Péntek

Kiválogattunk az oldalunkon található rengeteg színes programból néhányat, hogy jól induljon a hétvége.

A bagoly, aki félt a sötétben

Kolibri Fészek, február 18., 10:30

A gyermeki borzongás teljesen természetes dolog. A félelem mint sok más pozitív és negatív érzelem, egyszerűen az élethez tartozik. Tehát nem probléma, ha a gyerekek időnként bizonytalanok, bátortalanok, esetenként saját maguknak kreálnak félelmetes lényeket, legyőzendő akadályokat. Ugyanakkor érdemes megmutatni nekik, mi az, amit le kell és le lehet győzni, és hogy a világ akkor teljes, ha ezekkel a félelmekkel együtt egyensúlyoznak benne.

Terítéktől a dresszkódig

Ráth György-villa, február 18., 15:00

Három kiállítás egy jeggyel, kellemes Városligeti sétával és rengeteg érdekes történettel! Az Iparművészeti Múzeum délutáni különleges programja a Mezőgazdasági Múzeumban indul, ahol Radványi Diána, a Terítéken című kiállítás kurátora mesél az egyedülálló porcelánokról. A séta következő állomása a Ráth György-villa, ahol a századfordulós enteriőrökben, a kivételes szecessziós műtárgyak mellett Zoób Kati kollekciójának darabjait is bemutatják az érdeklődőknek. A szervezők a két múzeumlátogatás között uzsonnával is kedveskednek a látogatóknak.

Miksa Bálint: Sötétedés

B32 Galéria és Kultúrtér, február 18., 18:00

„Sötétedés”. Ezzel az összefoglaló kifejezéssel, közös jellemzővel megközelíthető e tárlat képeinek többsége. A különös módon önmaga lekorlátozását okozó fény, a nappalból az éjszakába fordulás határmezsgyéjére tűzött torony, mint megfigyelőpont, avagy a jelenlevés metaforája, egy önmagában álló utcai lámpára, annak fényére fokozatosan nehezedő súlyos sötétség, egy éjszakai házfalon ideiglenesen és magányosan, felkapcsolt lámpafénybe boruló ablak, egy sűrű sötét homályba vesző, távolodó autó piros fénye…

FISZ // A Magyar Széppróza Napja

Lumen kávézó, február 18., 18:00

A helyszínen született, improvizatív szövegek meghallgatása mellett egy játékos, irodalmi kvízben is kipróbálhatják magukat a résztvevők, mindezek előtt azonban Kormányos Ákos Töredezettségmentesítés című kötetének bemutatóját hallgathatják meg. A kvíz kettes csapatokból fog állni, és a jutalom nem más mint: ingyenes részvétel a 2022-es FISZ-táborban! A kvízre előzetesen a FISZ Facebook-oldalán lehet jelentkezni, valamint a helyszínen is.

Pest-budai ikonok 1. „Szép czifra boltok, czifra emberek"

FUGA, február 18., 18:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum programsorozata, a házigazda Fónagy Zoltán történész, közreműködik Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, muzeológus, Ritoók Pál művészettörténész, valamint Darvas Kristóf zongoraművész és Kerekes József színész. Hogyan ragadhatjuk meg azt a zsibongó, rohamosan növekedő várost, amely a köztudatban a nemzeti öneszmélés és fejlődés helyszíneként él? Kik formálják a városi teret és mit lát a pesti utcákon sétáló Petőfi? És ami a legfontosabb: hogyan ismerünk rá a mai Budapestre a főváros születésének hajnalán?

"Színház az egész világ"

Kondor Béla Közösségi Ház, február 18., 18:00

Hernádi Judit Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával beszélget Csáki Judit színházkritikus, újságíró.

678cult&art kortárs galériafesztivál

Budapest, február 18. 18:00 - február 19. 19:00

A 678 cult&art célja, hogy létrejöjjön Budapesten egy olyan kortárs fesztivál, amely összeköti a belső kerületeket a kultúrát kedvelő, akár műértő belvárosi polgárok számára. Hiszen a művészetet nem kerülethatárok szabják meg. Február 18-án és 19-én naponta kettő vezetett túrán mutatkozik be 1-1 galéria a hatodik, hetedik és nyolcadik kerületből. A túrákon történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációért és további információkért kattints IDE!

Az Orion hatalmas gázköde és az Ikrek csillaggyöngyei

Svábhegyi Csillagvizsgáló, február 18., 18:15

Tél végi estén alkonyat után az Orion csillagkép övét, benne a téli égbolt leghíresebb és és leglátványosabb ködóriását, a nagy Orion-ködöt veheted szemügyre. A köd közepén fekvő, négy fényes óriáscsillag alkotja a Trapézium halmazt, ők világítják be a ködöt. A belső részen fényesen világító ködpamatok márványos rajzolata vár, melybe északról és délről is sötét poroszlopok nyúlnak bele kísértetiesen.

Amíg tart a nyár

Budapesti Távmozi, február 18., 19:00

A 16 éves Milla és 23 éves Moses látszólag két külön univerzum. A lány zeneimádó mintadiák, a fiú izgalmas, ugyanakkor felelőtlen, lecsúszott junkie. Milla középosztálybeli szülei aggódva nézik a bimbózó románcot, bármiféle rosszallás vagy tiltás helyett mégis megengedők maradnak. Lányuk halálos beteg, számára Moses nem csak az első, hanem egyben az utolsó szerelem is. Shannon Murphy bemutatkozó rendezése egyszerre erőteljes, drámai és megdöbbentően humoros megközelítése egy letaglózó témának.

Én, Iphigénia

Radnóti Tesla Labor, február 18., 19:00

Az Én, Iphigénia több szempontból is szokatlan színházi kísérlet. A másfél órás előadásban két rendező és egy rendezőpáros egyéni víziójában követhejtük végig ugyanazt a történetet, mindig más és más perspektívából. Eke Angéla színésznővel Závada Péter író készített interjút, amiből személyre szabott drámaszöveg született, egy kortárs dokumítosz, ami egyszerre valóság és fikció.

My fair lady

Centrál Színház, február 18., 19:00

Shaw fanyar-szellemes példázata a férfi és a nő örök párviadaláról Lerner és Loewe csodálatos dalaival az egyik legszebb és legnépszerűbb musical. A Centrál Színház My Fair Lady-je friss, szenvedélyes hangnemben meséli újra az ősi mesét, ugyanakkor klasszikus kiállítású előadás káprázatos látványvilággal, nagyzenekari hangzással.

Memories - Kozma Orsi Quartet

Óbudai Társaskör, február 18., 19:00

Ezen az estén a zenekar legjobb, legemlékezetesebb szerzeményeiből és projektjeiből válogat. Stúdióalbumaik legszebb dalait, magyar slágerek feldolgozásait éppúgy hallhatjuk, mint legutóbbi nagysikerű műsoruk, a Let's swing! melódiáit is. Emlékek sora - egy igazi zenei utazás részesei lehetünk, amely szórakoztat, elgondolkodtat vagy édes-bús emlékeket idéz fel.

A Pál utcai fiúk

Vígszínház, február 18., 19:00

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megszólít. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért.

Blahalouisiana lemezbemutató x vendég: The Pontiac

Akvárium Klub NagyHall, február 18., 19:00

A sírás és az önfeledt tánc is terápia. „Hozzánk idomult éjjel az ég” címen megjelent a Blahalouisiana negyedik nagylemeze. Az albumot a toplistás „Nem ereszt”, „Ott van a nap” és a „Szívemet kitéped” című slágerek vezették fel, amelyeken kívül még kilenc dal kapott helyett a friss kiadványon.

Ewiva! / Maria Mazzotta

Müpa Fesztivál Színház, február 18., 19:30

Ha dupla a W, akkor biztosra mehetnek a Müpába látogatók: dupla világzenei élményben lesz részük. És ebből egy hangot sem vesz el, hogy valami jól hallható rokonság társítja a hazai és a nemzetközi produkciót! Sőt…! Ezúttal az a mindent magával ragadó szenvedély a kapocs, mely egyaránt jellemzi Tóth Evelin és Maria Mazzotta énekét. Ha úgy tetszik, a szerelem…

Clowns

Gólem Színház, február 18., 19:30

2022. február 18-án és 19-én a Gólem Színházban kerül sor Georg Tábori Clowns című darabjának magyarországi ősbemutatójára. Tábori darabja – melyet egyébként kedvencének tartott - ma talán még aktuálisabb, mint amikor 1972-ben megírta és Tübingenben bemutatták. A Clowns egy házassági krízis hűtlenséggel, veszekedéssel és unalommal. Egy apa–fia konfliktus Tell Vilmos-paródiával fűszerezve. Egy darab a rasszizmusról és a félelemről mindentől, ami más vagy idegen és a polgári sterilitásba beszabadul. És persze az első perctől az utolsóig a végletekig groteszk.

Harmónia Jazzműhely: Lakatos Ágnes Special Zone

Budapest Jazz Club, február 18., 20:00

A jazzéneklést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanító kiváló kortárs jazzénekesnő. Lakatos Ágnes mindig új dolgokkal próbálkozik. Ez alkalommal kevésbé ismert örökzöld gyöngyszemeket értelmez újra duóban országunk egyik legjobb zongoristájával, a Liszt-díjjal és Szabó Gábor Életműdíjjal is elismert Oláh Kálmánnal, aki számos előadóművészi díja mellett megkapta az amerikai Thelonious Monk Jazz Composers Competition 2006-os zeneszerzői fődíját is.

HÉ, ’67! - zenés múltba néző

Marczibányi Téri Művelődési Központ, február 18., 20:00

Amit tudni akartál a ’60-as, ’70-es évekről, de sosem merted megkérdezni.
Réczei Tamás az Így szerettek ők sorozat kitalálója, és Kiss Diána Magdolna színművész, a legvidámabb barakkévek legtitkosabb bugyraiba vezet el bennünket, sok elhíresült zenei slágert megidézve. Hé, gyertek el!

Dalszerzők köre #1

Magyar Zene Háza, február 18., 20:00

Négy dalszerző-előadó egy esten, egyszerre a színpadon – zenélnek, mesélnek, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé. Mint egy tábortűznél, körbejár a gitár és a dal, közben apróbb titkokat tudunk meg a dalszerzésről, eltérő módszerek alapján láthatjuk, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mitől működik egy ötlet, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. A sorozat első részében Balla Gergely, Barkóczi Noémi, Henri Gonzo és Jónás Vera passzolja egymásnak a hangszert, mesél dalszerzésről, beszélget egymással sajátos megoldásokról.

Borsodi Blues Collective feat. Tátrai Tibor · Három Királyok

Muzikum Klub & Bisztró, február 18., 20:00

„A Tribute Night to Albert King, B.B. King and Freddie King” A hazai blues-underground színtér egyik legmeghatározóbb zenekara, a Borsodi Blues Collective 2 esztendő elteltével tér vissza a Muzikumba. A műsoron ezúttal is a három gitárlegenda: Albert King, B.B. King és Freddie King dalai hallhatók – négytagú fúvóskarral és mesterük, Tátrai Tiborral alias „T.B. Kinggel” kiegészülve!