Egyéb

Gondolatok éjszakája

Online nézhető ONLINE
2021. január 28. (csütörtök) - 23:59
Ingyenes

Az évente megrendezett Gondolatok éjszakája programsorozat lehetőséget nyújt a különböző országok és kultúrák közötti eszmecserére. Minden művészeti és tudományos ágat felkarolva azoknak enged teret a megnyilvánulásra, akik gondolataikkal segítik előremozdítani a saját területüket.


A január 28-án hatodik alkalommal jelentkező Gondolatok éjszakája a közel fogalmát járja körbe. Az esemény keretében nemcsak Franciaországban, hanem a világ számos pontján találkozókat és vitaesteket szerveznek, amelyeket kulturális programokkal tesznek még izgalmasabbá.


A Gondolatok éjszakája magyarországi rendezvénye a közeledés lehetőségét vizsgálja.


Bár a mai világunk a kapcsolatépítésről szól, az utóbbi hónapok egészségügyi intézkedései a kapcsolatok korlátozásáról szólnak. A közel fogalma – amely nemcsak térben vagy időben értelmezhető, hanem érzetben is – jelentősen megváltozott. Közelinek érzünk minden olyan dolgot, amelyet jól ismerünk, amelynek környezetében jól érezzük magunkat, és amellyel közösséget vállalunk. A pandémia azonban alapjaiban változtatta meg a társadalom fogalmát, és paradox módon a közösségi lét felfüggesztése az egymásra utaltság érzésével párosult. Ez utóbbi annak veszélyével is járhat, hogy az ember elzárja magát az idegentől.


Részletes program itt


A közönség beszámolókat, interjúkat, beszélgetéseket és művészi előadásokat követhet a Fidzsi-szigetektől San Franciscóig és Szentpétervártól Kinshasáig Szöulon át Amszterdamig a Facebookon,  Youtube-on a Francia Intézetek, valamint a Gondolatok éjszakája oldalán.