Programok pénteken

Összeválogattunk egy színes programcsokrot a mai napra, de természetesen az oldalunkat böngészve még sok-sok érdekességet találtok.

Egy kupac kufli

Online, május 14., péntek, 18:00

Az előadás során a kufli-mesékből jól ismert Lábascsiga és Varázsgomba kalauzolnak minket végig Dániel András különleges világú és humorú kufli-univerzumán. Az Egy kupac kufli szórakozás az egész családnak, a legkisebbektől egészen a legnagyobbakig, sok-sok kalanddal, és a Lóci játszik zenekarból ismert Csorba Lóránt játékos, táncba hívó zenéjével.

Cyber Cyrano

Online, május 14., péntek, 18:00

Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az Internet. És hogy mire nem. Talált történet alapján. "Szerettem volna valahová tartozni. Számomra ez nem egy átverés volt, hanem egy hatalmas regény - amit a valósággal írtam. Akik nagyarcúak voltak az életben, azok fejet hajtottak a figuráim előtt."

József és testvérei

Online, május 14., péntek, 18:00

Thomas Mann regénye a 20. század legnagyobb szellemi vállalkozásainak egyike, az ókori kelet mítoszainak és vallásainak értelmező újramesélése. Népek és törzsek, istenek és emberek, nők és férfiak történetei fonódnak össze benne, és vezetnek vissza az emberi kultúra kialakulásának mélységes mélyen eredő gyökereiig.

Hájim öröksége - Élményséta – középkori titkok nyomában a budai Vár alatt

Budavári Mikve, május 14., péntek, 18:00

Vajon mikor és honnan érkezett Budára a zsidó közösség? Mivel foglalkoztak a tagjai? Milyen helyszínen talált tárgyak, építészeti emlékek utalnak egykori ittlétükre? Az időutazáson ezekre is fény derül, Hájim vezetésével pedig – képeken, hangokon, illatokon keresztül – megelevenednek előttünk a zsidóság hétköznapjai, ünnepei és vallási rituáléi. A Várhegy pincerendszerének zegzugos folyosóin vezetett élményséta egészen a középkori rituális fürdőig kalauzol bennünket, amely Magyarország legrégebbi fennmaradt Mikvéje.

A75+B80 | Árendás és Bakos

Vigadó Galéria, május 14 - június 27.

A Magyar Művészeti Akadémia két tagjának, Árendás József Munkácsy Mihály-díjas, érdemes művész, grafikusművész 75. és Bakos István Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus 80. születésnapja alkalmából közös jubileumi kiállításuk nyílt a Vigadó Galéria VI. emeleti kiállítótermében. A két művész gazdag életművéből válogat, a tárlat egyik felében Bakos István meghatározó divatfotóival, valamint filmplakátjaival találkozhatunk, a másik felében pedig Árendás József az utóbbi tíz év politikai, kulturális plakátjaiból közzétett munkákat tekinthet meg a látogató különleges installáció segítségével.

Elnémult harangok (bemutató)

Hevesi Sándor Színház, május 14., péntek, 19:00

A nyelvek, a kultúrák és felekezetek párharcában váratlan fordulat áll be, amikor Simándy őrülten beleszeret a román pap lányába, Floricába. Eleve kilátástalan szerelmük epizódjai egy szörnyű tragédia felé vezető út állomásai, amelynek betetőzéseképpen a lelkész rájön, hogy a lány apja a bukaresti nagyromán irredenta központ ügynöke. A Hevesi Sándor Színház előadása.

Gardiner & English Baroque Soloists & Monteverdi Choir

Online, május 14., péntek, 19:30

Tizenhárom évvel a frenetikus budapesti előadás után Sir John Eliot Gardiner visszatér a János-passióval a Müpába. A világhírű dirigens a régizene-mozgalom doyenje, ugyanakkor napjaink egyik legfrissebb szemléletű, legkíváncsibb karmester-egyénisége. Lemezei sem veszítettek semmit frissességükből: Bach János-passiójából több mint három évtizede készített el első felvételét azóta is a mű etalonértelmezésének tartjuk. 2021 tavaszán saját együtteseivel európai turnén vezényli a művet, a Monteverdi Choir és az English Baroque Soloists tagjaihoz a nemzetközi zenei élet vezető énekesei csatlakoznak.

Csapó - Ladányi duó

If Café, május 14., péntek, 19:30

A két kiváló muzsikus harmadszor duózik az iF-ben az érdekes harsona-gitár felállással. A két hangszer párbeszéde igazi örömzene, a gitáros egyszemélyes ritmusszekció és a harsonás időnként még dalra is fakad.

Összetartozás - Kárpát-medence antológia

Online, május 14., péntek, 20:00

Az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes nagysikerű előadásainak (Kincses Felvidék, Megidézett Kárpátalja, Kolozsvári piactéren, Ezerarcú Délvidék) tematikus válogatása a Kárpát-medence antológia, amely azt a Bartók által megfogalmazott igazságot erősíti, miszerint az itt élő népek művészetének évszázadokon átívelő kölcsönhatása egyetemes, elválaszthatatlan kultúrát hozott létre. Az előadásban így a magyar mellett helyet kapnak a szomszéd népek táncai és zenéi is.

Harmónia Jazzműhely: Juhász Gábor Trió

Budapest Jazz Club, május 14., péntek, 20:00

A koncert köszönet az egészségügyi dolgozóknak, számukra ingyenes a belépés!

A gitáros Juhász Gábor hangszerének talán a legsokoldalúbb művésze Magyarországon, aki egyaránt képes az elmélyült visszafogottságra és a tüzes virtuozitásra. Társai ebben a vállalkozásban Kovács Zoltán nagybőgős, zeneszerző, hangszerelő, számos jazz és világzenei produkció, így az Smárton Trió és Szalóki Ági együtteseinek is oszlopos tagja, valamint a kiváló dobos, Jeszenszky György, aki mindig fellelhető érdekes kísérleti együttesekben is.

Újrakezdők

Budapesti Távmozi, május 14., péntek, 20:00

Helle évek óta várja, hogy munkamániás férje, Peter végre nyugdíjba vonuljon és elkezdhessék élvezni a boldog nyugdíjas éveket. Amikor végre eljön a várva várt nap, Peter bejelenti, hogy új vállalkozásba kezd és az összes megtakarításukat egy osztrák borvidékbe fektette. Ezután útjaik különválnak, de vajon mihez kezd két ember ötvenévnyi házasság után? Néhány szexi fotó és egy jó randi app segíthet újrakezdeni!

Merkúr és Holdsarló megfigyelés az alkonypírban

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 14., péntek, 20:15

Végre a Svábhegyi Csillagvizsgáló is újra fogadhat látogatókat! Várnak az esti távcsöves bemutatón! A Merkúr 2021-es legjobb esti láthatóságában "járunk", így kiemelt célpontként kapják távcsővégre a rózsaszínes bolygóritkaságot. A legenda szerint Kopernikusz, a híres csillagász életében sohasem tudta megpillantani ezt a nehezen megtalálható bolygót. De mi most megpróbálják túlszárnyalni Kopernikuszt!

Különleges életek

Budapesti Távmozi, május 14., 21:00

Bruno és Malik közel húsz éve egy különleges feladatnak szentelik életüket. Olyan hátrányos helyzetű fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik autizmussal élnek. Minden gyermek más és más területen küzd nehézségekkel, így mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, melyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetők és a mulatságosak.