Őrület, milyen okokból vontak vissza bizonyos Barbie babákat!

Pontosabban az az őrület, miért találtak ki eleve ilyen halálra ítélt ötleteket a babagyárosok. Mutatjuk a legbizarrabb Barbie-verziókat!

Computer Engineer Barbie

Informatikus Barbie-t 2010-ben hívta életre a Mattel, egy online szavazást követően, amelynek keretében az emberek dönthették el, hogy mi legyen a baba 126. (!) foglalkozása. A babához és a szetthez egy könyv formában kiadott háttérsztori is tartozott: a Barbie – I Can Be A Computer Engineer azonban hatalmas felháborodást keltett, mivel arról szólt, hogy a főhősnő le akar programozni egy gyerekeknek szóló játékot arról, hogy hogyan működnek a számítógépek, ehhez viszont két férfi barátja segítségét kéri, ráadásul később megfertőzi a saját és húga, Skipper komputerét is egy vírussal.


Négy év kellett hozzá, hogy

a butuska, szexista sztori szélesebb körben is kiverje a biztosítékot,

és miután a Mattel kiadott egy nyilatkozatot, miszerint egyáltalán nem akartak olyasmit üzenni a játékkal, hogy egy nő csak a férfiakra támaszkodva tud programozni, és magától még újra sem tudja indítani a komputerét, be is szüntették az Informatikus Barbie gyártását (a játékról és kiegészítőiről ide kattintva láthatunk egy fotót – természetesen rózsaszín a laptopja).


Barbie Video Girl

Informatikus Barbie-hoz hasonlóan Videós Barbie is 2010-ben született, és az ő figurájának emléket állított a frissen mozikba került Barbie-film is (kritikánk itt olvasható). Szóval aki a film alapján azt hitte, hogy ezt az elvetemült ötletet csak a rendezői irónia hívta életre, nagyot téved. A kissé torzszülött Videós Barbie-t tényleg úgy gyártották, hogy elöl a nyakláncában volt egy pici kamera, a hátába meg bele volt ékelve egy pici monitor, és az volt benne a nagy szám, hogy a baba nézőpontjából lehetett vele 30 másodperces „kisfilmeket” rögzíteni, majd letölteni a gyerekek saját számítógépére.


Lett légyen azonban bármennyire is ártatlan és nemes a szándék (miszerint a filmkészítők következő generációját akarták kinevelni), a személyiségi jogi és gyermekvédelmi hátteret nem gondolták át annyira az alkotók.

Így végül maga az FBI figyelt fel arra a visszásságra, hogy a babát arra is lehet használni, hogy a segítségével „illetlen” felvételek készüljenek és legyenek eltárolva a kiskorúakról.

Mikor 2012-ben a sajtónak is kiszivárgott a Szövetségi Nyomozó Iroda által kiadott figyelmeztetés, a Mattel jobbnak látta felhagyni Videós Barbie forgalmazásával. (Jobb minőségű képeket ide kattintva láthattok erről a kis csodáról.)


Oreo Fun Barbie

1997-ben hatalmas ötletnek tűnt, hogy két nagy cég egyesíti az erőit, és a Mattel, illetve az Oreót gyártó Nabisco együttműködésével létrejön az Oreo Fun Barbie, aki annyira imádja ezt a finom sütit (ami persze sehol sincs a Pilóta kekszhez képest), hogy még a pulcsija is Oreo mintás, a kis kézitáskája meg maga egy keksz, amiből további kekszek buggyannak elő. A kapitális hibát azonban azzal követték el (és nagyon furcsa, hogy ez egyik cégnél sem ütött szöget senkinek sem a fejébe), hogy az Oreós Barbie ötletét egy afroamerikai babára húzták rá.

Az amerikai szlengben ugyanis az ’Oreo’-t az olyan fekete emberekre használják, akik elutasítják a saját afroamerikai kultúrájukat, és helyette a fehérek kultúráját teszik magukévá.

Miután a botrány kipattant, az Oreós Barbie-kat azonnal visszavették a boltok polcairól.


Sugar Daddy Ken

Az ún. Palm Springs Sugar Daddy Kent – aki Videós Barbie-hoz hasonlóan szintén cameózott a Barbie filmben – a baba megszületésének ötvenedik évfordulója alkalmából, 2009-ben alkották meg, meglepetésként a felnőtt gyűjtőknek. Hát volt is nagy meglepetés, amikor a rajongók meglátták, hogy a hófehér pantallóhoz zöld mintás zakót viselő, gondosan belőtt sérójú bábu a Sugar Daddy Ken nevet kapta. Ma már a magyarok számára sem ismeretlen a ’sugar daddy’ kifejezés, de hát a Mattelnél biztos úgy voltak vele, hogy

rossz az, aki rosszra gondol.


De a gyűjtők és rajongók olyan tömegesen gondoltak rosszra, hogy a cég egy szóvivője egy ponton kénytelen volt előállni, és bejelenteni, hogy

Sugar Daddy Kennek nem azért ez a neve, mert fiatal lányokat tart ki a pénzén, hanem mert a kis West Highland terriernek, akit pórázon vezet, az a neve, hogy Sugar, és ő az apukája.

A dolog annyira kínossá vált, hogy az évfordulót követően természetesen leálltak a Sugar Daddy Ken baba gyártásával.


Growing Up Skipper

Felnőtt Skipper cameóját szintén megcsodálhattuk a Barbie filmben, és ez a baba talán még Sugar Daddy Kennél is zavarba ejtőbb. Tíz évvel azután, hogy boltokba került Barbie kiskamasz húga, Skipper, a Mattelnél úgy döntöttek: ideje, hogy Skipper is nővé váljon,

így 1975-ben fejlesztettek egy olyan Skipper babát, amelyiknek ha a vele játszó gyermek felemelte a bal karját, nemcsak a testmagassága nőtt meg, de a mellei mérete is.

Nem, ezt állítólag nem valami perverz találta ki, csupán így akarták szemléltetni a gyerekek számára, milyen is az a pubertás. A szülők azonban frászt kaptak a nagy mellű Skipper gondolatától, így 1977-ben őt is kivonták a forgalomból. De előtte, 1976-ban szerencsére még elhozták nekünk Felnőtt Gingert, Skipper barátnőjét, akinek szintén a gyerekek szeme láttára nőtt meg a melle. (Growing Up Skipperről ide kattintva látható nagyobb kép, Gingerről pedig ide.)


(via Ranker)

 

Olvasd el a Barbie filmről írt kritikánkat is!

Ilyen az, amikor az idézőjelet is idézőjelbe teszik

A Greta Gerwig – Noah Baumbach házaspár Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével forgatott "Barbie" filmje sokkal többet ad az ikonikus játékbaba egyszerű filmre vitelénél – mégsem eleget. Kritika.

Tovább