Gondolatok éjszakája

Online, január 28., 0-24h

A január 28-án hatodik alkalommal jelentkező Gondolatok éjszakája a közel fogalmát járja körbe. Az esemény keretében nemcsak Franciaországban, hanem a világ számos pontján találkozókat és vitaesteket szerveznek, amelyeket kulturális programokkal tesznek még izgalmasabbá. A közönség beszámolókat, interjúkat, beszélgetéseket és művészi előadásokat követhet a Fidzsi-szigetektől San Franciscóig és Szentpétervártól Kinshasáig Szöulon át Amszterdamig a Facebookon,  Youtube-on Francia Intézetek, valamint a Gondolatok éjszakája oldalán.