Pókember kimenőt kap

  • judelaw / PORT.hu

Mialatt Pókember éppen téli álmát alussza a sarki pókhálószobában, Superman még mindig nem tudta eldönteni, hogy ki is legyen az új szabója, Batman pedig legújabb önmagát keresi, addig a leállósávban szépen beelőzött egy itthon kevésbé ismert vetélytársuk, Daredevil- a fenegyerek.

Persze csakúgy, mint a fent említett személyek, Daredevil is nyugodtan járhatna pszichiáterhez. Valószínűleg mindnyájukra ráférne, ha feldolgoznák végre az őket ért gyermekkori traumákat, habár akkor nekünk, moziba járóknak le kéne mondanunk a képregény-adaptációk által okozott élvezetekről. Lehet, hogy érdemes lenne mérlegelnünk, megérné-e?

Az itt látottak ugyanis szinte teljesen ugyanazok, mint bármelyik, fent említett hős kalandjai esetében. Daredevil is elvesztette szüleit még kisgyermek korában, sőt, ha ez nem lenne elég, valami mérgező szemét következtében meg is vakult, miközben a maradék négy érzéke hihetetlen szinten képes működni, ezzel úgymond "kárpótolva" a fiatalembert. Matt Murdoch, merthogy neki is van tisztességes neve is (amúgy meg Ben Affleck-nek hívják civilben) napközben ügyvédként, éjjel pedig önkéntes jótevőként vigyáz New York polgáraira. Persze ahol szuperhős van, ott ősellenségnek, irreálisan gonosz haramiáknak is kell lenniük. Esetünkben ezt a tisztséget Michael Clarke Duncan (a "Halálsoron" óriása) tölti be, akinek zsebében van az egész város, kedvenc bérgyilkosa pedig Célpont (Colin Farrell), aki most éppen a Vezér görög származású befektető-partnerére és annak lányára vadászik. Míg az apával viszonylag könnyűszerrel elbánik, a lányával, Elektra Natchios-szal (Jennifer Garner), a keleti harcművészetek ismerőjével már nincs ilyen könnyű dolga. Az meg csak bonyolítja a dolgokat, hogy a bosszúszomjas leányzó közben összejön a város fenegyerekével...

A képregény-filmek rajongóinak valószínűleg kellemes másfél órát szerez a film, a műfaj kisebb hívői pedig annak örülhetnek, hogy az utóbbi két Batman-opusz idiotizmusa, valamit Pókember übergagyi vizuális effektusai után végre egy tisztességesen kivitelezett, igaz, minden eredetiséget nélkülöző adaptációt kaptak. Színes, pörgős mesefilm ez, a jó és a gonosz örök harcának újabb fejezete, amelyből- a tradíciókat és az amerikai bevételi adatokat szem előtt tartva- valószínűleg lesz még több is. Mindenesetre jó tudni, hogy szuperhősök vigyáznak a New York-iakra.