Programok keddre

Mai ajánlónkban elrejtettünk három programot, amit már élőben, a helyszínen nézhettek meg. De ha valakinek elkerülné a figyelmét, az sem fog unatkozni. Jó szórakozást!

Jó kérdés - évadzáró

Online, május 18., 14:30

A Magyar Színházi Társaság aktuális témákat feldolgozó beszélgetéssorozata, a Jó kérdés idén rendhagyó módon zárja évadát. Május 17-én és 18-án élőben közvetített öt tematikus beszélgetésben a meghívott vendégek a pandémia hatásait elemzik, de szó esik az újraindulás kihívásairól is.


Ördög a Kapuban - Az ördöggel való szerződés a klasszikus kötelezőkben és kortárs ifjúsági irodalomban

Online, május 18., 17:30

Mit jelent a kísértés, csábítás? Mely korokban kit és mivel lehet megkísérteni? És mi mindennek az ára?
Hogyan jelenik ez meg a klasszikus, kötelező olvasmányokban, iskolai tananyagban és hogyan kapcsolható össze a kortárs ifjúsági irodalommal? Válaszok


Görög Ibolya visszatér: A home office-tól az online protokollig

Online, május 18., 18:00

A Pedagógiai esték eddigi történetének legsikeresebb előadója, Magyarország vitathatatlanul legtapasztaltabb és legnépszerűbb protokoll szakembere, Görög Ibolya 2021 tavaszán is visszatér a Mentor(h)áló Pedagógiai esték sorozatba!


Simonffy Krisztina: A hazai dalegyletek jelvényei

Online, május 18., 18:00

A különböző dalos egyletek jelvényeket és emlékérmeket adtak ki, ezzel is erősítve az összetartozás érzését tagjaikban. A pandémia miatt az online előadást az alábbi linken keresztül lehet megnézni.


Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása / Online könyvbemutató

Online, május 18., 18:30

Milyen lehet egy randevú az önpusztító amerikai íróval, Charles Bukowskival? Mi lesz a sorsa egy négytalálatos lottószelvénynek? Hova indul férje temetése után a gyászoló özvegy? Élettel és halállal játszik novelláiban Puskás Panni; érzékeny és ironikus, kíváncsi és megrendítő. Itt.


Esti online tárlatvezetés - Vágyott szépség

Online, május 18., 18:30

Az online program során a preraffaeliták festészetét bemutató kiállítás, a Vágyott szépség remekműveit ismerhetitek meg. Rossetti, Millais és Waterhouse festményei mellett a mozgalom hazai hatását kutató kísérlőtárlat, Az utópia szépsége műalkotásait is megtekinthetitek.


#Énésakönyvem / Fekete István / Várkert Irodalom

Online, május 18., 19:00

Milyen fontos állomásai vannak Fekete István életművének? Milyen élmények hatásáa kezdett ifjúsági köteteket írni, amik kötelező olvasmányaink részei és ami által a szerző gyermekkorunktól velünk van? Ezekra a kérdésekre kaphattok választ az onlie irodalmi esten.


Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban

Thália Színház - Nagyszínpad, május 18., 19:00

Bernard (Pindroch Csaba), a felkapott francia építész minden férfi számára irigylésre méltó életet él. Nem csak Párizs gyönyörű látképe hever a lába előtt, de a világ óriás légitársaságainak álomszép légiutas-kísérői (Schell Judit, Gubás Gabi, Tóth Eszter) is az ő ágyában landolnak.


Jeanne d'Arc

Online, május 18., 19:00

Jeanne d’Arc-ot 1431-ben Rouen városában máglyára veti az inkvizíció. A vád eretnekség és boszorkányság. Mindezek előtt legyőzi a francia sereggel az angolokat Orléans-nál, és megkoronáztatja a dauphint, azaz VII. Károlyt, aki ezután számos csatát nyer meg az ellenséggel szemben. A Katona József Színház előadása.


Vers (nem) csak nekünk – költészet napi versünnep az Örkény Színházban

Online, május 18., 19:00

Négy költő az Örkény Színház pódiumán: Szabó T. Anna, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos és Závada Péter. Beszélgetést láthattok velük és a verseket mondó színészekkel ihletről és inspirációról, hatásokról és határokról, műhelytitkokról, a költészet valóságáról és képzeletéről. Hogyan születik a vers? Mi a poézis titka? A líra logika? Banális kérdések, mégis több ezer éve foglalkoztatják a költőket a Parnasszustól a New York Kávéházig. Klikkelj!


Mozart-est

Online, május 18., 19:30

Berecz Mihály már számos alkalommal játszott Bashegyi Györggyel és együtteseivel. Ezúttal az életmű egyik legkülönlegesebb és legtitokzatosabb darabja, a salzburgi időszakban írt Esz-dúr zongoraverseny hangzik el. A koncert második felében egy nem kevésbé izgalmas, a maga nemében egyedülálló egyházzenei kompozíció, a c-moll mise csendül fel.


UMZE Kamaraegyüttes: Képzeletbeli beszélgetések

Online, május 18., 19:30

A hangversenyen az UMZE Kamaraegyüttes körül formálódó „zeneszerzői páholy” négy jeles képviselőjének egy-egy az elmúlt évtized folyamán kamaraegyüttesre komponált művét mutatják be.


Örkény István: Hírek és álhírek - Árnyjátékok az A38 Hajón

Online, május 18., 20:00

Tarts a PIM-mel a hírek világába! A szerző segít eligazodni a fake news-ok között, itt minden csak kitaláció, a valósággal történő bárminemű egyezés csak a véletlen műve.


Budapest Bossanova

Budapest Jazz Club, május 18., 20:00

A zenekar – nevéhez hűen – elsősorban bossa novát játszik, célja az 1950-es évek végén Brazíliából elindult, s „világzeneként” Európa nyugatibb felén rendkívül népszerűvé vált zenei stílus autentikus bemutatása, hazai népszerűsítése. A repertoáron szereplő bossa novák és szambák eredeti hangvétellel, portugálul szólalnak meg.


Moser Ádám

IF Café, május 18., 20:00

Moser Ádám erkélykoncert helyett most az IF Caféban muzsikál.


SzínpadON: Szabó Ildikó: Heritage/Örökség

Online, május 18., 20:00

A zenész családban felnevelkedett Szabó Ildikó fiatal kora ellenére zenei virtuozitásáról és kreatív zenei képzelőerejéről már világszerte elismert gordonka művész. A német Rheinische Post újság „az új generáció egyik legizgalmasabb tehetségeként” emlegette. A több rangos nemzetközi és magyar díjjal büszkélkedő Ildikó legújabb, 2020-ban megjelent lemezéből válogatott össze erre a koncertre műveket, melynek címe Heritage/Örökség.


Vihar

Online, május 18., 20:30

A Kulcsár Noémi Tellabor társulat táncosai a mozgás és a tánc nyelvén gondolják újra és tovább Shakespeare művészi számvetését, amely egyszerre a színpadtól való búcsú és annak örök éltetése.