Pénteki válogatás

Összeszedtünk a mai napra néhány érdekes programot. A kínálat folyamatosan bővül, kattintgassatok a rovatokban!

CSI*, CSI**, CSIU25 Budapest

Nemzeti Lovarda, december 3-5.

A Nemzeti Lovarda ismét egy fergeteges díjugrató világkupával zárja az évet!

Pöttöm Panna

Újszínház - Bubik István Stúdiószínpad, december 3., 10:00

Az Újszínház stúdiószínpada erre az alkalomra átalakul egy egérlyukká, föld alatti járattá, ahol mindenféle furcsaságok, kukacok, bogarak, mezei állatok élnek... a gyerekek ebben a különös környezetben izgulhatnak, hogy sikerül-e Pöttöm Pannának megtalálnia a hozzá illő párt.

Beethoven-projekt 2.0 - Mozart és a nők

BMC - Koncertterem, december 3., 10:00

A zenekar és művészeti vezetője, Hámori Máté karmester 2020-ban rendhagyó sorozatot indított Beethoven születésnapjához kapcsolódón, amelynek során Hámori Máté kalauzolja a hangok és az alkotói folyamat rejtelmeibe a hallgatóságot, akik ezáltal bepillantást nyerhetnek az alkotás és az újraalkotás dilemmáiba is. A sorozathoz kapcsolódó délelőtti eseményeken a zenekar azoknak is szeretne utat mutatni a zenéhez, akik a 250 éve született zeneszerző életének drámájával leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.

Adventi tárlatvezetés | Az otthon melege

Magyar Nemzeti Galéria, december 3., 16:00

Intim terek és családi enteriőrök a magyar festészetben. Növények, szófák, mákos kalács az asztalon és a mindent betöltő meghittség, vagy annak hiánya. A tárlatvezetés a meghittséget keresi a festők enteriőrábrázolásain, családtagjaikat ábrázoló festményein.

Bogyay Katalin: Pilinszky újra…

Kertész Imre Intézet, december 3., 17:00

Pilinszky életének rejtett pillanataiba is bepillantást enged Bogyay Katalin – Pilinszky újra... című könyve. A nagykövet, író és diplomata harminc éve Pilinszkyről írt ikonikussá vált könyvéhez nyúl vissza, hogy Pilinszky 100. születésnapja előtt tisztelegjen. Az akkori interjúalanyok, közeli barátok, pályatársak nagy része már nincs közöttünk, visszaemlékezéseik ereklyeként megismételhetetlen képet festenek a költőről és a korról, amiben élt és alkotott. Az esemény vendégművésze: Vásáry Tamás, Kossuth-díjas zongoraművész és karmester.

23 perc

Jurányi Ház, december 3., 19:00

Egy szerelem története. Egy karrier története. Egy család története. Egy anya története. Dennis Kelly darabja egyszerre humoros és szívbemarkoló, magával ragadó és elgondolkodtató. A 23 perc nem csak egy különleges nő történetét meséli el, hanem egy fontos társadalmi jelenségre is felhívja a figyelmet: sokkal magasabb a családon belüli erőszakos cselekmények száma, mint képzelnénk. 

Amikor Hitler ellopta a rózsaszín nyuszit

Budapesti Távmozi, december 3., 19:00

 Egy zsidó családnak menekülnie kellett Berlinből a nácik elől. Először Zürichbe mennek, innen Párizsba, végül Londonba vezet az utuk. 10 ÉVES A ZSIFI! Már 10 éve nevettet meg, gondolkodtat el zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk. És mivel ez a tizedik, a fesztivál még az eddigieknél is több, izgalmasabb és nem utolsósorban hosszabb lesz – ez lesz az ő rendezői változatuk.

A szerelmesek házai

Radnóti Színház, december 3., 19:00

„Egy erkölcsileg teljesen magába roskadt társadalomról ír Shaw, amiből a fiatalok se tudnak kiszakadni, mert a szüleik és az ő szüleik is benne vannak nyakig. (…) Igazából hajlok arra, hogy Shaw nem nagyon rokonszenvezett a saját fajtánkkal, de olyan mérhetetlen iróniával tette ezt, olyan élvezetesen. És ez a már-már cinikusnak mondható attitűd hozzám nagyon közel áll. Ezért is rendezek olyan szívesen angol szerzőket.“ Valló Péter

The Doors Est a Pólusban – Doors Emlékzenekar koncert + The Doors (1991) mozifilm

Pólus Mozi, december 3., 19:00

A Pólus Rock Klub 2021 őszi-téli évadjának következő kiemelt programján a The Doors együttes énekese és szövegírója, egy nemzedék bálványa, Jim Morrison előtt tisztelgünk, aki december 8-án lenne 78 éves. A december 3-án pénteken 19:00 órakor kezdődő THE DOORS ESTEN fellép a közel 20 éve koncertező Doors Emlékzenekar, és levetítjük Oliver Stone 1991-ben készült, Jim Morrison és a zenekar történetét feldolgozó életrajzi kultfilmjének digitálisan felújított változatát.

Péntek 13 - Gospeltől a Fantomig - Adventi Musical est két felvonásban

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, december 3., 19:00

A dalok témája a szerelem, a boldogság, a szenvedés, a születés, a halál, és persze a pénz… A színházi műfajok közül napjainkban a musical az egyik legsikeresebb, legnépszerűbb. Nem véletlenül. Hisz ötvözi a zenét, a táncot, a dalokat, prózát, és a színházat.

A Pál utcai fiúk

Vígszínház, december 3., 19:00

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megszólít. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért.

FlamenCorazónArte Táncszínház: Caminos

Nemzeti Táncszínház, december 3., 19:00

Pirók Zsófia flamenco táncelőadásával olyan utazásra hív, melyben a megállók helyszínének csakis a képzeletünk szabhat határt. Időben, térben és kultúrák közt utazhatunk, miközben mások útjai keresztezik a miénket, de akár saját magunkkal is találkozhatunk egy másik korszakban. Ön hova venne jegyet?

Harmónia Jazzműhely: Allison Neil + Cseke Gábor Trio

Budapest Jazz Club, december 3., 20:00

Az amerikai születésű brit alt-szaxofonos Allison Neale az angliai jazz világ ékessége. Gyönyörű bársonyos tónusa a néhai Paul Desmondéra, zenei megközelítése Art Pepperére emlékeztet. Allison a melodikus West Coast iskola követője, melynek ő az egyik legjobb exponense napjainkban.

A neten a szerelem lehet pornó és fake news is, de az irodalom nem hazudik