Ocean's 21

Las Vegas a világ egyik legizgalmasabb helye ? legalábbis a filmesek szerint. Patakokban csordogál a pénz, hegyekben állnak a zsetonok, és a nők bármelyik kollégiumi bulit túlszárnyalóan könnyűvérűek. Ideális város nagyra nőtt kamaszok számára.

Ben Campbell sok szempontból tényleg kamasz. Igaz, a MIT-re jár, és eminens diák, de pattanásos, lúzer zsenitársaival együtt ő csak messziről szemléli a csajokat és az életet. Aztán a matekprofesszora felfigyel rá. Nem, nem ötöst ajánl egy dolgozatára, nem is ösztöndíjjal kecsegteti, hanem valami sokkal jobbal ? egy stratégiával, amivel néhány társával robbanthat Vegasban.

A valószínűségszámítás tényleg komoly esélyhez juttathatja a jóeszű matekost a kártyaasztalnál, és a lapok számolása elvileg nem törvényellenes, de a kaszinótulajdonosok érthető módon nem veszik jó néven, ha túl sokat nyernek tőlük.

A valós alapokon nyugvó sztori egyetlen baja, hogy a blackjack nem olyan játék, amit mi, nézők, kibicekként nagyon élvezhetnénk. Szerencsére a játékasztalon kívül is van élete hőseinknek, az intrikák, a kamaszproblémák és a kapcsolatok tényleg jobban lekötik a nézőt, mint hogy vajon milyen lap lesz a következő. Abban, hogy főhősünkért nem szégyellünk izgulni, nem kis része van a Bent alakító Jim Sturgessnek. Nem sokat hallhattunk eddig felőle, de a film két húzóneve, Kevin Spacey és Laurance Fishburne tökéletesen elszürkül az ő fiatalos, lendületes játéka mellett. Nincs pedig könnyű dolga, mert karaktere úgy összezavarodik kettős életviteltől, hogy észre sem veszi, hogy a legrosszabb pillanatokban vált gátlásos diákból nagymenőbe.

Az amúgy nem túl izgalmas filmet jól jellemzi, mennyire feldobja a soundtrackje; az LCD Soundsystemtől az UNKLE-n át Rolling Stonesig terjedő választékba jó ízléssel válogattak fiatalos, érdekes, pörgős számokat.

Végül pedig ott van Las Vegas ? aki szereti az Ocean's eleven-féle csillogást, a pénzcsörgést és az átveréseket, annak érdemes megnézni Hollywood legújabb kaszinófilmjét is. De ne csodálkozzon, ha sok újat nem lát...