No para, Terkel!

Van, hogy az ember nagyon pihent. Van olyan is, amikor ennél még többre képes. És van - de ez nagyon-nagyon ritka eset -, hogy megszületik a Terhelt Terkel c. animációs film. Anders Matthesen dán humorista "North Park"-ja emlékezetes marad. Ám néha kértük: bár ne tenné!

Fogszabályzós Terkel hatodik osztályos, a város jól menő, sorházas részének lakója, papával, mamával, egy baromi idegesítő kishúggal, a jó haverral Jasonnel, és egy csomó hülye osztálytárssal, köztük a két svéddel(!). A család komplett idióta: anyu láncdohányos, és "az ő fütyikéjének" hívja Terkelt. Apu kicsit depi, föl nem nézne az újságból, s egyetlen szót ismer: nem! A nagybácsi részeg tengerészesdit játszik - hitelesen. Jason igai hávécsé, divatos sapkájával és vasrúdjával, ami nagyon kemény. Akárcsak a gazdája. De a bottal általában csak magát sérti meg.

Tiszta South Park - jajdul föl a néző, mindez persze európai kiszerelésben. A történet ugyanis nem ilyen egyszerű, hiszen Terkel - osztálytársnője halála után - sorozatos fenyegetéseket kap, az élete is komolyan veszélybe kerül. Terkel úgy gondolja, ez azért van, mert azért a halálesetért ő is felelős. Osztálytársnője reménytelenül szerelmes volt belé. A megoldás azonban nem itt rejlik. A válaszra a közös osztálykiránduláson jövünk rá, ahol egy a film elején elnyomott pók is szerepet kap. Annyit azért elmondhatunk: a kecske is megmarad, és a káposzta is jóllakik. No meg persze fogszabályzós Terkelnek is megmaradnak a barátai. Sőt!

A Terkel's in Trouble című film először a 2006-os Titanic Fesztivál keretében volt látható Magyarországon. Akkor még eredeti hanggal, hangalámondásosan. Idén novemberben már az Anifesten is műsorra került, immár magyar szinkronnal. A film összes szerepét, kb. 20 hangot három ember szinkronizált: Zana "Döglégy" Zoltán, a rapper, Nacsa Olivér, humorista és Harsányi Levente, rádiós műsorvezető. A számtalan hangszínen megszólaltatott fiúk, lányok, férfiak és nők hangja üdítő színfoltot jelent az egyébként se füle, se farka animációban.