Péntek mindenkinek

Jön a hétvége, itt a péntek és a kattintás után olvashatod válogatásunkat, de ne feledd, az oldalt böngészve még több jó programra találhatsz.

Online - Improvizáció felnőtteknek

Online, február 19., péntek, 10:00

Péntekenként 10:00-12:00 között otthonról merülhetsz bele a játékba! Csinálj valami egészen mást és kapcsolj ki! Szökj ki a kisszobába egy laptoppal/telefonnal és szabadulj fel! Az online tér új dimenziókat nyit meg előtted, fedezd fel hogyan játszhattok otthonról!

Álom, álom, kitalálom

Online, február 19., 11:00

A mese így kezdődik: Egy virágos kiskertben hosszú hajú, piros arcú lány sétálgat: ő Mira. Jókedvűen dudorászik, virágait nézegeti, öntözgeti. Kertjének dísze a rózsa, melynek szirmai közt a Szerelem lakik. De egy napon a Boszorkány ellopja a rózsát! A síró Mirát madara vigasztalja, majd együtt a rózsa keresésére indulnak. A kacskaringós út egy folyóparthoz vezet, ahol Mira fáradtan álomra hajtja fejét. S álmában leli meg, amit keres...

Kalászi Virtuális Tánctalálkozó

Online, február 19., péntek, 11:00-tól

A Duna Táncműhely és a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház immár 17 éve megszervezi a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót – amelynek 2020-as kiadására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor. Az esemény azonban nem marad el, hanem ez alkalommal a virtuális térbe költözik, és 2021. február 19-21. között megrendezik a Kalászi Virtuális Tánctalálkozót. A fesztivál célja a helyzethez alkalmazkodó forma ellenére változatlan: a hagyományos néptáncból és népzenéből inspirálódó kortárstánc koncentrált bemutatása. A programban – a megszokott módon – szerepel gyermek- és felnőtt táncelőadás, gála, beszélgetés és koncert.

Zenevár - Várjátékok

Online, február 19., 11:00

Egyszer volt, hol nem volt egy ország, melynek királya a karmester, udvarának tagjai pedig a zenészek, a Zenevár lakói. Mesélő: Illési Erika

Philomena - Határtalan szeretet

Budapesti Távmozi, február 19., péntek, 14:00

Írország, 1952. Miután Philomena teherbe esik, apácazárdába küldik. A szülés után a kicsit elveszik tőle, majd Amerikába adoptálják. A következő ötven évben Philomena - miközben férjhez ment, gyerekeket szült - semmit sem tudott az elszakított gyermekéről. Az ír asszony ekkor találkozik Martin Sixsmithszel, az életunt angol riporterrel, aki érdeklődik története iránt. Bár nem is különbözhetnének jobban egymástól, együtt indulnak Amerikába. A gyermek utáni kutatás összekovácsolja a furcsa párost.

Harmónia Jazzműhely: Tálas Áron Trio feat. Varga Dávid

Online, február 19., péntek, 17:00

A zongorista, Tálas Áron, kétségkívül az új generáció legtehetségesebb billentyűse, Junior Prima díjas, a Montreux Jazz Fesztivál szóló zongora versenyének döntőse, aki emellett kiváló dobos és számos más hangszeren is játszik. Második albuma nagy kritikai sikert aratott és a legendás londoni 606 Clubban is lehengerelte a közönséget. A jelenleg külföldön tanuló zongoristát a Magyar Jazz hírportál olvasói első helyre szavazták Az Év Fiatal Jazz Előadója kategóriában.

MANT Virtuális Űrakadémia Klub - Szentpéteri László: Személyszállító magánűrhajók

Online, február 19., péntek, 17:00-18:00

Az idei első online Űrakadémia Klub témája meglehetősen aktuális. Akit érdekel az űrtevékenység és figyeli az űrhajózás híreit, az mostanában sokat hallhatott magánűrhajókról. Szentpéteri László: Személyszállító magánűrhajók szub-orbitális és orbitális pályára.

Építészet, klímaválság, lakhatási válság - Fordulat 27 cikkbemutató

Online, február 19., péntek, 17:30

A Fordulat tavaly megjelent, 27. lapszáma azt a kérdést járta körül, hogy milyen kiutakat jelenthet a szolidáris gazdaság a globális klímaválságból, ezen belül pedig Jelinek Csaba és Pósfai Zsuzsi cikke a lakhatási válságra adható közösségi válaszokat mutatta be. Ezen az online cikkbemutató eseményen a meghívott vendégekkel a közösségi lakhatási megoldásokat az építészet szempontjából vizsgálják.

Gépész Filmklub - Isten hozta őrnagy úr

Online, február 19., péntek, 18:00

A Gépész Filmklub öt éve működik a KMO-ban, péntekenként 18 órától. A moderátor Bárdos Csaba filmesztéta. A vetítések előtt minden alkalommal részletes bevezetőt tart, melynek keretében ismerteti a film elkészítésének körülményeit, a történelmi kor fontos momentumait, az alkotók és főszereplők életrajzát, a film érdekességeit és felhívja a figyelmet a film egyes aktuális, vagy különleges részleteire. A vetítéseket követően a nézőkkel közös elemzést tart, így lehetőség van megvitatni a felmerülő kérdéseket, a film történelmi aspektusait. Néhány alkalommal vendég is érkezik a filmklubba.

Krasznahorkai László: Herscht 07769

Online, február 19., péntek, 18:00

Az elmúlt évek rövidebb Krasznahorkai-művei után, melyeket szólószonátákhoz lehet hasonlítani, a Herscht 07769 nagyepikai formája és dinamikája igazi versenymű; Bachnak a könyvben is említett Brandenburgi versenyeihez hasonlóan különböző hangszerek szólamaiból áll össze a mű egésze, felkavaró lét-lelet a politikai és ökológiai klímáról.

Rímségek kicsiny boltja

Online, február 19., péntek, 19:00

Zenés irodalmi est Szabó T Anna, Varró Dani és az Eszter-lánc közreműködésével.

Akik maradtak

Budapesti Távmozi, február 19., péntek, 19:00

Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

KURTÁG 95 - A BMC, az Óbudai Danubia Zenekar és a Zeneakadémia közös tisztelgése

ONLINE, február 19., péntek, 19:30

A Kurtág György születésnapját köszöntő hangverseny centrumában két, egymás közelségében született, versenyműjellegű kompozíció áll. A … quasi una fantasia … című alkotást Kocsis Zoltán, a Kettősversenyt pedig Kocsis és Perényi Miklós előadóművészi adottságaira gondolva alakította ki Kurtág. Előbbi 1987–88-ban, utóbbi 1989–90-ben készült el.

Újra Együtt - Páva Gála

Online, február 19., péntek, 20:00

Új felállások, új összetétel, új produkciók, de a színvonal és a minőség változatlan! Jól ismert kedvenceink saját produkciójuk mellett közösen is megcsillantják tudásuk legjavát a Kárpát-medencei kultúránk legszebb gyöngyszemeiből.

Alatta-felette

Online, február 19., péntek, 20:00

Dokumentumszínház. Igaz történetek, valódi titkok. Csak egyszer mondják el. Hogy éljük meg a magányunkat most, hogy erősebben szembesülünk vele, mint korábban bármikor? Hiányaink ott lebegnek körülöttünk, követnek, akár az árnyak. Társsal jobb vagy anélkül? Jó a szex, menekít, de meddig, kivel, társsal vagy egyedül?

Esti Kornél

Online, február 19., péntek, 20:00

Esti K. Az élet művésze, az esetlegesség szerelmese. Önfeledt lényeglátó, jókedvű pesszimista. A tét nem kevesebb, mint az élet értelme a halál tükrében. Esti szédül az élet mély és kibogozhatatlan zűrzavarától. A szeme olyan, mint egy mikroszkóp lencséje. Minden hétköznapi eseményben a lényeget próbálja fölfedezni. Egy villamos útban vagy egy egyszerű felolvasásban. A választ arra, hogyan kéne élni. És főleg: hogyan kéne bánnunk egymással. Annak tudatában, hogy meghalunk. Mert Esti semmi mást nem tud, csak ezt.

Palm Springs

Budapesti Távmozi, február 19., 22:00

Mit tennél, ha bármit megtehetnél, következmények nélkül? A szakítófélben lévő Nyles (Andy Samberg) napról-napra elkíséri barátnőjét egy Palm Springs-i esküvőre. Ugyanarra. Nyles ugyanis időhurokba került, és mindig ugyanaz az egyetlen nap ismétlődik az életében. Az éppen aktuális napon Nyles a menyasszony nővérére, Sarah-ra (Cristin Milioti) hajt, a vendégekkel gyűjtött tapasztalatait kihasználva persze gyorsan egyenesbe is kerül. Ekkor azonban Sarah is belekerül az időhurokba.