Pénteki programok

Kattints és válaszd ki a legjobb hétvége indító programot! Mi elsőre a Giro d'Italia Nagy rajtját ajánljuk.

Giro d'Italia Nagy rajt - Budapest/Székesfehérvár/Esztergom/Visegrád

Budapest Hősök tere, május 6., 09:00

Índíts a napodat a Hősök terén! égre elérkezett hozzánk a Giro d'Italia, nem hagyhatod ki a rajtot! Ha nem sikerül reggel akkor napközben Székesfehérváron, Esztergomban vagy Visegrádon is elkaphatod a fantasztikus csapatokat! + + + Az emelkedőkkel tarkított szakasz a lenyűgöző panorámájú Dunakanyarban ér véget. Az útvonal Székesfehérváron és Esztergomon halad keresztül, majd a versenyzők a Duna-partot elhagyva érkeznek a Fellegvárhoz. Visegrád központjától kb. 5 km-t tekernek majd átlagosan 5%-os emelkedőn, hogy a hegy tetején a Bobpályánál érjenek célba. Itt kerül sor az eredményhirdetésre és 2022-ben első alkalommal a Maglia Rosa, azaz a rózsaszín trikó átadására.

Budapest Portfolio

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, május 6., 10:00-17:00

A BPR célja, hogy a résztvevők neves hazai és külföldi szakemberekkel konzultáljanak képeikről, visszajelzéseket kapjanak és megmérettessenek. A konzulensek a magyar és nemzetközi fotográfus szakma elismert képviselői (alkotóművészek, galeristák, művészettörténészek, rangos intézmények, ügynökségek, fesztiválok, szervezetek vezetői és munkatársai).

RAIN-Esőcirkusz

Fővárosi Nagycirkusz, május 6., 15:00

Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. Neon pillangókká változó levegőakrobaták, varázslatos illúziószámok, tréfás bohócok, a kupola alatt szárnyaló ara papagájok, mókás kutyaszám és megannyi csoda vár a Fővárosi Nagycirkuszban!

Tárlatvezetés a Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa című időszaki kiállításban

Szépművészeti Múzeum, május 6., 16:30-17:30

A 60 perces tárlatvezetés Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) művészetét mutatja be, illetve azt a művészeti és kultúrtörténeti közeget, amely körülvette. Vajon a németalföldi festő miért pont démonok, fantáziadús szörnyek, fantasztikus lények festésére specializálódott? Mit akart üzenni különleges képeivel a kortársainak? Bár a festmények szemlélése önmagában is csodálatos élmény, a vezetések a főbb összefüggéseket is felfedik, illetve segítik a nehezen értelmezhető szimbolikus alakok és tárgyak jelentésének megértését.

Alexander Vantournhout / not standing (BE): Screws

Kristály Színtér (régi Margitszigeti ásványvíz-palackozó), május 6., 17:00, 19:00

5 előadó, 5 jelenet, 5 helyszín – újcirkusszal sétálják be a margitszigeti palackozót.

A kérdés az, hogy különböző tárgyak (jégmászó bakancs, bowling golyó, antigravitációs cipő) testre csatolásával mire jutnak az artisták a gravitáció ellen. Keresik a testükben lévő koreográfiai lehetőségeket, a fizikai határaikat és kutatják az előadó és a tárgy viszonyát.

EXPERIMENT - Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben

Kiscelli Múzeum, május 6. - június 26.

Kiállító művészek: A. Fehér Vera, Budavári Csaba,Csizik Balázs, Deim Balázs, Diósi Máté, Drégely Imre, Eiter Tamás, Fedor Ilka, Fejér János, Gergely Dóra, Gombos Lajos, Komár Sabrina, Kusnyár Eveline, Martinkó Márk, Mezősi Ágnes, Migléczi Hanna, Mucsi Ágota, Nagy Zopán, Németh Domonkos Tamás, Pátkai Rozina, Rérling Hanna, Rizmayer Péter, Rumann Gábor, Sebestyén Sára, Sprenc Balázs, Száraz Katalin, Szigligeti Balázs, Ujvári Gábor, Üveges Mónika, Vachter János, Vadászi Zoltán, Varga Tamás, Vékás Magdolna, Walton Eszter, Syporca Whandal, Zellei Boglárka Éva

Flamenco de Mil Colores

B32 Galéria és Kultúrtér, május 6., 19:00

A Flamenco de Mil Colores műsora utazásra hív az andalúz égbolt alatt, ahol feltűnik Cádiz napfényes óceánpartja, Granada mór jegyeket viselő erődítménye, Sevilla csodákkal kecsegtető kertjei. A flamenco est felemelő, máskor mélybe rántó érzelmektől, méltóságtól, eleganciától és virtuozitástól zsongó világa vonja körébe a nézőt.

Teljesen idegenek

Játékszín, május 6., 19:00

Paolo Genovese 2016-os filmje szinte percek alatt hódította meg Európa mozijait, sőt több országban a
helyi remake-jét is leforgatták. A görög, spanyol, török, francia, mexikói, koreai, kínai változat mellett
a magyar is elkészült. Most pedig végre színpadon is látható ez a furcsa, egyszerre vicces és drámai
történet, Magyarországon először a Játékszínben.

Éjszakai kalandtúra

Budakeszi Vadaspark, május 6., 19:00

A Budakeszi Vadaspark áprilisban és májusban Éjszakai szakvezetést szervez. Fény derül többek között arra, hogy mitől csillog fényesen az éjszakai állatok szeme, hogyan szerzik meg zsákmányukat a baglyok vaksötétben, vagy melyik állathoz tartozó hangokat lehet hallani az erdőben az éj leple alatt. A látogatók a szakvezetésen nemcsak közelebb kerülhetnek a ritkán mutatkozó erdei állatokhoz, de az elsajátított ismeretek birtokában erdőjáráskor önállóan is beazonosíthatják a különböző neszezések, horkantások és csörtetések forrását.

Operabeavató

6szín, május 6., 19:00

Az évek óta sikerrel futó sorozat 2018 őszétől új otthonra talált a Hatszín Teátrumban. Nálunk minden megtörténik, aminek egy hagyományos operaelőadás során nem lenne szabad megtörténnie. A nézőket Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, az operai próbafolyamatba pedig Göttinger Pál rendező enged betekintést. A minden alkalommal egyedi, megismételhetetlen estéhez több díjjal kitüntetett, nemzetközileg is elismert operaénekesek társulnak.

A hattyú

Örkény István Színház, május 6., 19:00

A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos. Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix, tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra. Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a Monarchia trónörököséhez. Albert azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni.

My Land

Müpa - Fesztivál Színház, május 6., 19:00, 21:00

A Recirquel legújabb produkcióját ember és anyaföld örök érvényű összetartozása ihlette. Az előadás az emberiség legősibb mítoszainak visszhangján szólal meg, miközben szereplői egy időtlen és illúziókkal kifeszített térben saját szabadságuk hangját keresik. Vági Bence ezúttal hét virtuóz ukrán vendégművészt kért fel egy új, formabontó újcirkusz-előadás megalkotására.

Keresztül-kasul

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, május 6., 19:30

A szellemes és romantikus vígjáték egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon.

Pannon Filharmonikusok: Napfényes tavasz

Müpa, május 6., 19:30

Napfényes tavasz című hangversenyét ajánlja a Pannon Filharmonikusok május elején. A koncerten Johannes Brahms, Clara Schumann és Robert Schumann műveiből összeállított műsort hallhat a közönség, a szóbeszéd szerint pedig Robert és Clara Schumann, valamint Brahms a zenetörténet egyik legrejtélyesebb szerelmi háromszögét alkották. Ismét együtt lép színpadra Bogányi Gergely zongoraművész és Bogányi Tibor vezető karmester.

XI. Táncház Napja - 50 éves a táncház

Zeneakadémia, május 6., 19:30

. A műsorban láthatók-hallhatók a különböző generációk legjelentősebb népzenei együttesei és szólistái, a Muzsikás együttestől kezdve egészen napjaink fiatal előadóiig. A magyar táncházzenekarok mellett lesz nemzetiségi népzenét játszó együttes, egy-egy határon túli formáció, a vonósbandák mellett a pásztor- és bourdon hangszerek legjelesebb képviselői. A műsor szerkesztője: Árendás Péter.

Szöktetés a szerájból

Eiffel Műhelyház - Mozdonycsarnok, május 6., 20:00

Az izgalmas történet – itt éppenséggel ifjú szerelmesek küzdenek, hogy kiszabaduljanak a szerájból – önmagában is a színpadi művek sikerének egyik kulcsa. A huszonéves Mozart változatos, frissességével és némi keleties jegyekkel tűzdelt zenéje azonban végképp ellenállhatatlanná teszi a Szöktetés a szerájból című daljátékot. Első operarendezése a mozarti ifjúságú Vecsei H. Miklósnak. A produkció frissességét, az operai hagyományokat olykor fricskázó előadásmódot a Kiégő Izzók vetítőcsapata és Varró Dániel új fordítása is garantálja.

Kelemen Kristóf: Megfigyelők

Trafó, május 6., 20:00

A Megfigyelők Kelemen Kristóf harmadik rendezése a Trafóban. A Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk és a Pálinkás Bence Györggyel közösen készített Magyar akác után ismét a magyar társadalom működése kerül munkája fókuszba, a közelmúltnak egy olyan fejezete, amelyről még sokaknak vannak saját emlékeik. Emlékek, amelyekhez bőven kapcsolódási pontot találhatnak a fiatal generáció tagjai is.

Az én lányaim, teheneim

Budapesti Távmozi, május 6., 20:00

Marta, az ismert színésznő és Kasia, a tanárnő már családdal rendelkező, önálló nők, akik életük nehéz szakaszához érkeztek. Édesanyjuk, Elsbieta az utolsó kemoterápiára érkezik a kórházba, amikor stroke-ot kap. Az azonnali operáció sem segít az állapotán, először kómába kerül, később ugyan magához tér, de képtelen kommunikálni a környezetével. Tadeuszt, a családfőt is nagyon megviseli ez a helyzet, és mint Philemon és Baucis történetében, ő is hamarosan kórházba kerül, rosszindulatú agydaganattal. Az erős és határozott Marta és a bizonytalan és egész életében szülei szeretetéért küzdő Kasia különböző módon próbálnak megküzdeni ezzel e helyzettel, és szeretettel telve megkönnyíteni szüleik életének utolsó időszakát...

Utazás a Holdsarló ívétől a halmazok távoli világáig

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 6., 21:15

A csillagkúra során először a növekvő holdsarló íve mentén keresik fel a szebbnél szebb magányos és hármas krátereket. Ezután összehasonlíthatják a távoli nyílthalmazok és gömbhalmazok sziporkázó csillagvilágát.