Pofázunk és végünk

A buddy movie hálás műfaj. Receptje is egyszerű. Végy két (vagy több), egymással minimálisan sem összeillő (legtöbbször férfi) karaktert, ültesd őket olyan szituációba, ahol csak összefogva tudnak boldogulni. Írj neki macsó beszólásokat, lehetőleg fűszerezd egy kis (vagy több) akcióval. Nagyjából ennyi...

Ha jó a forgatókönyv és a színészek, akkor hamar megkedveljük a karaktereket, érdekel a további sorsuk. Idővel ők is rájönnek, hogy a másik nem is olyan ellenszenves már, sőt a végére elválaszthatatlan barátok lesznek, legyőzve minden akadályt. A zsáner azért népszerű, mert sokat ki lehet hozni mellőle. Lehet dráma (Thelma és Louise), vígjáték (Tropic Thunder), ám igazi terepe az akció-vígjáték. Ennek egyik legjellemzőbb ága, a zsarufilmes buddy movie. Halálos Fegyver, Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő, 2 Kaliber, stb.

Van itt még egy zsáner, az értelemszerűen Amerikába népszerű afrofilm. Ezt afroamerikaiak készítik afroamerikaiakról, afroamerikaiaknak. Általában szerényebb összegből, de a pontosan belőtt célcsoport miatt sokszor igen sikeresen. Mondanom se kell mostani filmünk is ilyen. A két főhős, a jónő, de még a főgonosz is fekete. De ne legyünk előítéletesek, ez mindenki számára élvezetes alkotás.

Ben Barber (Kevin Hart) iskolai biztonsági őr. Alacsony termetét nagy dumával ellensúlyozza. Csinos barátnője, Angela (Tika Sumpter) olyannak szereti, amilyen, de a lány bátyja, a kemény rendőr, James (Ice Cube) nem tartja sokra. Hogy elrettentse a kis fickót, egy napra magával viszi a munkába. Jönnek az egyre meredekebb és/vagy viccesebb szituációk, alakul a kémia, mi meg jól szórakozunk. Megfelelő arányban váltogatják az éles és a humoros jeleneteket, halad előre a történet is. Váratlan fordulat nem igazán van, de nem is szükséges. A showt egyértelműen a két főhős adja, remekül oldják meg a feladatot, jól egészítik ki egymást. Hazájában akkora siker lett, hogy 2 év múlva jön is a folytatás.

Ez a film nem akar semmit, csak szórakoztatni. Közel száz perc után nem úgy állunk fel a székből, hogy elvesztegettük a pénzünket. A fekete színészek dömpingje se riasszon el senkit, nem erőltetik a sztereotípiákat. (Az eredetei szereposztás fehér színészekkel számolt) Akinek tetszett a 2 Kaliber, annak ez is fog. Ott több az akció, itt viccesebbek a dumák.

Szerintem 70%