Régen minden jobb volt? A KRESZ-oktatás biztosan!

Generációk tanulták meg a táblák jelentését a Bodrogi-hangú Kutyus dörgedelmei alapján a STOP! Közlekedj okosan!-ból.

Ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelyik gyerekkorában nem nagyon válogathatott annyi tévécsatorna között, mint a mai kölykök. Ha rajzfilmet akartunk nézni, akkor vagy előre bekarikáztuk a műsorújságban, mikor lesz mese az MTV 1-es és 2-es csatornáján, vagy a kis piros tekergetővel(!) próbáltunk beállítani olyan tiltott gyümölcsnek számító, műholdas nyugati adókat, mint a Super vagy a Sky Channel, ahol legalább fekete-fehérben, hangyafocisan el lehetett csípni a He-Mant vagy a G.I. Joe-t (később szerencsére a Cartoon Network is bejött).

A Kádár-korszak rajzfilmínségről természetesen az MTV vezetősége is tudott, így a tévéadás 1957-es elindulása után minden évtizedben készült egy-két kultikus animáció a patinás Pannónia Filmstúdióban. Az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács (ez volt a ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának jogelődje a szocializmusban) mókás oktatómeséjét, a STOP! Közlekedj okosan!-t 1974-ben vetítette le először a Magyar Televízió, és azóta is rengetegszer ismétli.

kutyuscicus1.JPG

A Közlekedj okosan! rendezését arra az Imre Istvánra bízták, aki korábban a Mekk mestert készítette az MTV-nek. A szellemes dialógusokat pedig a köztévé veterán szerkesztő-dramaturgja, Bálint Ágnes írta, akinek ekkorra már olyan kultikus gyerekműsorok szerepeltek a szakmai portfóliójában, mint a Futrinka utca, a Mazsola, a Kukori és Kotkoda, a Frakk, a Mirr-Murr, a Mekk Mester és a Mikrobi (később pedig ő volt a  Magyar népmesék, a Varjúdombi mesék, A kockásfülű nyúl, a Vízipók, a Pom Pom, A nagy ho-ho-horgász és a Vuk dramaturgja is).

kutyuscicus.JPG

A történet a közös fővárosi lakásban élő Kutyusról és Cicusról szólt, akik Bodrogi Gyula és Váradi Hédi hangján magyarázták el a gyerekeknek, hogy mindig körül kell nézni, mielőtt lelépünk a járdáról az úttestre, és nem tolakszunk, ha felszállunk a villamosra. A rajzfilm az egészen egyedi látványvilágát az úgynevezett papírkivágásos rajzfilmtechnikának köszönhette (így készült egyébként a Frakk sorozat is). A külön síkban mozgatott állatfigurák mögött fekete-fehér fotókból kiollózott pesti bérházak látszódtak, a közlekedési szabályokat pedig szintén fotómontázs-szerű, újságból kivágott, szemcsés Trabantok és Ladák segítségével mutatták be a készítők.  

Az MTV alkotói különös figyelmet fordítottak arra, hogy a népszerű báb- és rajzfilmjeik más médiumokban is megjelenjenek, és különféle kirakók, képregények, pólók és bögrék franchise jelleggel erősítsék a tévéműsort. A Közlekedj okosan!-nak például 1979-ben készült egy diafilmes változata is, amit otthon tekergetve könnyedén megtanulhattuk a közlekedési szabályokat.

057-crop.JPG

Szintén 1979-ben jelent meg a Minerva kiadónál a Közlekedj okosan! képeskönyv verziója, Imre István, Györki Mária és Ivanits Lilla szerkesztésében. A két kötetben a rajzfilmsorozat egy-egy képkockáját egészítették ki az alkotók Cseh András új rajzaival, aminek a stílusa természetesen illeszkedett az eredeti dizájnhoz. Én például gyerekként ebből a duplakönyvből tanultam meg, hogy kiránduláskor járda híján mindig az országút bal oldalán kell menni, hogy a szembe jövő autók már messziről lássanak bennünket!

kozlekedjokosan.jpg

A héten nemcsak kedden, de minden nap elcsíphetünk egy-egy részt Kutyus és Cicus jópofa KRESZ-oktatásából az M2-n.